Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Не Олімпіада, а «ковідна лотерея»: спортсмени скандалять через ізоляцію та погану їжу

Не Олімпіада, а «ковідна лотерея»: спортсмени скандалять через ізоляцію та погану їжу
Фото: https://www.facebook.com/namila0910/photos/pcb.432791805213460/432791531880154

Зимову Олімпіаду в Китаї вже прозвали «ковідною лотереєю» – кількість спортсменів із позитивними тестами на коронавірус зашкалює. Хтось їде додому з розбитим серцем і в стані стресу, хтось до останнього здає аналізи, сподіваючись отримати заповітний негативний результат. Везунчики встигають і в карантині посидіти, і вилікуватися від коронавірусу вчасно, і виграти медаль.

- Ми дуже співчуємо всім постраждалим, які перебувають в ізоляції або контактним з ними особам, - заявив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах на пресконференції перед Іграми. - У гіршому випадку можна отримати позитивний результат, зруйнувати свою олімпійську мрію чи, як мінімум, поставити її під загрозу. Це психологічно дуже складно. Ти працюєш над цим чотири роки, а потім раптом ти тут – і все руйнується...

Напутні слова Баха навряд чи змогли залікувати душевні рани тих, хто залишив Олімпіаду з довідкою про коронавірус і без надії на повернення цього сезону. Але такого результату слід очікувати – це все-таки коронавірус, а не нежить, і навіть Китай, який оголосив усі олімпійські об'єкти «зоною нульового коронавірусу», не впорався зі своїм завданням: делікатно ізолювати спортсмена та одночасно знайти рішення, щоб він зміг брати участь в Олімпіаді.

Життя в "пузирі"

Треба віддати належне: Китай вжив безпрецедентних заходів. Усі учасники зимової Олімпіади мали здати два негативні тести до вильоту, прибути чартерними рейсами до Пекіна і потім щодня проходити тестування. Усі спортсмени та ЗМІ знаходяться в окремих «пузирях» (замкнених територіях, де базуються всі учасники Олімпійських ігор-2022 і де зв'язок із зовнішнім світом зведений до мінімуму) доти, доки не покинуть країну. Будь-хто, хто входить у ці пузирі, має бути повністю вакцинований або провести 21 день у карантині.

Будь-яка людина з позитивним результатом тесту після прибуття поміщається до ізолятора і допускається до змагань лише після отримання двох послідовних негативних тестів з інтервалом у 24 години. Ті, хто має симптоми COVID-19, доставляються до лікарні, безсимптомні - залишаються в ізоляторі. За правилами МОК, спортсменам, які перебувають у ізоляції, надається будь-яка допомога, аж до підтримки психічного здоров'я. Їм не дозволяється виходити на вулицю, але вони можуть запросити доступне тренувальне обладнання до своєї кімнати, якщо воно є.

Тести, тести, тести

Станом на суботу, тобто менше ніж через добу після офіційного початку Олімпійських ігор у Пекіні, було зареєстровано 358 позитивних результатів тестів на коронавірус – як серед спортсменів, які щойно прибули в аеропорту, так і в олімпійському «пузирі».

Основна проблема у всіх – довге очікування на результати тестів. А якщо врахувати, що після першого позитивного результату учасникам пропонується пройти повторний тест, результати якого будуть відомі лише через добу, то можна зрозуміти, які емоції відчувають відсторонені від Ігор учасники. Одна річ – пропустити церемонію відкриття Ігор-2022, як Кеті Танненбаум, спортсменка зі скелетону з Віргінських островів (США), яка мала нести національний прапор країни, але позитивний тест не дав їй такої можливості. І інше – бути виключеним із Ігор взагалі, як австрійська стрибунка з трампліну Маріта Крамер, яка не змогла відновитись після COVID-19 до початку Олімпіади.

Польська ковзанярка на шорт-треку Наталія Малишевська. Фото: https://www.instagram.com/natmaliszewska/

Польська ковзанярка на шорт-треку Наталія Малишевська. Фото: https://www.instagram.com/natmaliszewska/

Інтернет, та не весь

Особливе обурення викликали у спортсменів-олімпійців умови ізоляції. Були нарікання на погане харчування (спортсмени скаржилися на біль у животі) та на якість інтернету. Нагадаємо, у Китаї немає повного доступу до всесвітньої мережі, держава обмежує користування інтернетом, але при підготовці до Ігор той момент, що спортсмени з майже 100 країн зв'язуватимуться онлайн зі своїми близькими та лікарями, перевірятимуть пошту тощо зовсім не в межах Великої Китайської стіни, залишився неврахованим. Тому«позитивні» спортсмени, що замкнені у відокремлених приміщеннях, і бурчать.

- Ми приділяємо особливу увагу підтримці тих спортсменів, які перебувають у ізоляторах… Ключові питання – це, наприклад, інтернет, ми працюємо над пошуком індивідуальних рішень для забезпечення повного доступу до інтернету. Харчування – відбулися значні покращення, ми розглянули та вирішили всі проблеми практично за одну ніч, – розповів порталу InsidetheGames спортивний директор Міжнародного олімпійського комітету Кіт Макконнелл. - Доступ до спортивного інвентарю у приміщенні також дуже важливий і однаково впливає на психічне здоров'я спортсменів.

Гарячих страв немає

Болі в животі і млявість після їди олімпійці безпосередньо пов'язують з якістю їжі. Вже другого дня німці заявили про відсутність нормального харчування. Німецький тренер з лижних гонок Крістіан Швайгер сказав у коментарі каналу Fox Sports:

- Обслуговування вкрай сумнівне, бо насправді це не харчування. Я очікував, що Олімпійський комітет зможе надати гаряче харчування. Але гарячих страв немає. Є чіпси, трохи горіхів та шоколаду – і більше нічого. Це свідчить про відсутність уваги до спорту найвищих досягнень.

