Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
18 квiтня
Завантажити ще

У Пекіні відбулася церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор

У Пекіні відбулася церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор
Фото: Євроспорт

Сьогодні, 4 лютого, у столиці Китаю відбулася урочиста церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор. У ній взяли участь 91 країна, у тому числі збірна України, для якої ці Ігри стануть восьмими в історії.

Через 14 років Олімпіада повернулася до Пекіна, який став першим містом в історії, яке прийняло і літні, і зимові ОІ. Церемонія проходить на стадіоні "Пташине гніздо", він же Пекінський національний стадіон.

На відміну від недавніх Ігор у Токіо, де змагання проходили за порожніх трибун, Китай дозволив обмеженій кількості вболівальників підтримувати спортсменів. 95% глядачів на трибунах були діти та школярі, щоб привчити їх до олімпійського руху. Серед глядачів - лише жителі Китаю: через пандемію коронавірусу та спалах штаму "Омікрон" іноземних уболівальників на Ігри не пустили.

Головним мотивом церемонії відкриття стала тема екології та миру у всьому світі. Зрежисував її продюсер – Чжан Імоу, лауреат Каннського та Венеціанського фестивалів, а також тричі номінант премії «Оскар». Він ставив відкриття пекінської літньої Олімпіади-2008.

Церемонія відкриття розпочалася з теми весни. У китайців сьогодні четвертий день нового року. Все було дуже зелено, пори року швидко змінювалися, кульбаба розквітла – і розлетілася.

Парад атлетів традиційно розпочали греки, і країни йшли за китайським алфавітом – що менше символів у ієрогліфі, то раніше країна з'являлася у параді. Ось і вийшло, що другими пішли турки, третіми - мальтійці, а четвертими – Мадагаскар. Вочевидь ті, хто завершить Олімпіаду без медалей. Україна йшла на початку списку, але не всім складом – лише 9 із 45 спортсменів, які приїхали до Китаю.

Прапор від України несли олімпійський чемпіон Пхенчхана-2018 Олександр Абраменко та 25-річна фігуристка Олександра Назарова, дочка відомого у минулому футболіста Євгена Назарова, який чимало пограв за "Металіст" та "Карпати". У своїй кар'єрі вона має кілька титулів чемпіонів України та титул на Універсіаді у парі з Максимом Нікітіним. До речі, вона сьогодні вже встигла виступити у командних змаганнях.

За підсумками трьох видів програми збірна України йде на дев'ятому місці із десяти команд.

Після закінчення параду з неба посипалися 91 сніжинка з назвою всіх збірних, які приїхали на Олімпіаду.

Далі довгу промову виголосив президент НОК Томас Бах, який подякував усім, хто приїхав на Олімпіаду, і всім, хто організував її в цей непростий коронавірусний час. І закликав вирішувати усі питання мирно: «Давайте дамо світові шанс» - ніби натякаючи на конфлікт Росії та України.

Після чого голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін узяв слово та оголосив Олімпіаду офіційно відкритою, зазначивши, що зимова Олімпіада-2022 пройде під девізом «Разом заради спільного майбутнього».

Підготовка до зимової Олімпіади дала можливість у Китаї залучити 300 млн осіб до зимових видів спорту, багато в чому стимулювати розвиток регіонів, покращення екології, зеленої інновації, добробуту населення, відкрилися тим самим нові та широкі можливості для просування спорту на льоду та снігу у всьому світі.

Сам олімпійський вогонь запалили незвичним способом. У центрі "Пташиного гнізда" факел, що горить, піднявся разом зі сніжинкою під купол стадіону, після чого засяяв гарний феєрверк.

Фото
Фото
04 Лютого 202216:43

 

Новини по темі: Олімпіада