Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Олександр Усик розповів, як залучає дітей до православ'я: Нічого не нав'язую

Олександр Усик розповів, як залучає дітей до православ'я: Нічого не нав'язую
Фото: instagram.com/usykaa.

Український боксер Олександр Усик розповів про виховання дітей. В інтерв'ю Маші Єфросініній спортсмен заявив, що не змушує дітей ходити до церкви.

- Нічого абсолютно не нав'язую. Вони іноді кажуть самі. Десь іноді в метушні цій не виходить чи мене немає, приїжджаю [і чую]: "Що, ми завтра їдемо до Владики?" - "Так, їдемо на причастя", - поділився Усик.

За словами спортсмена, був час, коли діти не хотіли ходити до церкви. Він їх не примушував.

- "Не хочеш - не їдь. Хто хоче - поїде. Я сам поїду". Все я сам поїхав. Помолився за них, – згадав Усик розмову з дитиною.

За словами боксера, дітям часом тяжко рано вставати на ранкову службу. У таких випадках Усик ставить умови.

- Кирило каже: "Та щось не хочу. Ні, не буду, не піду". Я говорю: "Добре, а чому?" - "Ну от не хочу". Я кажу: "Ну, я теж якісь речі тоді не хотітиму робити". "А які?". Я говорю: "Не знаю. Наприклад, телефон твій, ігри твої в моєму телефоні [видалю]", - попереджає спортсмен.

"Син Кирило дуже схожий на мене"

За словами Усика, раніше він привозив дітей на службу із запізненням. Однак їм все одно важко було вистояти до кінця і доводилося  йти з церкви завчасно.

- Те саме, що прийти на пару, запізнитися, ще й не досидіти до кінця, тобто йде порушення. Ось так було, а потім я їх підводив відразу до причастя. і так вийшло, знову ж таки я кажу, що Всевишній все так влаштовує, ми запізнилися. Я чую, що йде проповідь, розумію, що служба починається. І діти стоять, оп, "Символ віри" читають, після "Символу віри" ще хвилин 20 канони, потім ще "Отче наш" та приготування. Кирило каже: "Блін, тату, так важко, ноги так втомилися". Я до нього нахиляюся, а я з ним дуже близько [спілкуюсь], він схожий дуже на мене, я кажу: "Син, ти сила! Ти опора моя! Ти мамина опора!". І він так, я дивлюся, його так роздуло [від гордості], я говорю: "Син, стоїмо, ангел допомагає".

У цей момент, за словами Усика, почав вередувати шестирічний син Мишко.

- "Я голодний, хочу пити". Я говорю: "Син, потерпи 20 хвилин". "Я хочу просфору!". "Я говорю: "Син, ти воїн, ти сила!". "Я голодний! Я не воїн! Я не сила!", дивиться на мене. Стояла поруч бабуся, у неї лавочка [і вона вирішила поступитися], я кажу: "Матушка, ви що", а вона: "Та ні, нехай він, я втомилася сидіти, я тут похожду", - згадав історію Усик.

З дружиною. instagram.com/usykaa

З дружиною. instagram.com/usykaa

За словами спортсмена, на Мішу вплинув вчинок бабусі. Під враженням він вистояв усю службу.

- І він 20 хвилин чи скільки стояв, але вони вистояли всю службу. І з того часу я зрозумів, що їх можна на всю службу. Вони можуть сидіти на сходах десь, вони можуть ходити у церкві, це нормально, але потихеньку, я говорю, що коли читається "Євангеліє", ми нічого не робимо. Це святі речі. Ну, [діти] це ангели ще. Так як ми, дорослі, вони ще не зіпсовані. Звісно, чим більше ми даватимемо їм духовних речей, виростаючи, у них не буде агресії чи ненависті до когось, бо вони розумітимуть: це такі спокуси бувають людські, людину вони наздоганяють, - заявив боксер.

"Є приклади, коли діти мали протест проти віри"

Єфросініна запитала, чи не боїться Усик того, що через примус до молитов у майбутньому діти можуть піти з віри.

- Я не напрягаю, не змушую їх, мені вистачає, що я читаю молитву і кажу: "Просто поцілуй тричі хрестик, перехрестись - і все. Господню маленьку молитву прочитай. Не треба [багато], ти маленький янголятко". Його Господь приведе рано чи пізно. Примушуючи його, обтяжуючи, думаю, у майбутньому він просто запротестує і не буде цього робити, скаже: "Я там стільки наївся!" Я знаю, є приклади того, що мами чи тата їх дуже жорстко напрягали, і прямий протест навіть не проти батьків, а проти віри був. Я просто говорю якісь речі від себе, читаємо, дивимося, показуємо, пояснюємо, але в жодному разі не змушуємо, - відповів Усик.

ДОВІДКА

35-річний Олександр Усик завоював титули WBA, WBO, IBF та IBO у надважкій вазі. З 2009 року одружений з Катериною Усик. Окрім синів Кирила та Михайла, у пари є 12-річна донька Єлизавета.