Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
8 травня
Завантажити ще

«Баварія» - «Динамо». Перша зустріч в новому столітті

«Баварія» - «Динамо». Перша зустріч в новому столітті
Фото: ФК "Динамо" Київ

21 рік кияни не зустрічалися з мюнхенцями на євроарені. Складно навскидку пригадати, з ким ще так довго не грали динамівці в Лізі чемпіонів.

Останній раз команди між собою зустрічалися у другому груповому етапі Ліги чемпіонів 1999/2000. «Баварія» святкувала успіх в Мюнхені 2: 1, переможний гол в кінцівці забив бразилець Пауло Сержіо, а в Києві сильніше виявилося «Динамо» - 2: 0 з голами грузин Кахи Каладзе і Георгія Деметрадзе під коментар Коте Махарадзе. Однак ця перемога не допомогла киянам вийти в чвертьфінал - динамівці стали третіми за однакової кількості очок з зайняли другу позицію «Реалом» - майбутнім переможцем турніру. Мюнхенський клуб фінішував в групі С на першому місці і вийшов до чвертьфіналу.

Роком раніше «Динамо» в останній раз у своїй історії грало у півфіналі найпрестижнішого єврокубка і за вихід у фінал змагалися теж з «Баварією». Мабуть, поєдинок в Києві найбільш пам'ятний по драматизму в історії незалежної України. Кияни вели в рахунку 3: 1 і повинні були добивати мюнхенців, проте в кінцівці зустрічі пропустили два прикрих м'ячі і зіграли 3: 3. А в Мюнхені при рівній грі мінімальну перемогу святкували німці завдяки голу «Супермаріо» Баслера. У фінал вийшла «Баварія», де вона повинна була святкувати успіх, але голи Сульшера і Шерінгема в компенсований час принесли титул «Манчестер Юнайтед».

Перше ж протистояння команд трапилося в далекому 1975 році, коли динамівці завдяки голу Олега Блохіна в гостях і дублю майбутнього володаря Золотого м'яча на своєму полі здолали Франца Беккенбауера та компанію в матчах за Суперкубок Європи (1: 0 і 2: 0).

Ще одну велику перемогу над «Баварією» кияни здобули в чвертьфіналі Кубка чемпіонів 1976/77. Після поразки в Мюнхені 0: 1 динамівці під керівництвом Валерія Лобановського в Києві на «Республіканському» видобули необхідну для виходу в півфінал перемогу 2: 0 завдяки голам Буряка і Слободяна. Однак до фіналу кияни вийти не зуміли, поступившись іншому німецькому клубу «Боруссії» (Менхенгладбах).

«Динамо» з трофеєм Суперкубка УЄФА-1975 після перемоги над мюнхенською «Баварією». Фото: ФК Динамо Київ

«Динамо» з трофеєм Суперкубка УЄФА-1975 після перемоги над мюнхенською «Баварією». Фото: ФК Динамо Київ

Однакові показники в національному чемпіонаті

Теперішні реалії зовсім інші. У нинішньому столітті кияни лише раз під керівництвом Сергія Реброва виходили з групи. «Баварія» ж в дев'яти з 10 останніх сезонів доходила як мінімум до чвертьфіналу ЛЧ або далі. Виняток - 1/8 сезону ЛЧ-2018/19, коли «Баварія» програла майбутньому чемпіонові «Ліверпулю». У 2020 році мюнхенці під керівництвом Ханса Фліка стали переможцями Ліги чемпіонів, здолавши у фіналі ПСЖ 1: 0 завдяки голу Кінгслі Комана.

У минулому році «Динамо» вперше з сезону 2016/17 грало на груповому етапі. Київський клуб зайняв третє місце в групі G після «Ювентуса» і «Барселони». Свої чотири очки кияни взяли в поєдинках з «Ференцварош». Мінімальна перемога над угорським клубом в заключному турі дозволила киянам посісти третє місце.

«Баварія» в минулому році в статусі чемпіона фінішувала першою в групі А, оновивши власний же рекорд по перемогам в Лізі чемпіонів до 15 поспіль. Серія перервалася в п'ятому турі - нічия з «Атлетіко» 1: 1. Це була єдина втрата очок мюнхенцями на груповому етапі. Вилетіла «Баварія» від ПСЖ в 1/4 фіналу.

У Лізі чемпіонів УЄФА-2021/22 чемпіони Німеччини стартували з розгромної перемоги 3: 0 над «Барселоною» на «Камп Ноу» з дублем Роберта Левандовскі, а кияни розписали домашню мирову з лісабонської «Бенфіки» (0: 0).

До сьогоднішньої зустрічі команди підходять в статусі лідерів своїх чемпіонатів. «Динамо» після дев'яти турів випереджає «Шахтар» на три очки, втративши бали лише в зустрічі з «Інгульцем» 1: 1. «Баварія» теж випереджає свого найближчого переслідувача на три очки, зігравши лише раз внічию з менхенгладбахської «Боруссією» (1: 1).

Цікаво, що в минулому турі перервалася гольова серія Роберта Левандовського, яка склала 19 матчів, з яких 15 - в Бундеслізі. В останній раз Левандовскі пішов з поля без забитого м'яча 11 лютого поточного року. Протягом наступних семи місяців він завжди забивав в матчах за «Баварію».

Головною втратою київського «Динамо» в звітній зустрічі стане відсутність плеймейкера Віталія Буяльського, який не полетів до Мюнхена через пошкодження, отриманого ще перед грою з «Рухом». У новому сезоні 2021/2022 Віталій зіграв в біло-синій футболці 9 матчів у всіх турнірах, в яких забив 5 голів і віддав один асист. Результативніше стартував в цьому сезоні тільки Віктор Циганков, у якого сім м'ячів, правда, чотири з пенальті.

Мить тому Райнер Кюнкель відправив у ворота Євгена РУДАКОВА м'яч, який і вирішив результат мюнхенської зустрічі в КЕЧ-1 976/77. Однак в Києві динамівці перемогли 2: 0 і вийшли в півфінал. Фото: ФК Динамо Київ

Мить тому Райнер Кюнкель відправив у ворота Євгена РУДАКОВА м'яч, який і вирішив результат мюнхенської зустрічі в КЕЧ-1 976/77. Однак в Києві динамівці перемогли 2: 0 і вийшли в півфінал. Фото: ФК Динамо Київ

Що кажуть букмекери

Букмекери на перемогу «Баварії» дають дуже низький коефіцієнт - всього 1,09. При цьому нічия вважається більш вірогідною на тлі можливої перемоги «Динамо». Мирний результат оцінений коефіцієнтом 12,00, а успіх киян - 27,00.

Найвірогіднішим результатом зустрічі аналітики вважають розгромної поразки «Динамо» з рахунком 0: 3, коефіцієнт на яке становить 6,80. Експерти не сумніваються, що «Баварія» заб'є мінімум гол (коефіцієнт 1,01), а на забитий м'яч від українців можна поставити з коефіцієнтом 2,15.

Останнє побачення клубів завершилося прикро вильотом київського «Динамо» в півфіналі КЕЧ-+1998/99. Фото: ФК Динамо Київ

Останнє побачення клубів завершилося прикро вильотом київського «Динамо» в півфіналі КЕЧ-+1998/99. Фото: ФК Динамо Київ

Де дивитись?

29 вересня, Мюнхен, «Альянц Арена», 22.00. Пряма трансляція доступна на відеоресурсі MEGOGO.