Усе про мед людство знає вже багато тисячоліть. Напередодні всесвітнього дня бджільництва, що відзначається 20 травня, розповідаємо: який сорт меду найбільш корисний, скільки ложок треба (і можна) їсти щодня та чи можливо відрізнити солодку підробку від оригіналу. Про все це та більше – у матеріалі Коротко про.
Їжа, ліки та валюта
Середина та кінець травня – час, коли пасічники викачують перший врожай меду. Чи буде цього року мед - поки що невідомо, літо покаже. А от минулого року солодкого продукту було вдосталь.
Наші предки вважали, що медовий рік – щасливий рік. Звісно, це тодішні забобони. Але і їх можна зрозуміти: в давнину мед був ласощами, ліками, своєрідною валютою.
Історія меду давня та цікава. Вчені кажуть, що його добували з вуликів диких бджіл ще у 7-му тисячолітті до нашої ери. На всіх континентах мед вважали мало не священною їжею. А в Стародавньому Єгипті його використовували для бальзамування померлих.
Навіть у наш час, коли є вдосталь продуктів та ліків, мед вважається мало не панацеєю від більшості хвороб. Вчені довели, що у ложці меду є:
провітамін А,
вітаміни С, РР, Е та К,
фолієва кислота,
залізо,
мідь,
цинк,
амінокислоти.
А ще продукт багатий поживними речовинами та антиоксидантами, має антибактеріальні властивості. Якщо вживати мед щодня в помірній кількості, то вже за кілька тижнів відчуєте позитивні зміни в роботі свого організму. Наприклад, трохи знизиться артеріальний тиск, покращиться загальне самопочуття. А ще ці ласощі здатні:
🐝нормалізувати обмін речовин,
🐝заспокоїти надокучливий кашель та гикавку,
🐝знизити тривожність та нормалізувати сон,
🐝прискорити загоєння ран та опіків,
🐝покращити стан шкіри, волосся (медові маски «зітруть» з обличчя кілька років).
Дорослій людині варто з’їдати щодня не більше двох столових ложок меду. Все ж мед на 85% складається з вуглеводів, які швидко засвоюються. Тобто зайва ложка-друга цього продукту – і привіт, додаткові сантиметри на талії.. А ще слід обмежити споживання меду людям, які хворіють на гастрит, панкреатит, діабет, а також алергікам та астматикам.
Середина та кінець травня – час, коли пасічники викачують перший врожай меду. Фото: /us.gisou.com
Кожен сорт має власний смак
На ринку, в магазині чи в знайомого пасічника асортимент сортів меду здивує навіть найбільш затятого ласуна. Зазвичай знаємо мед з різнотрав’я, гречаний, липовий. А ще є смачнючий акацієвий, соняшниковий, ріпаковий, падевий… І кожен сорт меду має власний смак, колір, запах і по-різному впливає людський організм.
🍯Акацієвий. Світлого кольору, густий, має ніжний смак та аромат. Діє як легке заспокійливе, зміцнює імунітет, допомагає при головному болю. Взагалі пасічники кажуть, що цей сорт меду найбільш корисний. Щоправда, і підробляють його найчастіше. Акацієвий мед поширений у південних областях України (Одеська, Херсонська, Миколаївська обл.).
🍯Липовий. Світло-жовтий з зеленуватим відтінком та відчутним запахом липи. Використовують при лікуванні застуд. Ріпаковий. Жовтий, ароматний і густий. Поліпшує травлення, допомагає при безсонні, підходить для загального зміцнення організму.
🍯Соняшниковий. Яскраво-жовтого кольору, густий. Чай з таким медом допомагає при хворобах дихальних шляхів.
🍯Гречаний. Запашний, у смаку відчувається певна гостринка, колір темно-жовтий, майже коричневий. Народні цілителі кажуть, що цей сорт меду особливо корисний при хворобах сечостатевої системи, виразках шлунка, авітамінозі.
🍯Падевий. У теплу та суху погоду на листках рослин можуть з’являтися солодкі краплини. Це й є падь, яку збирають бджоли. Падевий мед темного кольору з різними відтінками. Наприклад, з дуба - коричнюватий, з модрини - жовтий, з ялини - темний. Натуральна заміна аптечних імуностимуляторів.
🍯Каштановий. Темно-жовтого кольору, на смак злегка терпкий. Цей сорт меду зміцнює імунітет, «чистить» судини, допомагає при анемії.
Кожен сорт меду має власний смак, колір, запах і по-різному впливає на людський організм. Фото: health.clevelandclinic.org
Як вибрати натуральний мед?
Інтернет рясніє усілякими способами перевірки меду на натуральність. У пошуках натурального продукту всілякі горе-експерти радять мед розчиняти у воді, розтирати між пальцями тощо. Та самі пасічники скептично ставляться до таких лайфгаків. Тому, обираючи мед:
🐝купуйте лише у «свого» пасічника, якому довіряєте;
🐝покуштуйте: після натурального меду відчувається легенька терпкість у роті;
🐝увага на зовнішній вигляд продукту: має бути однорідної консистенції, без пінки, розшарування;
🐝натуральний мед не може бути дешевим. Зараз вартість півлітрової банки продукту стартує від 140 грн;
🐝якщо вагаєтеся, тоді купуйте мед у стільниках. Його також можна підробити, але не так легко, як рідкий. Такий мед дорожчий. За 200 грамів стільникового меду просять від 150 грн.
Дорослій людині варто з’їдати щодня не більше двох столових ложок меду. Фото: epicurious.com
Як зберігати мед
Найкраще - у глиняному, скляному, керамічному або дерев'яному посуді:
при температурі від -6 до +20 градусів,
у місцях без різких запахів (риби, спецій тощо),
у темному місці, подалі від прямих сонячних променів,
при дотриманні умов - 2-3 роки (хоча існує думка, що мед можна зберігати вічно).
Мед полюбляють і косметологи, адже продукт зволожує та живить шкіру, допомагає при сухості та лущенні, «стирає» зморшки. Фото: us.gisou.com
Цей веб-сайт використовує cookies для покращення взаємодії з користувачем під час відвідування веб-сайту. Користування веб-сайтом означає згоду з його політикою cookies