Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

ВАДА звинуватило Національний антидопінговий центр України у махінаціях

ВАДА звинуватило Національний антидопінговий центр України у махінаціях
Фото: jorono з Pixabay

Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) 26 жовтня опублікувало звіт про розслідування щодо Національного антидопінгового центру України (НАЦУ). Організацію запідозрили у махінаціях із пробами спортсменів – з 2012 року їх могли попереджати про початок тестування.

"Національний антидопінговий центр України НАЦУ причетний до практики, що суперечить Міжнародним стандартам тестування та дослідження (ISTI). Розслідування ВАДА, відоме як "Операція Геркулес", було розпочато у 2019 році та виявило докази, що дозволяють припустити, що з 2012 року НАЦУ проводить необґрунтований завчасний збір зразків, організуючи тестування спортсменів, включаючи групи спортсменів, за попереднім записом", -. сказано в публікації.

Згідно з правилами ISTI, за деякими винятками збір зразків має проводитись без попереднього попередження спортсмена. Тестування повинно бути спонтанним.

- Операція «Геркулес» має переконливі та підтверджені докази того, що НАЦУ робив телефонні дзвінки спортсменам чи зв'язувався з ними через тренерів, щоб попросити їх з'явитися до НАЦУ наступного дня для тестування. Наявні дані свідчать про те, що НАЦУ часто застосовує цю практику перед важливими міжнародними змаганнями, і були часи, коли вся національна команда була в НАЦУ в очікуванні тестування, - заявив директор незалежного відділу розвідки та розслідувань (I&I) ВАДА Гюнтер Янгер.

Також у рамках операції «Геркулес» з'явилися переконливі докази того, що у 2021 році НАЦУ свідомо надав принаймні шість зразків, порушуючи різні статті Всесвітнього антидопінгового кодексу та ISTI.

Повторний аналіз ВАДА I&I цих шести проб через меню лабораторних аналізів під час змагань показало, що вони включали більше заборонених речовин, ніж меню поза поза змаганнями. Результати всіх проб були негативними (тобто без заборонених речовин). Ці тести стосуються Олімпійських ігор 2020 року в Токіо.

- Операція «Геркулес» порушила серйозні питання щодо цілісності методів тестування НАЦУ та компетентності деяких його співробітників. Більше того, очевидна довговічність та нахабство цієї практики свідчить про серйозні організаційні недоліки в НАЦУ, - наголосили у ВАДА.

У ході операції "Геркулес" спростували чутки про існування схеми допінгу в Українській легкоатлетичній федерації. Однак потенційні докази незаконного обігу еритропоетину (ЕПО) були виявлені та пов'язані з однією людиною з цієї спортивної організації.

Останній подібний гучний скандал був пов'язаний із Російським антидопінговим агентством (РУСАДА). 9 листопада 2015 року ВАДА опублікувала звіт, в якому звинуватила РУСАДА у масових та систематичних приховуваннях та підмінах проб російських спортсменів. У документі було сказано, що махінації тривали роками й застосовувалися під час Олімпіади в Сочі, на зимових та літніх Олімпійських іграх у 2012-2014-х роках.

У січні 2016 року керівник РУСАДА Родченков утік до США, після чого розповів, як проходили підміни проб. У 2019 році ВАДА на чотири роки дискваліфікувало Росію. Десятки російських спортсменів були позбавлені нагород.

Новини по темі: Спортсмени допінг ВАДА