Великий піст добігає кінця. Вже 5 травня, у день свята Великодня, ті, хто обмежував себе в їжі, можуть знову насолоджуватися скоромними та ситними стравами. Однак це «свято живота» може обернутися проблемами зі здоров'ям. Як каже лікар-терапевт Руслан Добровольський, після посту люди частіше звертаються до лікарів із проблемами ШКТ.
Якщо ви тримали суворий піст усі 40 днів, то здатність організму засвоювати тваринну їжу знизилася, менше виробляється ферментів, які розщеплюють білок. І щоб усе повернулося на круги своя, має пройти якийсь час. А тому із посту (втім, як і з іншої суворої дієти) потрібно виходити поступово.
Накидаючись першого ж недільного ранку на яйця, пасочки, ковбасу, ви ризикуєте перевантажити свій організм і підшлункову залозу. А це може навіть призвести до розвитку панкреатиту, спровокувати напад жовчнокам'яної хвороби.
Щоб уникнути неприємностей, головне - не переїдати і починати виходити з посту… з овочів, упевнені лікар-терапевт Руслан Добровольський та дієтолог Заріна Сакіс.
На думку Руслана Добровольського, наш організм як саморегулююча система пристосовується до характеру їжі, обсягу їжі, режиму харчування. І якщо він переключився на знижене вживання їжі, а потім різко - високе, то підвищене навантаження може призвести до проблем.
– Тому, насамперед, важливо не переїдати, особливо у післяпісний період: організм трохи відвик від великого обсягу їжі. Розширювати раціон слід поступово, – рекомендує Руслан Іванович. – За час посту ми намагалися себе очистити – варто цінувати свої зусилля та звертати увагу на те, що ми їмо і після закінчення посту. У піст організм очищується. Коли ми позбулися зайвого, актуально, щоб скоромна їжа містила достатню кількість клітковини, була екологічно чистою, а ми знову не забруднювали свій організм усім непотрібним, від чого очистилися під час посту.
Дієтолог Заріна Сакіс також рекомендує звернути увагу на овочі.
- Загалом, відсутність м'яса таку кількість часу – це добре, оскільки є своєрідним детоксом для організму. Якщо ми замінювали тваринний білок рослинним – все чудово. Водночас, коли ми не їмо м'ясо тривалий час, у нас знижується робота ферментативних систем. Тому, щоб правильно вийти з посту, потрібно починати з великої кількості овочів і зелені. Наприклад, із овочевого салату. Дуже добре із квашеної капусти – ферментований продукт, він покращує перетравлення та доперетравлення, оскільки частково вже ферментований. Що роблять овочі? Вони прискорюють метаболізм і допомагають перетравлювати їжу. Найчастіше ми виходимо з посту неправильно – шматок ковбаси, паски, яйця (добре, якщо одне). А це – прощавай, підшлункова залоза.
Дієтолог рекомендує розпочати святковий сніданок із багатокомпонентного салату.
- У те ж м'ясо або запечену курочку варто додати листя салату, оливкову олію, насіння. За допомогою таких багатокомпонентних салатів ми виходимо з посту - вони допоможуть запустити всі метаболічні процеси та процеси доперетравлення. Так наші ферменти почнуть виділятися нормально, і шлунок не постраждає після тривалого посту, – радить Заріна Сакіс.
Лікарі кажуть, в ідеалі на повернення до звичного раціону має піти щонайменше тиждень. Особливо обережними потрібно бути у перші дні після посту. Продукти з тваринним білком варто поступово вводити. Наприклад, додавати до звичного раціону один новий продукт раз на два дні.
Спочатку – нежирні молочні продукти, потім яйця, потім – риба. Після риби лікарі радять підключати м'ясо птиці (невеликі порції). Віддавайте перевагу стравам на пару, вареним, тушкованим. Як гарнір використовуйте овочі. Червоне м'ясо краще починати вживати десь до кінця першого тижня після закінчення посту.
І ще! Піст - це відмова й від алкоголю, тому, коли починаєте розговлятися, постарайтеся мінімізувати вживання спиртних напоїв. Вони в сукупності з жирною та білковою їжею також можуть призвести до збою шлунково-кишкового тракту.