Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

Екватор Олімпіади: скандали, сенсації та перші місця українців... з хвоста

Екватор Олімпіади: скандали, сенсації та перші місця українців... з хвоста
Фото: НОК України

Восьме місце біатлоністки Юлії Джими – найкращий результат України

Кожна Олімпіада рясніє сюрпризами, але в ковидний час було очевидно, що кількість несподіваних результатів зросте в геометричній прогресії. Це стало зрозуміло вже з перших днів змагань, коли триразовий олімпійський чемпіон – норвезький лижник Йоханнес Клебо – зайняв лише 40-е місце у скіатлоні, поступившись переможцю Олександру Великовунову 9 хвилин. Ну а далі сюрпризи продовжились. Нова Зеландія взяла першу історичну медаль, словенці здивували своїм прогресом, здобувши п'ять медалей. Жаль, що Україна в цьому приємному ключі не відзначається. Але віримо, що хоча б одна медаль та дістанеться нашій збірній.

Біатлоністка Юлія Джима, одна з наших головних надій у спринтерських перегонах на 7,5 км, йшла в лідерах, але зробила вкрай образливий промах, який відкинув її на 8-е місце. А при нулі Джима швидше за все стала б третьою.

Джима посіла восьме місце у індивідуальних перегонах. Фото: НОК України

Джима посіла восьме місце у індивідуальних перегонах. Фото: НОК України

Наразі це найвищий результат для України на Олімпіаді. Хоча, як не парадоксально, найкращим підсумком перших днів було останнє місце української команди у фігурному катанні. Наша збірна посіла 10 місце з десяти команд.

Взагалі, Олімпіада для українських спортсменів складається так, що якби медалі видавали за місця з кінця, то наша збірна йшла б серед лідерів. Антон Корчук посів останнє місце у стрибках із великого трампліну, Іван Шмуратко – останній у чоловіків у фігурному катанні. Шорт-трекіст Олег Гандей посів 2 місце з кінця на дистанції 500 метрів. У лижному та санному спорті наші спортсмени теж плетуться у хвості. Все дуже гнітюче, насправді.

Шорт-трекіст Олег Гандей посів передостаннє місце на відстані 500 метрів. Фото: НОК України

Шорт-трекіст Олег Гандей посів передостаннє місце на відстані 500 метрів. Фото: НОК України

Ковидна підніжка для українських фрістайлістів

Один із небагатьох, за кого можна порадіти, – гірськолижник із Закарпаття Іван Ковбаснюк. У самому захоплюючому вигляді програми гірськолижного спорту – комбінації – 28-річний спортсмен фінішував на 14-му місці.

Це другий найкращий результат в історії незалежної України після 12-го місця Миколи Скрябіна на Іграх у Нагано-1998 (теж у комбінації). Для наших реалій це космічний результат! До цього Ковбаснюк на чемпіонатах світу лише один раз увійшов до тридцятки найсильніших (на ЧС-2021 у слаломі став 30-м).

Неприємний сюрприз чекав на нашу команду з фрістайлу, з якою пов'язують основні медальні надії. Буквально за день до командних змагань одразу у трьох спортсменів – Дмитра Котовського, Анастасії Новосад та Олександра Окіпнюка – виявили коронавірус, через що українська команда не змогла виставити повноцінний склад із трьох фрістайлістів та вийти на старт командних змагань. Загалом у нашій команді п'ять спортсменів.

Попереду ще індивідуальні змагання в акробатиці, але у нас «живими» залишилися лише олімпійський чемпіон Пхенчхана-2018 Олександр Абраменко та Ольга Полюк.

Іван Ковбаснюк у гірськолижному спорті показав другий найкращий результат в історії Олімпіад. Фото: НОК України

Іван Ковбаснюк у гірськолижному спорті показав другий найкращий результат в історії Олімпіад. Фото: НОК України

Німеччина та Норвегія лідирують у медальному заліку

Очікується, медальну таблицю очолюють провідні держави у зимових видах спорту – Німеччина та Норвегія. Обидві країни мають 7 золотих нагород.

Німеччина традиційно перемагає у санному спорті та скелетоні завдяки передовим технологіям, тому що концерн BMW Group виробляє їм високотехнологічні сани. А наші спортсмени, наприклад, саночник Андрій Мандзій самі закуповують інвентар і роблять сани в гаражі. Про яку конкуренцію може йтися з нашого боку?

А ось норвежці домінують у лижному спорті та біатлоні. Норвезька лижниця Тереза Йохауг стала не лише володаркою першої золотої медалі у Пекіні, а й оформила дубль, вигравши після скіатлону та класичну гонку на 10 км. Ще одне золото у лижних перегонах норвежцям приніс Йоханнес Клебо, який переміг у спринті. У біатлоні у норвежців три золоті медалі: дві принесли Марті Олсбю-Ройселанн і Йоханнес Бе – по одній в індивідуальних перегонах і одну разом у змішаній естафеті.

Головний скандал Олімпіади – знову з росіянами

Російські фігуристи виграли командні змагання, але на п'єдестал пошани вони так і не піднялися. Поки що, принаймні.

Сам допінг-скандал 15-річної російської фігуристки Камілі Валії, який вибухнув на Олімпійських іграх у Пекіні, виглядає дуже дивно. По-перше, позитивну допінг-пробу взяли ще у грудні на чемпіонаті Росії, а чи не на Олімпіаді.

По-друге, знайдений заборонений препарат триметазидин – це препарат, що стимулює роботу серця, але жодним чином не впливає на результат у фігурному катанні, проте препарат офіційно заборонено.

По-третє, справу дуже затягли. І є ймовірність, що спортсменку виправдають та допустять до особистої першості. Валієва продовжує тренування та готується до змагань.

Російське антидопінгове агентство (РУСАДА) зняло з Камілі тимчасове усунення, проте Міжнародний олімпійський комітет (МОК), Всесвітнє антидопінгове агентство та Міжнародний союз ковзанярів (ISU) подали до Спортивного арбітражного суду (CAS) протести щодо скасування відсторонення Валії. CAS протести прийняв та обіцяв призначити дату засідань. Сьогодні-завтра винесуть вердикт.

Олімпіада у Пекіні триватиме до 20 лютого.