Що об’єднує "золоті" м’яч з бутсою, величезний замок з каруселлю та сувору Венздей? Усе це торти, виконані відомою київською кондитеркою Анною Білаш. Про створення ексклюзивних десертів під час блекаутів, про забаганки українських зірок, а також про найбільш докучливого хейтера у житті кондитера читайте у матеріалі Коротко про.
Власна кондитерська, черга замовників на кілька тижнів уперед та більше сотні тисяч підписників у TikTok. А ще у свої 26 років Анна Білаш – відомий столичний кондитер, встигла попрацювати майже з усіма «зірками» українського шоу-бізнесу.
Кондитер Анна Білаш разом із чоловіком Сергієм втілюють свої неймовірні ідеї у десертах. Фото: з архіву Анни Білаш
«Вимикайте» скептицизм: своєму успіхові ця дівчина завдячує не впливовим батькам чи заможному чоловікові, а лише власним працьовитості та винахідливості. Щоб переконатися у цьому, треба переглянути портфоліо Білаш. А її торти хочеться розглядати мало не під мікроскопом. Наприклад, десерт у вигляді суворої Венздей, з великими очима та чорними кісками, наче копія одночасно Крістіни Річі та Дженни Ортеги. Ще є торт - життєрадісний рожевий восьминіг, який тримає у щупальцях білу шоколадну перлину. Чи «золоті» бутса з м’ячем, якимось нереальним чином зафіксовані на підложці. Так само дивує торт з каруселлю, яка рухається.
- З тортом-каруселлю узагалі окрема історія, - розповідає Коротко про кондитерка Анна Білаш. – Я придумала собі дизайн і захотіла його відтворити. Але як змусити карусель крутитися? Прийшла до свого чоловіка і сказала : «Сергію, ти маєш мені таке придумати. Я хочу, щоб карусель рухалася». Мій чоловік прекрасно знає усі нюанси роботи кондитера, ми разом заснували нашу кондитерську. А ще він майстер на усі руки. За деякий час придумав та допоміг мені втілити задумане у торті.
Карусель дійсно рухається разом з маленькими білими кониками та іншими прикрасами.
Є і торти - герої відомих фільмів та мультфільмів: реалістичний їжак Сонік, скупий Скрудж Макдак, зелений Шрек з Віслюком, герої з «Аліси в Країні Чудес», маленький Йода із «Зоряних воєн».
А років 10 тому, після закінчення школи, Анна Білаш узагалі не думала про випічку і торти. Хоча кулінарія її цікавила, адже пішла навчатися на технолога харчової промисловості.
- І якось так траплялося, що на стажування мене чомусь найчастіше відправляли саме у кондитерські цехи, - пригадує дівчина. - Вже там у процесі навчання та певної роботи, слідкуючи за приготуванням бісквітів та крему, я зрозуміла, що торти – це моє. Хочу створювати саме такі десерти.
На початку своєї кар’єри дівчина щодня випікала десятки коржів, збивала кілограми крему. Через деякий час керівництво дозволило завзятій працівниці прикрашати торти. І тут Анна здивувала своїх колег: з легкістю відтворювала на торті попередньо роздрукований на папері дизайн. Тоді і зрозуміла, що хоче створювати не звичні квіточки на торті, а ексклюзивні десерти.
- Я навіть не зможу назвати вам точну кількість вау-тортів, які я створила, - сміється Анна. – Найважчий дизайн? А не було такого. Реально створити майже все! А ось найдовше працювала над тортом, який був у вигляді Львівського театру опери та балету. І то тут була заминка з тим, що сам торт був великим, та ще й робили ми його не в нашій кондитерській, а в іншому місці. Тобто логістика, оренда іншого приміщення зайняли трохи часу. Якщо додати усі години, проведені за роботою над цим тортом, то вийде аж 6 днів.
Робота кондитера трохи схожа на працю ювеліра, адже часто треба ліпити вручну кожну фігурку, яка прикрашатиме торт. Звісно, інколи немає натхнення або ж мастика не така пластична, як треба, чи барвник занадто рідкий чи густий, а буває, що і шоколад не застигає у бажану форму. Та найгірше – це віялові відключення електроенергії.
- Не один десяток нервових клітин я втратила за період відключення світла, - зітхає кондитер. – Наша кондитерська знаходиться на 18-му поверсі, тому очевидно, що генератор ми не можемо встановити. Та, на щастя, маємо у холодильниках заздалегідь заморожені льодогенератори. А також встановили можливість перепідключення системи, на кшталт аварійної. Це рятує наші десерти. Хоча той самий об’єм крему, що при нормальному режимі збиватиметься хвилину, після перепідключення електроенергії треба буде збивати 5 хвилин.
Та незважаючи на певні труднощі, саме у темні часи, тобто в період відключення електроенергії, Анна Білаш видала багато ексклюзивних замовлень.
- Ось нещодавно приготували торт для акторів та знімальної групи серіалу «Скажені сусіди», - розповідає дівчина. – Самостійно привезли торт на студію Фільм.ua, і так приємно було від того, як наше творіння сприйняли усі учасники серіалу. До речі, мої торти замовляли, мабуть, усі зірки нашого шоу-бізу, блогери. Інколи я навіть і не знала, що той чи інший торт для когось зі знаменитостей, дізнавалася вже по факту. А знаєте, хто ще не мав торта від Анни Білаш? Це Монатік та Надя Дорофеєва (сміється. – Авт.). І я вже навіть собі придумала попередній дизайн саме для них. Але поки це секрет.
Розглядаючи вау-торти Анни Білаш, ласуни одразу цікавляться ціною таки десертів. Дівчина скромно каже, що свій найдорожчий торт ще не приготувала. Готує десерти на різний бюджет, навіть бенто-тортики за 550 грн. А от один з найбільш вартісних був для пари військових. Це торт у вигляді шести куль різного розміру, які стоять одна на одній, прикрашені авторським розписом, квітами та іншим декором. До речі, деякі десерти Анни Білаш якимось неймовірним чином тримаються на підложці і усім своїм повітряним виглядом заперечують відомий усім закон Ньютона про всесвітнє тяжіння.
Та повернімося до «військового» торту.
- Звісно, що я зробила велику знижку цій парі, адже вони захищають нашу Україну, - зізнається Анна.
Ще один цікавий торт на військову тематику – це десерт у вигляді нашої планети, на якій стоять дві фігурки у камуфляжі, оточені ангельськими крилами (позивний замовниці якраз «Крила»). Готовий торт поїхав на передову. Замовниця була у захваті від результату, ще й передала Анні подарунок від себе. Відео створення цього десерту Анна Білаш виставила у соцмережах. І хоч розповіла, що ще й додатково десерти приготувала у подарунок, і не афішувала вартість готового виробу, у коментарях до цього відео розгорілася запекла дискусія, адже деякі підписники вважали, що цей торт треба було віддати безкоштовно. Та більшість вирішили, що все ж десерти – не товар першої необхідності.
Персональні хейтери у тортів Анни Білаш також є. І найбільш затятий та гострий на язик – це вона сама.
- Я самокритична, бачу навіть найменші недоліки, часто після видачі торта ще пів дня сама себе мучу в’їдливими словами через дизайн, - каже Анна Білаш. – Тому найбільший мій хейтер – я сама. А щодо незадоволених коментарів у соцмережах, то завжди, навіть із сотні приємних коментарів, знайдеться той один, який буде про: «А мені не подобається цей торт». Тому я абсолютно спокійно реагую на такі слова.