Найпідготовленішими до такої ситуації виявилися американці: команда США завзято взяла з собою набір продуктів для кемпінгу, наприклад, пакети з макаронами, що швидко заварюються.

«Боялася, що мене заберуть назад до ізолятора»

Польська ковзанярка на шорт-треку Наталія Малишевська не змогла стримати обурення після того, як їй заборонили брати участь у забігу на 500 метрів серед жінок. Спортсменка повідомила, що серія тестів на коронавірус дала різні результати, внаслідок чого її відпустили, а потім знову відправили на ізоляцію.

– Я більше не вірю ні в які випробування, ні в які Олімпіади, – написала у соцмережах Малишевська. - Я сподіваюся, що той, хто цим займається, отримає багато задоволення.

Полька розповіла, що у неї спочатку були позитивні тести на ковід, потім негативні, потім знову позитивні («з такими значеннями,за яких я маю бути в лікарні на респіраторі»), потім знову хороші результати… і знову «повна катастрофа».

- Мене забрали в ізолятор, вивели з кімнати о 3-й годині ночі в день старту, - згадує Малишевська.

Відразу ж після цього поста у «Твіттері» польку випустили з ізолятора та дозволили тренуватися.

- Ця ніч була жахом. Я спала в одязі у своєму ліжку, бо боялася, що будь-якої миті хтось забере мене назад в ізолятор. Я уважно дивилася у вікно одним оком, бо боялася, що мене хтось побачить, - розповіла спортсменка.

- Вона має другу можливість виступити через пару днів, - повідомив спортивний директор МОК Макконнелл.

Приблизно така ж історія сталася і з австралійською керлінгісткою Талі Гілл, якій спочатку заборонили брати участь в змаганнях у змішаному парному розряді, а потім дозволили, але з відстрочкою. Вся справа була у пізно виданих відповідях на тест. Талі Гілл та її напарник у команді Дін Х'юїтт вже пакували валізи додому до Австралії, але в останній момент їм запропонували повернутися до Олімпіади – мовляв, тести показали доступний рівень.

Австралійська керлінгістка Талі Гілл. Фото: https://www.facebook.com/AUSOlympicTeam/photos/pcb.10159663712399297/10159663712349297/

Австралійська керлінгістка Талі Гілл. Фото: https://www.facebook.com/AUSOlympicTeam/photos/pcb.10159663712399297/10159663712349297/

У хокей грали… в масках

Затримка з отриманням результатів тесту на COVID-19 команди Олімпійського комітету Росії (ОКР) призвела до того, що учасниці хокейного матчу жіночих збірних ОКР і Канади були змушені грати в захисних масках.

Поєдинок групи А попереднього раунду мав розпочатися о 12.10 за місцевим часом. Його перенесли на 13:15, оскільки офіційні особи Пекіна-2022 послалися на «проблеми безпеки».

- Тест був зроблений до 8-ї ранку за місцевим часом, але результати прийшли пізно, команди погодилися грати в масках, щоб забезпечити максимальну безпеку, - поділився голова Міжнародної федерації хокею Люк Тардіф. - Канадці пізно вийшли на кригу через результати останніх тестів російської команди. Результати прийшли лише наприкінці другого періоду, після чого гравці зняли маски. Усі результати тестів були негативними.

За словами Тардіфа, після такого прецеденту усі команди переглядають свої графіки складання тестів.

- Можна сказати, що ми були на Олімпійських іграх з COVID і навіть носили маску на грі, - пожартувала гравець канадської збірної з хокею Наталі Спунер. А експрезидент Міжнародної федерації хокею Рене Фазель зізнався, що був вражений, коли побачив на льоду гравців у медичних масках.

– Це дуже дивне рішення – виходити на лід у масках, – заявив Фазель. - Грати на 100% та викладатися в масці неможливо. У неї навіть ранкові пробіжки не можна робити, а тут олімпійські змагання. Це нісенітниця, а не змагання. І це буде гарним уроком для організаторів, як не має бути.

Нестерпні умови

У «ковід-скандал» потрапила і бельгійська спортсменка зі скелетону Кім Мейлеманс, яку доставили у карантин, а не до Олімпійського села, куди вона спочатку прямувала, прибувши до Пекіна. Після граду критики її повернули з вибаченнями на місце перебування, але на умови проживання почали скаржитися німецькі спортсмени з лижного двоборства Ерік Френцель і Теренс Вебер, а також фігурист Нолан Зегерт. Трійця показала позитивні тести на коронавірус, їх відправили на ізоляцію, звідки німці сигналізували про нестерпні умови перебування (мова йшла, як уже говорилося, і про харчування, і про доступ до повноцінного інтернету, а не до його китайського аналогу, і про якість Wi-Fi).

Двоєборців підтримала команда з рідної країни із санного спорту, яка поскаржилася і на їжу, і на інтернет, і на розмір кімнат (маленькі), і на відсутність обладнання для тренувань.

Міжнародний Олімпійський комітет доповів: відкрито гарячу лінію для надання підтримки постраждалим спортсменам. Але президент МОК Томас Бах закликав організаторів зимової Олімпіади не чекати, поки спортсмени покличуть на допомогу, а діяти на випередження. До того ж основні болючі точки спортсмени вже вказали.

Самі організатори Олімпіади в Пекіні кажуть, що діють строго за протоколами забезпечення безпеки Олімпійських ігор з урахуванням коригувань, які схвалили представники різних країн та збірних. І просять поставитися з розумінням: проводити Олімпіаду в розпал пандемії – справа складна, і скасувати її (пандемію) ніяк не можна.