Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

В очікуванні медалей: де і коли виступатимуть українські спортсмени у 2022 році

В очікуванні медалей: де і коли виступатимуть українські спортсмени у 2022 році
Фото: olympics.com

XXIV зимові Олімпійські ігри (Пекін, Китай)

4 – 20 лютого

У столиці Китаю з 4 по 20 лютого 2022 року відбудуться Олімпійські ігри. Ця Олімпіада завершує цикл Ігор, які були віддані для азіатських країн. У 2018 році зимову Олімпіаду приймав південнокорейський Пхенчхан, а літні Ігри, зрушені на рік, – Токіо-2020. Після Пекіна столицею Олімпіади у 2024 році стане Париж.

Столиця Китаю стала першим в історії містом, яке приймало літню та прийме зимову Олімпіади. Змагання проведуть як на нових об'єктах, так і на існуючих аренах. Буде використано споруди, що залишилися після літньої Олімпіади-2008.

Як і Ігри в Токіо, зіпсовані пандемією та минулі без глядачів, Олімпіада в Пекіні теж не буде повноцінною. На трибуни спортивних комплексів пропускатимуть лише китайських уболівальників.

Перешкодою для повноцінного свята спорту стали скандали, пов'язані зі зникненням тенісистки Пен Шуай та геноцидом уйгурів, внаслідок яких багато країн оголосили дипломатичний бойкот Китаю.

На минулій Олімпіаді у Пхенчхані-2018 Україна виборола одну медаль. Золото дещо несподівано дісталося фрістайлісту Олександру Абраменко. За заявами міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта, розраховувати на більше у Пекіні не варто. Навіть одна завойована медаль буде за щастя. Надії знову на фрістайлістів. На останніх етапах в індивідуальних змаганнях вистрілила Анастасія Новосад, а у міксті (новій дисципліні) збірна двічі брала третє місце на етапах Кубка світу. Щодо біатлону надій замало. Результати на старті сезону обтяжливі.

41-й чемпіонат Європи з баскетболу серед чоловіків (Італія, Німеччина, Чехія, Грузія)

1 – 18 вересня

Починаючи з 2017-го, континентальні чемпіонати стали проводити кожні чотири роки (2017, 2021, 2025).

Спочатку проведення турніру планувалося на 2 – 19 вересня 2021 року, проте у квітні 2020 року ФІБА оголосила про перенесення чоловічого чемпіонату Європи з 2021 на 2022 рік через пандемію коронавірусу.

Як заведено в останні роки, щоб полегшити фінансове навантаження на проведення турніру, господарями першості стали виступати одразу чотири країни. Цього разу – Італія, Німеччина, Чехія та Грузія.

Чоловіча збірна України – стабільний учасник останніх чотирьох євробаскетів. Найкращим результатом «синьо-жовтих» став вихід до чвертьфіналу на Євро-2013, де наша команда поступилася збірній Хорватії 72:84. На останньому Євробаскеті-2017 Україна вийшла з групи, але поступилася у 1/8 фіналу майбутнім чемпіонам збірної Словенії – 55:79.

На Євробаскеті-2022 Україна потрапила до групи до Італії, Хорватії, Великої Британії, Греції та Естонії. Усі матчі пройдуть у Мілані.

Тон у європейському баскетболі зараз задають екс-югославські збірні. Чинним чемпіоном Європи є збірна Словенії, яка обіграла у фіналі збірної Сербії. Крім того, щонайменше чотири балканські команди стабільно беруть участь у ЧЄ. Цього разу, окрім Сербії та Словенії, виступатимуть також Хорватія та Боснія.

На чемпіонаті Європи нашій збірній буде непросто, тон сьогодні ставлять команди з Балкан. Як би не склалося – віримо у наших! Фото: basket.ua

На чемпіонаті Європи нашій збірній буде непросто, тон сьогодні ставлять команди з Балкан. Як би не склалося – віримо у наших! Фото: basket.ua

22-й чемпіонат світу з футболу ФІФА (Катар)

21 листопада – 18 грудня

Чемпіонат світу з футболу вперше пройде на Близькому Сході, а також вперше у Північній півкулі восени та взимку. Традиційно світові першості відбуваються влітку.

