З 2023 року у Україні діє проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці. Пілотним містом став Львів, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.
У відомстві наголосили, що згідно з дослідженнями, споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день підвищує ризик померти від серцево-судинних захворювань на 20-32%. Тому у Львові були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування.
Склад відібраних продуктів був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення.
Виявилось, що серед вуличної їжі найбільша кількість трансжирів у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках. Серед магазинних продуктів найбільше ТСЖ у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.