Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

"Це катастрофа". Капітан жіночої біатлонної збірної України здала у Пекіні позитивний тест на коронавірус

Фото: instagram.com\ukrainian_biathlon

Українська біатлоністка Олена Білосюк (Підгрушна), капітан жіночої національної збірної, не зможе взяти участь в Олімпіаді-2022 (або, принаймні, у декількох стартах), вона отримала позитивний результат тесту на коронавірус. Про це 2 лютого повідомляє " Суспільне ".

Білосюк, швидше за все, вирушить на самоізоляцію. Також на самоізоляції перебуває Юрай Санітра та 2 представники обслуговуючого персоналу збірної. Позитивний тест був у тренера жіночої команди Ігоря Ященка, але наступного дня він склав негативний тест і уникнув самоізоляції.

Головний тренер жіночої збірної України з біатлону Урош Велепець назвав хворобу Білосюк катастрофою.

– Боялися цього з першого дня. Послідував ефект доміно. Із тренера пішло на сервісмена, потім на фізіотерапевта. У нас кілька днів масажу немає, бо фізіотерапевт жіночої команди також на карантині. Сподівалися, що проскочимо і будемо спокійні. Сьогодні перший спортсмен отримав позитивний тест – Олена Білосюк. Це катастрофа. За команду ще нічого, а Олена жертвувала цілий рік. Пропускала перегони. Вона хотіла бігти, але ми говорили, щоб готувалася до Олімпіади, – сказав Велепець.

Тепер, як наголосив Велепець, треба буде зрозуміти, чи зможе Білосюк повернутися до ритму. Також тренер заявив, що у команді бояться і чекають, хто занедужає наступним. Сьогодні вночі у Білосюк була висока температура, вранці стан виявився трохи кращим.

Олена Білосюк була кандидатом на виступ у змішаній естафеті, яка відкриватиме програму біатлону на Олімпіаді-2022 (субота, 5 лютого, 11:00). Тепер вона на старт не вийде. За словами Уроша Велепця, до підсумкового складу України на цю гонку потраплять ті біатлоністки, які будуть здорові.

За даними XSPORT, Анастасія Меркушина може виступити на Олімпіаді в Пекіні замість Білосюк. Меркушина має статус запасної. Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак підтвердив, що Анастасія може замінити Білосюк. Меркушина вже отримала розпорядження готуватися до вильоту до Пекіна. Наразі вона знаходиться у чеському Нове-Мєсто, де готувалася до Кубка IBU.

За правилами Олімпіади в Пекіні, спортсмена може бути замінено в складі збірної у разі форс-мажору або позитивного тесту на коронавірус до 2 лютого включно.

Зимова Олімпіада розпочнеться у Китаї 4 лютого. Перші біатлонні перегони для України відбудуться 5 лютого. До складу збірної увійшли Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Артем Тищенко, Юлія Джима, Олена Білосюк, Валентина Семеренко, Дар'я Блашко та Ірина Петренко. Крім тренерів, у команді є лікарі, масажисти та сервіс-бригада.

У кар'єрі Олени Білосюк Олімпіада-2022 мала стати четвертою. Вона дебютувала на Іграх у 2010 році, стала олімпійською чемпіонкою в естафеті у 2014 році. А на Олімпіаді-2018 вона несла прапор збірної України, проте на старт у жодній гонці не вийшла.