Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 квiтня
Завантажити ще

"Шахтар" прощається з Лігою чемпіонів. В активі підопічних Де Дзербі поки що 1 очко та 1 гол

Фото: ФК Шахтар

Цей розіграш точно можна назвати найпровальнішим. А якщо ще так станеться, що «гірники» не обіграють «Шериф» у заключному турі, то це буде перший розіграш, у якому «Шахтар» не здобуде жодної перемоги.

Мало того, на даний момент "Шахтар" забив лише один гол, а пропустив аж одинадцять. Такої жахливої статистики також не було.

У минулому розіграші за Каштру хоч і поступилися 0:10 за сумою гладбахській «Борусії», але це були лише дві поразки за шість ігор, і команда до останнього претендувала на вихід із групи, набравши в підсумку 8 очок і випередивши «Інтер».

Перед цим «Шахтар» два сезони поспіль стабільно забивав 8 м'ячів і набирав 6 очок, задовольнявся третім місцем у групі. А в перший сезон при Пауло Фонсеці «оранжево-чорні» були близькі до виходу до чвертьфіналу, поступившись у 1/8 фіналу «Ромі». О часи, о звичаї!

Останні місця були і за Луческу, але не настільки безнадійні

За Луческа результати «Шахтаря» взагалі були вражаючими. Лише одного разу, в сезоні 2011/12, «гірники» відверто провалилися, посівши останнє місце у групі із «Зенітом», «Порту» та «АПОЕЛем». Але навіть у тому випадку п'ять очок було набрано, перемогу здобуто. І це був виняток із правил за румунського наставника.

Сезоном раніше «Шахтар» здобув п'ять із шести перемог у групі та дойшов до чвертьфіналу, де був зупинений непереможною «Барселоною».

Ще раз за Луческу «гірники» посіли останнє місце у групі в сезоні 2007/08, але тоді здобули дві перемоги над «Селтіком» та «Бенфікою». Дві перемоги здобували донеччани і в дебютному розіграші за Прокопенка, причому одну дуже яскраву над лондонським «Арсеналом» - 3:0.

Травма Лассіни Траоре сильно вплинула на атакуючий потенціал

Травма Лассіни Траоре сильно вплинула на атакуючий потенціал

Чому Роберто де Дзербі так провалився?

Який відсоток провини італійського фахівця у фіаско «Шахтаря»? Однозначної відповіді немає. Минулого сезону «гірники» при Каштру двічі перемагали цей «Реал», а цього отримали дві поразки, причому одна дуже нищівна - 0:5.

Днями, спілкуючись із Мораєсом, кореспондент «КП» поставив йому це питання, і він дав цікаву відповідь.

- У «Шахтаря» завжди був потенціал складати конкуренцію найкращим європейським клубам. Але ми повинні розуміти, що так не може бути постійно. Минулого сезону на вдалі результати вплинули деякі зовнішні фактори. Та ж пандемія, через яку весь сезон вийшов зім'ятим і непередбачуваним. Звичайно, це не зменшує і нашого досягнення.

У цьому є контраст із цим роком. "Шахтар" знаходиться на етапі перебудови. До команди влилися нові футболісти, яким потрібен час, щоб зрозуміти філософію клубу, вийти на більш високий рівень та конкурувати з такими командами, як «Реал» та «Інтер». «Шахтар» вже неодноразово повертався сильнішою командою, і це справа часу, – вважає форвард «гірників».

Вторить Мораєсу й Рінат Ахметов.

- Я вважаю, що Роберто і команда заслуговують на велику повагу. Коли ми програли 5:0, я подзвонив Даріо і сказав: Даріо, передай, будь ласка, компліменти Роберто від мене. Тому що він грає у сміливий футбол, він не боїться. А сміливий завжди переможе». Тому я можу поставити лише найвищу оцінку, і він у мені може знайти лише підтримку, – каже президент клубу.

Тітоні і Соломон у цьому розіграші не виявили себе. Фото: ФК Шахтар

Тітоні і Соломон у цьому розіграші не виявили себе. Фото: ФК Шахтар

Філософія де Дзербі поки що не працює

Чи не вішають нам локшину на вуха? Це з якого боку подивитися. Об'єктивно "Шахтар" у ресурсному плані здав. Пішли та помітно постаріли всі лідери. До речі, важку травму отримав дорогий новачок Лассіна Траоре.

Але й із цим кадровим потенціалом «Шахтар» міг виступити краще. Проте обкатані в ЛЧ і Тете, і Соломон, які захоплювали раніше, у нинішньому розіграші не виправдали покладених авансів, а це вже питання до філософії де Дзербі. Конкретно: його гравець - центральний захисник Марлон, прямо скажемо, далеко не Ракицький з Кучером і «привозить» у кожній грі. Та й взагалі багато експертів вважають, що Марлон – Вітао – це найслабша пара центральних захисників у сучасній історії клубу. І якби не Трубін, той же матч із «Інтером» у Мілані завершився б не 0:2, а справжнісіньким розгромом.

Ті самі 0:2 у Тирасполі теж виглядали безнадійними. І тепер дуже цікаво подивитися, як із «Шерифом» «гірники» зіграють у Києві. Роберто де Дзербі має ще шанс згладити гнітюче враження гарною перемогою і тим самим відродити надії на колишню велич «Шахтаря».

Що кажуть букмекери?

На перемогу підопічних Роберто де Дзербі можна поставити з коефіцієнтом 1,53, тоді як тріумф команди з Тирасполя оцінили тут у 6,00. На нічию у цьому поєдинку приймають ставки з коефіцієнтом 4,30.

Де дивитись?

7 грудня, 22.00. Київ. НСК "Олімпійський". Пряма трансляція на медіасервісі MEGOGO та Volia TV.