Проводити ЧС у Катарі влітку не стали через кліматичні умови – температура в Досі сягає 50 градусів. Середня денна температура повітря у грудні не повинна перевищувати 25 градусів.

Через незвичайний час проведення турніру європейським чемпіонатам доведеться значно змінити календарі. Нові сезони в багатьох чемпіонатах почнуться на тиждень раніше і завершаться пізніше, ніж звичайно. Футболісти отримають додатковий відпочинок вже наступного літа, оскільки великих турнірів у цей час не буде.

На які жертви тільки не підеш у ім'я такого свята. До речі, це буде останній турнір, у якому візьмуть участь 32 команди. З наступного Мундіалю кількість команд зросте до 48, тому велика ймовірність, що круті світові першості Катаром закінчаться. Особливо якщо ФІФА на чолі з Джанні Інфантіно проштовхне ідею з проведенням ЧС кожні два роки.

Наразі вже відомі імена 13 із 32 фіналістів: Катар, Бразилія, Аргентина, Німеччина, Данія, Франція, Бельгія, Хорватія, Сербія, Іспанія, Англія, Швейцарія та Нідерланди.

Україна ще може здобути путівку до Катару. Для цього підопічним Олександра Петракова треба подолати дві фази плей-офф: спочатку пройти Шотландію, а потім ще переможця пари Уельс-Австрія.

Через спеку Мундіаль у Катарі вирішили проводити не влітку, а листопаді. Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Через спеку Мундіаль у Катарі вирішили проводити не влітку, а листопаді. Photo by Shaun Botterill/Getty Images

КОНКРЕТНО

Січень

9 – 6 лютого Футбол. Кубок Африканських Націй (Камерун)

10 – 16 Фігурне катання. Чемпіонат Європи (Таллін, Естонія)

13 – 30 Гандбол. Чемпіонат Європи (Угорщина, Словаччина)

17 - 30 Теніс. Чемпіонат Австралії.

19 – 6 лютого Футзал, Євро-2022 (Нідерланди)

Лютий

3 – 12 Футбол. Чемпіонат світу (ОАЕ)

4 - 20 XXIV зимові Олімпійські ігри (Пекін, Китай)

4 - 5 Хокей. Матч усіх зірок НХЛ (Лас-Вегас)

Березень

3 - 6 Ковзанярський спорт. Чемпіонат світу (Хамар, Норвегія)

4 - 13 XXXIII зимові Паралімпійські ігри (Пекін, Китай)

21 – 27 Фігурне катання. Чемпіонат світу (Монпельє, Франція)

Квітень

1 – 3 Дзюдо. Чемпіонат Європи (Болгарія)

25 – 8 травня Хокей. Чемпіонат світу (Польща, Словенія)

Травень

13 - 29 Водні види спорту. Чемпіонат світу (Японія, Фукуока)

18 Футбол. Фінал Ліги Європи (Іспанія, Севілья)

25 Футбол. Фінал Ліги Конференцій (Албанія, Тірана)

28 Футбол. Фінал Ліги чемпіонів (Санкт-Петербург, Росія)

29 – 11 червня Теніс. Роллан Гаррос (Франція)

Червень

27 – 10 липня Теніс. Вімблдон (Велика Британія)

31 – 6 липня Футбол. Чемпіонат Європи серед жінок (Велика Британія)

Серпень

26 – 11 вересня Волейбол. Чемпіонат світу серед чоловіків (Росія)

29 – 11 вересня Теніс. Відкритий чемпіонат США

Вересень

1 – 18 Баскетбол. Чемпіонат Європи серед чоловіків (Італія, Німеччина, Чехія, Грузія)

10 – 18 Вільна та греко-римська боротьба. Чемпіонат світу (Сербія)

22 – 1 жовтня Баскетбол. Чемпіонат світу серед жінок (Австралія)

23 – 15 жовтня Волейбол. Чемпіонат світу серед жінок (Нідерланди, Польща)

Листопад

4 – 20 Гандбол. Чемпіонат Європи (Чорногорія, Македонія, Словенія)

21 – 18 грудня Футбол. Чемпіонат світу (Катар)