Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Натан Чен, який побив рекорд на Олімпіаді-2022: фігурист-студент Єля з тренером із Грузії

Натан Чен, який побив рекорд на Олімпіаді-2022: фігурист-студент Єля з тренером із Грузії
Фото: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

22-річний американський фігурист Натан Чен прокоментував світовий рекорд, який побив на Олімпіаді у Пекіні.

- Змагання – це не одна програма. Що б не сталося у короткій програмі, це не показник того, що відбудеться у довільній програмі, - сказав він.

8 лютого Натан Чен отримав 113,97 бала за коротку програму. Американець побив попередній світовий рекорд японця Юдзуру Ханю. 27-річний фігурист за підсумками короткої програми зайняв лише восьме місце. Чен катався під мелодію "La Bohème" Шарля Азнавура, яку французький шансоньє записав у 1965 році. Фігурист виконав четверний фліп-стрибок, потрійний аксель, четверний лутц та потрійний тулуп.

Натан Чен ще не має золотої медалі, хоча це його друга Олімпіада, також він триразовий чемпіон світу. Чи стане американець олімпійським чемпіоном, буде відомо у четвер після довільної програми. На Олімпіаді в Пекіні Чен запам'ятався спортивним журналістам тим, що тренується лише у масці. The New York Times зауважила, що фігурне катання в США "тепер явно азіатсько-американський вид спорту".

– Азіати становлять близько семи відсотків населення Америки, але вони стали надмірно представлені на льодових катках та змаганнях усіх рівнів, від узбережжя до узбережжя, – підсумувала газета.

Натан Чен народився у Солт-Лейк-Сіті, його тренує уродженець Грузії Рафаель Арутюнян. Фахівець переїхав до США у 2000 році, до цього він працював у Вірменії та Росії. Для участі в Олімпіаді-2022 фігурист взяв перерву в Єльському університеті, де вивчає статистику та науку про дані. Чен має чотирьох старших братів і сестер. Кататися на ковзанах американець почав у три роки після того, як побачив, як його брати грають у хокей.

У 2017 році Чен став першою людиною в історії фігурного катання, яка здійснила п'ять четверних стрибків за один виступ. Він зробив це на чемпіонаті США.