Щороку американська Екологічна робоча група (EWG) публікує список із 12 найбільш забруднених пестицидами овочів та фруктів. І на додачу - називає 15 найбільш чистих плодів. Про те, які ж овочі та фрукти, наче та губка, всотують хімікати, а які найчистіші і чи відрізняється американська «Брудна дюжина» від європейської, зокрема української, – у матеріалі Коротко про.
У мисці свіженького салату з листової капусти та хрусткого шпинату не так багато вітамінів, як «хімії». Все ж овочі та фрукти (і не лише ранні) часто містять рекордну дозу всіляких пестицидів. А, як зауважують вчені, регулярне споживання таких «хімічних» продуктів призводить до виникнення пухлин, генетичних порушень, хвороб серця, легень, ендокринної і репродуктивної систем тощо.
То чому б узагалі не заборонити використання пестицидів в аграрному секторі? На жаль, це неможливо. Населення Землі кількісно зростає, потребує все більше харчів. А головна перевага аграрної «хімії» - щедрі врожаї, не уражені хворобами чи грибком. І хоча використання пестицидів має бути контрольоване, часто фермери тихцем обприскують свої поля.
Попереджений – значить озброєний. Американська Екологічна робоча група (EWG) щороку публікує список із 12 найбільш забруднених пестицидами овочів та фруктів. Рейтинг, відомий як «Брудна дюжина», заснований на дослідженнях тисячі зразків фруктів і овочів, зроблених міністерством сільського господарства США. А на додаток вчені EWG називають ще й 15 найбільш чистих плодів. І одразу беремо до уваги твердження скептиків, що європейські, зокрема українські продукти, – це не американські. Погоджуємося, і апелюємо: у «Брудній дюжині» знаходяться відомі на усіх континентах продукти, які найбільше схильні до поглинання "поганих речовин".
Їсти чи не їсти – кожен обирає сам. Але принагідно нагадаємо, що особливо обережними з ранніми овочами та фруктами мають бути вагітні жінки та маленькі діти, оскільки ці речовини мають найбільш негативний вплив на них.
А тепер до хороших новин. На противагу «Брудній дюжині» існує так звана «Чиста п'ятнадцятка». І тут лідирує авокадо. Дивина? Пояснюємо: щоб виростити цей плід, теж використовують «хімію». Але товста шкірка авокадо, яку перед приготуванням зрізають, не пропускає пестициди у саму м’якоть.
До речі, про шкірку. Ознайомившись зі списком «чистюль», помічаємо певну закономірність: до «Чистої п'ятнадцятки» увійшли маже усі фрукти й овочі, які мають міцну шкірку, що не вживається у їжу. Так, після авокадо список продовжують солодка кукурудза, ананас, цибуля. Плоди мають захист від пестицидів: кукурудза - листя, яке очищають, ананас – тверду шкірку, яку зрізають з фрукта, цибуля - цибулиння.
Йдемо далі: папая, заморожений зелений горох, спаржа та диня. Папая і диня, знову ж, мають природний захист - шкірку. А щодо горошку, то вчені стверджують, що саме у заморожених бобових мізерна кількість пестицидів. Можливо, причина у шоковому замороженні, але про це експерти не говорять. Окремо відзначимо спаржу. Біологи кажуть, що вона містить фермент, який може допомогти розщепити певний вид пестициду, що зазвичай використовують проти спаржевих жуків. Тому спаржа захищає сама себе від «хімії».
Ківі, капуста, гриби. З першим фруктом зрозуміло – рятує від пестицидів волохата шкірка. А от як щодо капусти та грибів, про які ще зі школи всі знають, що саме ці культури містять чимало пестицидів, нітратів та нітритів? Американські дослідження довели, що білокачанна капуста виробляє певні сполуки, які відлякують шкідливих комах, тому цей хрестоцвітий овоч потребує менше обприскувань (мабуть, наші фермери цього не знають). А щодо хімічної чистоти грибів, то у рейтингу йдеться про штучно вирощені гливи та шампіньйони. Зазвичай грибники використовують природні методи боротьби зі шкідниками та хворобами, що робить гриби культурою з відносно низьким вмістом пестицидів.
І останні у позитивному списку – манго, кавун, морква. Насправді в українських реаліях у цих плодах кількість пестицидів може зашкалювати. Імпортне манго обробляють хімікатами, аби плоди довше зберігалися. Кавуни наколюють чим завгодно, щоб росли великими. Моркву скроплюють всілякими стимуляторами росту
Як бачимо, вірити будь-яким рейтингам – собі дорожче. Все ж краще брати до уваги інформацію про продукти не лише з інтернету, а уважно приглядатися до тих же овочів і фруктів, не поспішати купувати ранні, не брати пошкоджені плоди.
Товста шкірка авокадо, яку перед приготуванням зрізають, не пропускає пестициди у саму м’якоть. Фото: cnet.com
Мити, мити і ще раз мити! Дехто радить замочувати овочі та фрукти в оцті чи терти содою. Можна й так. Але перш за все треба добряче вимивати плоди під проточною водою, не економити її. І ще: