У Міноборони кажуть, що отримали чимало скарг від військовослужбовців щодо якості та видачі сухпайків. У зв'язку із цим заступник міністра оборони України Віталій Половенко провів позапланові інспекції складів у східній та центральній частині України. Про це повідомляє сайт відомства.
- Загалом у Збройних силах поширено дві норми пайків. Це 10-та та 15-та норми. Ці паяння дуже відрізняються. Справа в тому, що 10-та норма в основному складається з консервів і видається на кілька діб. А ось 15-та – це повністю готові збалансовані страви для наших військових, – пояснив Половенко.
Ці два польові набори мають практично різне призначення. Якщо військовий вирушає у відрядження на кілька діб, буде цілком достатньо 10 норм. Але, якщо військові виконують відповідні завдання і кілька тижнів перебувають поза ППД, однозначно їм потрібна 15-та норма. До неї входить 14 видів меню з повноцінними стравами. Наприклад: борщі, супи, різні каші з м'ясом та овочами, кава, чай, мед, джем, сухарі житні та пшеничні, галети. Енергетична цінність одного раціону має становити не менше 3,5 тисячі калорій. Проте часто виникає ситуація, коли замість повноцінного харчування бійцям дають консерви.
Половенко зазначив, що важливо, щоб військовослужбовці мали обидві норми польових наборів. Згодом планується відійти від консервів та годувати наших захисників та захисниць повноцінними стравами, зазначив він.