Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Зберігаємо продукти за бабусиними порадами: моркву засипаємо піском, а капусту обмазуємо глиною

Зберігаємо продукти за бабусиними порадами: моркву засипаємо піском, а капусту обмазуємо глиною
Фото: poradnica.com.ua

Робити продуктові запаси – це вже не архаїчна забаганка, а тренд. Війна та відключення електроенергії дали зрозуміти українцям, що вдома треба мати стратегічний запас звичних овочів та фруктів, які добре зберігаються і без холодильника. Секрети зберігання таких продуктів, а також поради досвідчених господинь напередодні зими дізнавалася KP.UA.

Дерев’яний ящик та прохолодне місце

Пам’ятаєте, як наші бабусі починали готуватися до холодного сезону заздалегідь? Городину ретельно збирали, підсушували, сортували, складали за певними правилами в просторих підвалах, погребах або коморах…

Прийшов час і нам згадати бабусині секрети зберігання овочів та фруктів. Так, легше та простіше деякі продукти заморозити у морозильнику. Але при довготривалому відключенні електроенергії такі заготовки зіпсуються. Тому робимо і зберігаємо запаси у підвалі, коморі або хоча б на балконі.

Довго та якісно, без будь-якої обробки, зберігаються звичні українцям картопля, морква, буряки, капуста, гарбуз, цибуля, часник, яблука, а також трохи недостиглі груші. Усі ці продукти радять зберігати у темному та прохолодному, до +5 °С, місці. Варто звернути увагу і на вологість повітря: вона не повинна перевищувати 85%. Найпростіший та найбільш доступний метод зберігання овочів та фруктів – у звичайному ящику. І краще, аби він був дерев’яний, а не пластиковий, з отворами для циркуляції повітря. Тримати такий ящик можна на заскленому, але не утепленому балконі, у гаражі чи сухому підвалі.

Якщо таких місць у вас нема, тоді виберіть місце без прямих сонячних променів, приміром, у комірчині чи кухонній шафці, подалі від батареї.

Картоплю пересипають тирсою

Перш ніж складати цей овоч у ящик, треба ретельно просушити та перебрати.

- І просушувати тільки на свіжому повітрі, в теплу і суху погоду впродовж 3-4 днів, - розказала KP.UA львівська господиня Юстина Мариняк. – Ще важливо: це має бути затемнене місце, бо картопля позеленіє від світла. Після того перебираю бульбу, вибираю пошкоджену чи хвору і висипаю в кілька ящиків з дірками для доступу повітря. Такі ящики змайстрував мій чоловік. Вони певної висоти, десь по метру, дерев’яні, з отворами, на 20-сантиметрових ніжках.

Щоб картопля не псувалася, баба Юстина радить пересипати її невеликим шаром сухої тирси, яка вбиратиме зайву вологу.

Картопля – наш «другий хліб». Без цього овоча складно уявити українське меню. Фото: zz.te.ua

Картопля – наш «другий хліб». Без цього овоча складно уявити українське меню. Фото: zz.te.ua

Глиняна бовтанка для моркви та буряків

Схожі правила зберігання у моркви та буряків. Але є ще один хороший спосіб тривалого зберігання, який використовувала бабуся автора цієї статті. Це зберігання у піску. Моркву та буряки викладають у ящик і засипають до самого верху звичайним сухим піском. Так овочі зберігаються набагато краще, аніж в умовах холодильника.

Є ще інший, більш серйозний варіант зберігання. Жирну глину вимішати з водою до консистенції сметани. Настояти суміш приблизно 12 годин, можна й довше. І цією бовтанкою залити ящик з морквою або буряками. Ось і все! Глина так законсервує вміст, що коренеплоди легко збережуться до наступного врожаю, не втрачаючи ні свого смаку, ні зовнішнього вигляду.

Якщо не хочеться зайвий раз морочити собі голову, то у випадку з буряками можна зберігати їх без піску чи глини у нещільно закритих дерев'яних ящиках. Щоправда, насипом не більше 15 кг. І час від часу врожай треба перебирати, без жалю викидаючи навіть трохи зіпсовані овочі.

Моркву та буряки зручно зберігати у піску або у глиняному розчині. Фото: growhow.in.ua

Моркву та буряки зручно зберігати у піску або у глиняному розчині. Фото: growhow.in.ua

Капуста під стелею

Цей овоч особливо полюбляють українці. Майже увесь рік у щоденному меню наших людей є пиріжки та вареники з капустою, капустяний пиріг, тушкована капуста, капусняк… Тому заздалегідь запасаємося цим овочем, поки ціни ще не зросли. Для довгого зберігання використовують лише пізньостиглі сорти. Перед тим як прибрати качани капусти на зберігання, їх необхідно відсортувати, відбираючи тільки щільні та сухі.

Зазвичай зберігають капусту на стелажах, голівка до голівки, кореневищем угору.

