Протягом місяця вартість продуктів для приготування бограча на сім’ю з п’яти осіб зросла на 15%. Про це повідомив засновник Карпатського центру полінгових досліджень, депутат Закарпатської обласної ради Федір Шандор.
- Зггідно з «індексом бограча», якщо за жовтень 2024 року на родину з п’яти осіб потрібно було витратити 665 гривень, то у листопаді 2024 року різниця цін склала 100 гривень, загальна вартість продукції за "бограч-index" вже є 765 грн, тобто зміна цін відбулася на 15%, - йдеться у повідомленні.
У листопаді дослідники провели порівняльну оцінку купівельної спроможності мешканців Закарпаття відносно попереднього місяця, використовуючи традиційний "бограч-index". Інтерв'юери обчислювали цей індекс, враховуючи середні ринкові ціни на продукти.
Як змінилися ціни на продукти для бограча у порівнянні з жовтнем:
"Бограч-index" створено Карпатським центром полінгових досліджень і показує вартість популярної закарпатської страви - бограч-гуяш - відповідно до щомісячних змін в економіці. Цей індекс найкраще відображає купівельну спроможність закарпатців, оскільки бограч-гуяш є поширеною стравою в регіоні та містить різноманітні продукти (муку, м’ясо, овочі, воду, спеції), що дозволяє використовувати його як умовний показник продовольчих витрат населення.