21 грудня
Завантажити ще

Корисна та небезпечна одночасно: бузина рятує від застуди, але викликає ступор та оніміння

Корисна та небезпечна одночасно: бузина рятує від застуди, але викликає ступор та оніміння
Фото: en.wikipedia.org

Адепти здорового способу життя вважають цю рослину зіркою серед лікувальних трав. А в магазинах та аптеках така величезна кількість сиропів, пігулок, порошків з екстрактом чорної бузини, що аж голова паморочиться. Про те, як ця рослина здобула шалену популярність, чи дійсно бузина лікує грип та чому її листя і кору краще навіть до рук не брати - у матеріалі Коротко про.

Панацея від усіх хвороб?

Бузину як лікарську рослину використовували ще за сивої давнини. І це очевидно, адже аптек в той час не було, а люди, як і сьогодні, хворіли. Тому народні цілителі використовували квіти, листя та кору бузини у лікуванні майже усіх хвороб: для полегшення болю, набряків, запалень, як сечогінний та проносний засіб, від інфекцій, радикуліту, головного болю, зубного болю, болю в серці. І навіть від епілепсії. Деякі методи були вельми сумнівними.

З розвитком цивілізації популярність бузини поступово зменшувалася. На ринку з’явилися доступні та ефективні ліки. І, здавалося, що про лікувальні властивості бузини забули. Але на арену «вийшов» ковід. Скосивши не одну тисячу людей, хвороба лютувала по всій планеті. І доки вчені шукали антиковідну вакцину, хтось із дієтологів згадав про бузину. Більш того, в закордонних ЗМІ та серед тих же блогерів почала з’являтися інформація про те, що чорна бузина – це рятівний круг від ковіду.

Частка правди у цьому була: чорні ягоди рослини містять значну дозу вітаміну С та антиоксидантів, які підвищують імунітет. І з того часу на фармацевтичному ринку засилля усіляких препаратів на основі бузини чорної. А в США пішли далі і знайшли застосування цій рослині для ароматизації пива та вина, як натуральний харчовий барвник, а також у джемах і желе (які за смаком нагадують смородинові). Ось так бузина стала в тренді. І якщо ще вчора ніхто й уваги не звертав на цю рослину, то тепер бузинові насадження мало на картах не позначають.

Та перш ніж шукати бузину в своєму регіоні, пам’ятайте: рослина має чимало сортів. І у більшості кора та листя отруйні, як і недозрілі ягоди. Найменш токсичною є чорна бузина, яка також росте в Україні.

Ягоди бузини - це низькокалорійна їжа, наповнена антиоксидантами. Фото: bluepacificflavors.com/

Ягоди бузини - це низькокалорійна їжа, наповнена антиоксидантами. Фото: bluepacificflavors.com/

Коктейль з антиоксидантів та ціаніду

У нашій країні бузинові кущі ростуть всюди і здалеку схожі на калину. Навіть цвіт майже однаковий: і калина, і бузина цвітуть маленькими біло-молочними квіточками у великих суцвіттях. А ягоди різняться. У бузини вони мають насичений темно-фіолетовий, аж чорний колір.

До речі, щодо цвіту. Деякі умільці вміють готувати з квітів бузини настоянки та вина. Але так як сезон цвітіння рослини вже минув, поговорімо про лікувальні властивості її ягід.

Ягоди бузини - це низькокалорійна їжа (всього 75 калорій у 100 грамах), наповнена антиоксидантами. Смачні, кисло-солодкі. Вчені довели, у чашці свіжих ягід (145 г) є 52 мг вітаміну С, тобто аж 57% добової норми. Також плоди бузини містять:

  • провітамін А,
  • вітаміни В1 та В2,
  • різноманітні корисні кислоти,
  • ефірні олії.

А ще багаті на антоціани. Ці сполуки надають фруктам характерний темний чорно-фіолетовий колір і є сильним антиоксидантом із протизапальною дією. Наприклад, один із антоціанів, що міститься в ягодах, має в 3,5 рази сильнішу дію як антиоксидант, аніж відомий всім вітамін Е Звісно, точний харчовий склад ягід бузини залежить від сорту рослини, їхньої стиглості, екологічних та кліматичних умов.

А тепер про головне, тобто про лікувальну силу бузини.

- Перш за все, екстракти чорної бузини та настої квітів допомагають зменшити тяжкість і тривалість грипу, бронхіту, застуди, - розповідає Коротко про сімейний лікар Оксана Коломієць. – Дійсно, харчові добавки позитивно впливають на імунну систему людини. Але одразу зауважу, що більшість досліджень проводилися лише на комерційних продуктах. Існує мало інформації про безпеку та ефективність домашніх засобів

Також відомо, що бузина:

  • пригнічує ріст небезпечних бактерій,
  • укріпляє здоров’я серця,
  • корисна при діабеті, тому що не викликає стрибків цукру у крові,
  • допомагає знизити артеріальний тиск,
  • діє як легкий антидепресант.

Перелік корисних властивостей бузини такий же довгий, як і перелік протипоказань, при яких цю рослину краще обходити десятою дорогою. Та перш за все запам’ятайте: бузина містить речовини, які за певних обставин можуть виділяти ціанід. Так, всім відому отруту. Цей токсин також міститься в насінні абрикоса. Щоправда, в свіжих ягодах та листі бузини доза ціаніду достатньо мала. Вчені навіть назвали цифру – у 100 грамах листя всього 3% від передбачуваної смертельної дози для людини вагою в 60 кг. Та й летальних випадків з приміткою «об’ївся бузини і помер» не було. Але бузину у вигляді відвару чи настоянки, не кажучи вже про сире листя чи ягоди, не варто вживати дітям, вагітним, людям похилого віку, тим, хто має «слабкий» шлунок. У інакшому разі буде нудота, блювота, діарея, запаморочення, і навіть так званий ступор та оніміння.

Лікарі рекомендують вживати бузину лише у вигляді комерційних продуктів, тобто тих самих БАДів. Та якщо вирішили зробити відвар чи варення з чорноплідної бузини, перед цим обов’язково видаліть кору та листя.

В давні часи народні цілителі використовували квіти, листя та кору бузини у лікуванні майже усіх хвороб. Фото: bluepacificflavors.com/

В давні часи народні цілителі використовували квіти, листя та кору бузини у лікуванні майже усіх хвороб. Фото: bluepacificflavors.com/

Чай з бузини

Ефективний потогінний, жарознижувальний, відхаркувальний, сечогінний засіб, який, до того ж, підсилює захисні сили організму.

Інгредієнти

  • Сухі квіти бузини (або плоди) – 1 столова ложка
  • Окріп – 1 склянка
  • Мед – 1 чайна ложка

Квіти бузини (або плоди) залити окропом, проварити 1 хвилину на слабкому вогні. Зняти з вогню і дати настоятися хвилин 20-30. Після цього процідити, додати мед. Пити за пів години до їди по третині склянки за раз, 2-3 рази на день.

Варення з бузини за смаком нагадує смородинове. Фото: creativecanning.com

Варення з бузини за смаком нагадує смородинове. Фото: creativecanning.com