- У нашій родині частину врожаю зберігаємо, обернувши головку звичайним папером, - розказала нам вінницька господиня Марія Томак. - А от ще один спосіб зберігання капусти я дізналася від своєї бабусі. Пам’ятаю, що вона спочатку знімала всі нещільні пелюстки з капусти, обмазувала головку глиною, наче сметаною, і підвішувала її за петельку під самою стелею підвалу. Качани залишалися свіжими та хрумкими аж до нового врожаю! Треба було лише ретельно змити всю ту глину.

Для довгого зберігання використовують лише пізньостиглі сорти капусти. Фото: good-harvest.ua

Для довгого зберігання використовують лише пізньостиглі сорти капусти. Фото: good-harvest.ua

Панчохи з цибулею

Це, мабуть, найбільш незвичне використання елементу жіночого гардеробу. Саме в капронових панчохах цибуля добре та довго зберігається, тому що має доступ до повітря. Можна зберігати цибулю та часник в мішечках з натуральної тканини. Або заплести довгі хвостики цих овочів у кіски і так підвісити під стелю.

Простіший варіант: у невеликих ящиках з отворами для вентиляції повітря. Але не насипом, а в 2-3 шари. І часник з цибулею не перемішувати, зберігати окремо.

Одне червиве яблуко зіпсує увесь врожай

Взимку особливо хочеться фруктів. Тому, поки осінь, саме час збирати врожай плодових або придбати кілька кілограмів на ринках чи у магазинах, бо взимку, а особливо на початку весни ціни на них просто золоті.

На жаль, груші довго зберігати не можна, ці фрукти швидко псуються. Хоча трохи нестиглі плоди можна тримати в прохолодному місці до двох місяців, а то й довше. А ось яблука можуть пролежати усю зиму. Потрібні лише правильні умови.

- Для зберігання годяться тільки акуратно зібрані плоди пізніх осінніх або зимових сортів, - наголосила KP.UA господиня з волинського смт Колки Антоніна Крук. – Яблука мають бути цілими, без гнилі чи черв’яків. Навіть трохи пошкоджений плід не можна брати до кошика на зберігання, бо перепсує увесь врожай. Тому перед тим, як переносити яблука у підвал, треба уважно оглянути кожне. Але ні в якому разі не мити чи обтирати! Так ви зіпсуєте його захисний шар: природний віск, що охороняє від псування.

Господиня стверджує, що яблука можна зберігати і в кошиках, і в ящиках, навіть у пластикових. Але не насипом, а знову ж таки у 2-3 шари. Можна кожен плід обгорнути у папір. А можна обійтися і без цього, тільки треба стежити, аби плодоніжки не покололи сусідні плоди.

- Яблука складніше зберігати, тому що у приміщенні має бути і не сухо, бо втратиться аромат, і не волого, бо плоди швидко псуватимуться, - каже пані Антоніна. – І ще з сусідством треба бути обережним. Одного разу я поставила кошики з яблуками біля моркви та картоплі. Ой, що було! Майже весь врожай яблук втратив аромат, зате отримав неприємний запах підвалу. А морква з картоплею почали зеленіти на очах. Виявляється, як мені пізніше сказали мої старші сусідки, яблука виділяють певний газ, через який інші овочі та фрукти починають швидше дозрівати і псуватися.

Яблука можуть пролежати усю зиму. Потрібні лише правильні умови. Фото: appleharvester.blogspot.com

Яблука можуть пролежати усю зиму. Потрібні лише правильні умови. Фото: appleharvester.blogspot.com

Вибагливий гарбуз

Хочете ласувати взимку гарбузовою кашею чи ароматним супом? Тоді запасаємося гарбузами! Виявляється, це достатньо вибагливий для зберігання плід. Хоча при належних умовах помаранчевий врожай може перезимувати навіть на достатньо теплому (до +9) балконі.

Гарбузи довго зберігаються, якщо обмотати кожен плід тканиною або папером. Можна скласти врожай у ящики або картонні коробки, обкладені пінопластом, і прикрити зверху старими ковдрами. Важливо пам’ятати: гарбузи треба захищати від світла та перепаду температури, тому що м’якоть почне псуватися.

У підвалі гарбузи зберігати і легше, і простіше. Треба лише правильно розкласти їх на сіні чи соломі. Наші бабусі зберігали цілі плоди на певній відстані один від одного (до 10 см) і на теплій солом’яній підстилці. Чим нижча температура, тим товщим має бути шар сіна або соломи. Також час від часу гарбузи треба перевіряти і вибирати ті, які вже почали псуватися.

Гарбузи треба захищати від світла та перепаду температури, тому що їхня м’якоть почне псуватися. Фото: Кадр: A Traditional Life / YouTube

Гарбузи треба захищати від світла та перепаду температури, тому що їхня м’якоть почне псуватися. Фото: Кадр: A Traditional Life / YouTube

Новини по темі: Овочі Поради продукти