Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Пекін-2022. Найгучніший скандал із допінгом завершився на користь Росії. Валієву допущено до особистого турніру

Пекін-2022. Найгучніший скандал із допінгом завершився на користь Росії. Валієву допущено до особистого турніру
Фото: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Російську фігуристку Камілу Валієву допустили до особистого турніру на Олімпіаді – суд відхилив апеляції МОК та WADA, повідомляє Championat.com.

Спортивний арбітражний суд (CAS) ухвалив рішення на користь 15-річної російської фігуристки Каміли Валієвої. Апеляції МОК, ISU та ВАДА на тимчасове усунення Валієвої, чий допінг-тест раніше дав позитивний результат, відхилені.

Вся буча зинилася з наступного. На чемпіонаті Росії, що відбувся 25 грудня, в день довільної програми Каміла Валієва здала позитивну пробу на триметазидин. 8 лютого РУСАДА тимчасово усунула фігуристку, а вже 9 зняла санкції. МОК не згоден з цим рішенням.

У пресрелізі CAS зазначається, що рішення допустити Валієву до особистого турніру Олімпіади-2022 прийнято з урахуванням її статусу «захищеної персони» (Валієвій ще немає 16-ти років) та особливого підходу до них.

- Комісія розглянула основоположні принципи справедливості, пропорційності, непоправної шкоди, та відносний баланс інтересів між Заявниками та Спортсменом, який не здавав позитивної проби під час Олімпійських ігор у Пекіні, але на нього досі чекає дисциплінарна процедура після позитивного тесту, проведеного у грудні 2021 року.

Фото: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Фото: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Зокрема, Група визнала, що недопуск Спортсмена до змагань на Олімпійських іграх у цих обставинах завдав би їй непоправної шкоди.

Група CAS також підкреслила наявність серйозних проблем, пов'язаних з несвоєчасним повідомленням про результат антидопінгового тесту Спортсмена, проведеного у грудні 2021 року, що вплинуло на здатність Спортсмена встановити певні юридичні вимоги на свою користь, тоді як таке пізнє повідомлення про результати тесту не було помилкою Спортсмена, - йдеться у офіційній заяві.

Важливо додати, що CAS не розглядав ситуацію із позитивною допінг-пробою, препаратом, який у ній знайшли та його кількістю. Командного турніру суд теж не стосувався - все це вирішуватиметься окремо після Олімпіади.