21 листопада
Завантажити ще

Про користь фенхелю: корінь додають у салати, а чаєм із насіння лікують біль у животі

Про користь фенхелю: корінь додають у салати, а чаєм із насіння лікують біль у животі
Фото: myrecipes.com

Це один з найбільш недооцінених в Україні овочів, хоча поступово тенденція змінюється. Бо ж фенхель однаково корисний і в кулінарії, і в медицині. Про те, з яким відомим овочем ця рослина родичається, а з якими не дружить, і чому фенхель рекомендують малюкам, а також секрети його приготування – у матеріалі Коротко про.

Цибулина, зелень та насіння

Загадка: цибулька, з зеленню, схожою на кріп, але родич моркви? Правильна відповідь: фенхель. Поки українці шаленіють від спаржі, жителі країн Середземномор’я, а також індуси й китайці обожнюють фенхель. І цікаво те, що ця рослина вдало підкреслює смак як ніжних італійських страв, так і гострої індійської кухні. До речі, інколи його називають італійським кропом. Чому кріп? А тому що фенхель - квітуча рослина, що складається з білої, волокнистої та хрусткої цибулини, зелених стебел і пір'ястих листків, що нагадують той самий кріп, але з присмаком анісу.

Плантацій фенхелю в Україні немає, але його можна знайти і на ринках, і в супермаркетах. Так, це зазвичай імпорт. Ціна – від 10 грн за 100 грамів. В магазинах продають корінь фенхелю – цибулини. Лише в аптеках можна відшукати насіння цієї рослини.

Фенхель – універсальна рослина. Кожна його частина - від цибулини до дрібних жовтих квітів - їстівна. Хоча насправді найчастіше в кулінарії використовують цибулину. У сирому вигляді цибулька хрустка, трохи схожа за смаком на селеру і теж з присмаком анісу. Під час приготування карамелізується, стає солодшою, ніжною за текстурою, аж тане в роті. Овоч можна не лише смажити, а й їсти сирим, тушкованим, запеченим і вживати навіть у вигляді чаю (це вже насіння).

Квіти фенхелю нагадують цвіт кропу. Фото: winecountrytable.com

Квіти фенхелю нагадують цвіт кропу. Фото: winecountrytable.com

Зміцнює нерви та заспокоює кишківник

Італійці кажуть, що фенхель - найкраща вітамінна пігулка. І в кореневищі, і в зелені, і в насінні є (різниця лише у кількості):

  • провітамін А
  • вітамін С
  • вітаміни групи В
  • вітамін К
  • вітамін Е
  • кальцій
  • натрій
  • магній
  • фосфор
  • калій

А ще чимало всіляких корисних для здоров’я кислот.

- Незважаючи на солодкуватий смак, фенхель не містить цукру і взагалі низькокалорійний (13 калорій в 100 г), - розповідає Коротко про лікар-дієтолог Оксана Ріпна. – Доведено, що фенхель поліпшує травлення, навіть допомагає полегшити симптоми синдрому подразненого кишківника.

Однаково корисні корінь, стебло, зелень фенхелю. Фото loveandlemons.com

Однаково корисні корінь, стебло, зелень фенхелю. Фото loveandlemons.com

І не лише для шлунку та кишківника корисний фенхель. Наприклад, чай з фенхелю:

  • Полегшує стан жінки при менструальному болі.
  • Підтримує здоров’я серця.
  • Покращує сон та бореться зі стресом. Кажуть, після чашки чаю з фенхелем хилить на сон, а нерви міцніють наче канати.

 І нібито допомагає новонародженим від коліків у животі. Це твердження викликало усмішку в автора цього тексту, але вчені клянуться, що у 65% малюків коліки припиняються після вживання води з фенхелем.

Є і протипоказання. Вживаючи фенхель у стравах чи як чай, треба бути особливо обережними алергікам та вагітним жінкам. Також не рекомендують фенхель тим, хто має понижений артеріальний тиск.

Чай з фенхелю покращує сон та бореться зі стресом. Фото: healthifyme.com/

Чай з фенхелю покращує сон та бореться зі стресом. Фото: healthifyme.com/

«Дратує» картоплю

Якщо маєте клаптик городу, можна виростити корисний фенхель самостійно. Насіння фенхелю краще придбати у спеціалізованому магазині, а землю ділянки попередньо підживити перегноєм. Зважаючи на погоду, агрономи радять висіювати фенхель на початку травня, коли встановиться сонячна погода. І краще подалі від звичних українцям овочів: сильний запах і речовини фенхелю «дратують» ту ж картоплю, томати, огірки. Але водночас аромат відлякує поширених шкідників, наприклад, личинок хруща.

Вже через 10 днів після висівання з’являються молоденькі пагони фенхелю. Рослина любить сонце та помірну вологу. Важливо не переливати, а ще вчасно розпушувати землю та видаляти бур'ян.

Збирати урожай зелені можна хоч все літо. А от цибульки дозрівають восени. І щоб вони правильно формувалися, треба кілька разів за сезон підгортати їх.

Збирати урожай зелені можна хоч все літо, от цибульки дозрівають восени. Фото: utgardens.tennessee.edu

Збирати урожай зелені можна хоч все літо, от цибульки дозрівають восени. Фото: utgardens.tennessee.edu

Що приготувати з фенхелю?

Спочатку підготуйте овоч до вживання: обріжте з цибулини будь-яке коричневе покриття, добряче промийте її. Якщо подаєте фенхель сирим, найкраще нарізати тонкими слайсами, видаляючи тверді шматочки серцевини.

Фенхель можна додати у салат або замаринувати в лимонному соці, оливковій олії та солі і їсти як закуску чи додавати до пасти. А ще кухарі радять смажити його разом з курячим м’ясом та свининою, запікати у духовці. І, кажуть, він чудово поєднується з цитрусовими.

Запечений фенхель

Інгредієнти:

  • Фенхель – 2 корені
  • Оливкова олія – 3 столові ложки
  • Дрібка солі
  • Дрібка меленого чорного перцю
  • Четвертинка лимону

Нарізаємо фенхель тонкими скибками. Розкладаємо на деко зрізом вниз, залишивши невелику відстань між ними. Змащуємо оливковою олією, посипаємо дрібкою солі та перцю. І запікаємо при температурі 250 градусів приблизно 30-40 хвилин, доки шматочки не стануть м’якими та карамелізованими по краях. Збризнути соком лимона.

Подаємо як самостійну страву або ж як гарнір, можна додати у салат.

Фенхель можна їсти сирим, тушкованим, маринованим, запеченим у духовці. Смачний та корисний у будь-якому вигляді! Фото: loveandlemons.com

Фенхель можна їсти сирим, тушкованим, маринованим, запеченим у духовці. Смачний та корисний у будь-якому вигляді! Фото: loveandlemons.com

До речі

Стебла – у бульйон

У рецептах найчастіше потрібна цибулина, але не викидайте бадилля. Листя можна подрібнити, наче кріп, заморозити і використовувати як ароматну приправу для салатів, супів, макаронних виробів тощо. А стебла підходять для овочевого бульйону.

І ще невеликий лайфгак щодо насіння. Його слід зберігати в герметичній ємності в прохолодному темному сухому місці до року – не довше, тому що аромат з часом вивітрюється.