Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
27 квiтня
Завантажити ще

Іноземний легіон: за Україну готові воювати навіть японці

Іноземний легіон: за Україну готові воювати навіть японці
Фото: REUTERS/Павло Паламарчук

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський заявив про формування нового підрозділу – Інтернаціонального легіону територіальної оборони України.

Відповідно до Положення про проходження військової служби у Збройних силах іноземцями та особами без громадянства, затвердженим Указом президента України від 10 червня 2016 р. № 248, іноземці мають право вступити до ЗСУ на військову службу за контрактом у добровільному порядку, у тому числі до лав Сил територіальної. оборони ЗСУ.

Створено білоруську роту

І ось тепер при територіальній обороні підрозділу "Азов" створено перший в Україні підрозділ із іноземних добровольців – білоруська рота. «Кожен білорус, який бажає пліч-о-пліч боротися з українцями за ідеали свободи та цінності суверенітету, закликаємо вас об'єднуватися. Сьогодні вибір простий – або ти захищаєш Україну та її свободу, або ти є співучасником терориста Путіна. Протистояння всього здорового світу загарбникам має бути масовим», - зокрема йдеться у зверненні бійців цього підрозділу.

Більше того, нашу країну прагнуть захищати іноземці, які дуже далеко від неї. 70 японців, зокрема 50 колишніх членів Сил самооборони Японії, подали заявки на добровольців до українського легіону. Агентство Reuters наводить приклад 39-річного Кеїчі Куроги, який відгукнувся на заклик Зеленського приїхати до України, щоб вступити до Іноземного легіону. "Коли я побачив фотографії літніх чоловіків і жінок в Україні, які стискають зброю і йдуть на фронт, я відчув, що маю бути поруч із ними", - каже Куроги.

Також двоє ветеранів Французького легіону подали заявки на добровольців, повідомляє газета Mainichi Shimbun із посиланням на токійську компанію, яка займається волонтерами.

Грузинська влада не відпускає добровольців

«Група грузинських добровольців очікує на дозвіл на виліт до України для допомоги у відбитті російської агресії», - повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. «Хоробрі грузинські брати чекають в аеропорту, щоб вилетіти на допомогу Україні. Сподіваюся, Іраклій Гарібашвілі (прем'єр-міністр Грузії) виявить мужність і дозволить виліт. На це чекає Україна! На це чекає Європа!» - написав він у Твіттері.

Але їх не хоче пропускати грузинська влада. Оскільки вважає, що відправлення країною добровольців для участі у збройному конфлікті є участю держави у цьому конфлікті. «Якщо йдеться про те, що уряд має дати дозвіл на відправлення добровольців, які мають включитися у бойові дії, це означає пряме включення Грузії у військовий конфлікт. Тут уряд, звісно, мав прийняти відповідальне рішення», - сказав голова правлячої партії «Грузинська мрія» Іраклій Кобахідзе.

Два батальйони чеченців

Як повідомляє інтернет-ресурс «Кавказький вузол», два батальйони, що складаються з чеченських добровольців, беруть участь в обороні України. Це "миротворчий" батальйон добровольців імені Джохара Дудаєва на чолі з Адамом Осмаєвим та батальйон імені Шейха Мансура під керівництвом Мусліма Чеберлоєвського. Напередодні Осмаєв розповсюдив два відеозаписи чеченською та російською мовами. На російськомовному відеозаписі він заявив, що чеченські добровольці захищатимуть Україну до переможного кінця.

Осмаєв звернувся до батьків військовослужбовців із Чечні та закликав їх повернути своїх синів додому. Він слушно нагадав батькам військовослужбовців із Чечні про те, що їхні сини наразі виступають в армії імперії, яка вбивала їхній народ.

“Ви не пам'ятаєте, як війська цієї Російської імперії заслали ваших предків на смерть у Сибір або вбивали їх у 30-ті роки? Як ви себе почуваєте, коли ваші сини - у складі російської армії? Зупиніть своїх дітей, не надсилайте їх сюди. Якщо ви їх не зупините, їх зупинить Господь Всевишній” - йдеться у зверненні.