Цей жовтий, схожий на тверде яблуко плід має приємний аромат, але терпкий смак. Тому айву сиру, як те ж яблуко чи хурму, не їдять, а вживають здебільшого у вигляді всіляких компотів, варення, соусів. Та чи корисна айва після термічної обробки, а також про секрети вирощування цього деревця – дізнавалася KP.UA.
Екзотична рослина, яка родом з Кавказу, відома людству вже майже 4 тисячі років. Більш того, існує легенда, що саме айву юний Паріс вручив Афродіті як найпрекраснішій богині. Подальші трагічні події нам також відомі з переказів. Але факт такий: саме айва стала відомим «яблуком розбрату».
В Україні айва не така поширена, як звичні нам яблука-груші. Зазвичай її вирощують, аби прикрасити свій сад, тому що деревце має листя цікавої форми, красиві квіти. Але є садівники, які люблять айву за її терпкі плоди. Рослина має більш ніж 400 сортів, в Україні вирощують десь до 40. Хоча теплолюбна айва добре переносить українські холодні зими, але досить примхлива.
- За цим деревом треба ретельно доглядати, тут не вийде так, як, наприклад, з яблунею: посадив собі та й росте, - розказав KP.UA тернопільский фермер Іван Черняк. – Перш за все треба обрати вдале місце для висадки айви. Рослина любить сонячні ділянки, гарно розпушений ґрунт. Це деревце, навіть більше кущ, не буде високим, але треба обов’язково формувати його крону. Також айву треба підживлювати, слідкувати за її станом, аби не хворіла, обприскувати від комах.
Садівник впевнений: краса цього деревця і його плоди вартують усіх цих зусиль. Вже на другий рік після посадки дасть перший врожай. З одного деревця можна зібрати до 10 кг плодів.
Деревце айви прикрашає сад, адже деревце має листя цікавої форми та гарно квітне. Фото: wikipedia.org
Хоч айву інколи образливо називають фейковим яблуком за схожість з цим фруктом, лікарі кажуть, що правильно її називати "золотим плодом". Адже вона містить велику кількість всіляких корисних для людського організму елементів. Наприклад, це:
Маючи такий багатий склад, айва краще за будь-які аптечні вітаміни зміцнює імунітет. Особливо це актуально тепер, в осінньо-зимовий період. А ще айва корисна при авітамінозі. До того ж цей плід радять вживати тим людям, які хочуть позбавитися:
Народні цілителі стверджують, що настій із плодів корисно пити при бронхіті. А ще айва має бути в раціоні кожної жінки, яка дбає про своє здоров’я та красу. Плід містить антиоксиданти, які позитивно впливають на стан шкіри та волосся. Низькокалорійна айва (60 калорій в 100 грамах), багата на клітковину, тому сприяє схудненню: відчуття ситості з’являється швидко і надовго.
Та специфічна айва смакуватиме не для всіх. Краще відмовитися від вживання цього плоду людям, які страждають на гастрит чи виразку шлунку, а також алергікам. А ще тверда шкірка айви може спровокувати сильний кашель, тому краще її очищати.
Для зберігання обирають здорові плоди, без пошкоджень та подряпин. Акуратно складають у ящики, бажано дерев'яні, або в коробки. Все це добро ставлять в прохолодному приміщенні, наприклад, підвалі. Можна і у холодильнику тримати. Так айву можна зберігати аж до весни.
Найкраще – після термічної обробки. Надто вже тверда та терпка айва. Хоча є прихильники цього плоду, які додають шматочки сирої айви до чаю замість лимону. З плодів можна приготувати варення, мармелад, компоти, цукати, соуси. Також фрукти запікають. Після термічної обробки майже всі вітаміни та мікроелементи в айві зберігаються, а вона стає м'якою і солодкою.
Найпростіший спосіб поласувати айвою – запекти її з медом та горіхами. Але на зиму радимо приготувати варення з айви. Солодкий з кислинкою джем можна їсти як десерт до чаю або з оладками чи пирогами.
Інгредієнти
Айву очищаємо від шкірки та серцевини. Нарізаємо більш-менш однаковими кубиками, перекладаємо у каструлю. Шкірку від айви заливаємо водою, проварюємо до 10 хвилин, проціджуємо. І отриманим сиропом заливаємо скибочки нашої вже порізаної айви у каструлі. Таким чином варення буде насичене смаком та ароматом, тому що у шкірці містяться ті самі ароматичні речовини.
Айву варимо на повільному вогні. Після закипання додаємо цукор, варимо ще 10 хвилин до повного його розчинення. Далі у суміш додаємо сік лимону чи апельсину і продовжуємо варити на повільному вогні ще пів години. Піну, яка може бути, знімаємо шумівкою.
Після цього зніміть каструлю з варенням з вогню, нехай настоїться хоча б пів години, можна й довше. Потім знову повертаємо варення на вогонь і варимо на повільному вогні ще пів години. Все, варення готове! Можна розливати у стерилізовані банки та закривати.
В такому ароматному варенні скибочки айви будуть тримати свою форму, а на смак нагадуватимуть мармелад.