Батьківщина цієї рослини – далекий нам Близький Схід. Та вже більше 10 років агроном Володимир Балабан вирощує мигдаль на півдні України. Про секрети вирощування рослини в українському кліматі, різноманіття сортів мигдалю та його лікувальні властивості дізнавалася у фермера кореспондентка KP.UA.
Сад із 16 сортів мигдалю займає 4 гектара в Ізмаїльському районі, що на Одещині. Як виявилося, екзотичній рослині до вподоби український клімат.
- Я вам більше скажу, мигдаль прекрасно росте майже по всій Україні, в 10 областях точно: це Закарпаття, Вінниця, Кіровоградщина, тобто не лише південь, - розказав KP.UA агроном Володимир Балабан.- Це невибаглива культура, стійка до посухи, як кактус. Врожай також «не горить» на сонці. Для того щоб мигдаль ріс та плодоносив, на рік йому необхідно 300 мл опадів. На Одещині, щоправда, буває і того менше – 100-150 мл на рік. Але, як бачите, врожай є.
І хороший! Залежно від сорту, сад Балабана дає приблизно 1,5 тонни ядра горіхів з гектара. А в магазинах і на ринках за кілограм мигдалю просять від 400 грн. Оптова ціна трохи менша. Вигідна справа?
- Я всім кажу, що мигдаль зараз може стати рятівним кругом для фермерів, для невеликих господарств, - стверджує Володимир Балабан. – Вирощувати цей горіх досить легко та вигідно. До мене приїздять фермери, цікавляться мигдалем, купують саджанці. Я обов’язково розпитую, де саме буде рости рослина, консультую, підказую, ділюся своїм досвідом вирощування цієї культури.
Якщо у вашому саду росте персик – буде рости і мигдаль. Тобто ця культура прекрасно себе почуватиме майже по всій Україні, крім північних областей (Волинь, Чернігівщина, Сумщина). Мигдаль витримує і посуху, і морози. Лише під час цвітіння дерева заморозки можуть нашкодити майбутньому врожаю. Дерево мигдалю починає давати врожай на 3-й рік після висадки. Зазвичай гарно плодоносить до 25 років.
Мигдаль варто вирощувати, навіть якщо є тільки гектар землі. Ціна за саджанець (залежно від сорту, звісно) 150-200 грн. Якщо обійтися без додаткового зрошення і лише тричі на рік обробляти рослини від шкідників та проводити санітарну обрізку, можна вкластися в 20 тисяч гривень. Одне деревце при сприятливих умовах може дати до 6 кг мигдалю у шкаралупі. Очищеного – до 3 кг. Щоправда, горіх ціниться не тільки за величину ядра, а й за вміст олії. Наприклад, український мигдалевий сорт "Луїза" багатий на олію.
Вирощує "Луїзу" і Володимир Балабан. А ще вітчизняні сорти "Джорджію", "Алекс", "Борозан".
- В мене на ділянці три основних види: каліфорнійський, іспанський та український мигдаль, - каже Володимир Балабан. – Всі вони хороші, та мають певні відмінності. Але який би сорт ви не обрали, горіх надзвичайно корисний всім людям. На моєму столі мигдаль є завжди. Маю правило: щодня їсти хоча б 100 грамів мигдалю. Горіхи додають сили і енергії. Особливо раджу мигдаль людям похилого віку.
Дійсно, у цьому, без перебільшення, золотому горішку міститься:
Мигдаль лікарі радять вживати всім, хто хоче покращити стан шкіри та волосся. Також горіхи – корисний перекус для спортсменів та тих людей, які займаються фізичними навантаженнями, адже висока калорійність (600-700 калорій в 100 грамах мигдалю) «заряджає» організм енергією та витривалістю. У 100 грамах цих горіхів, крім калорій, міститься близько 30% денної потреби у залізі. Тому мигдаль полюбляють і вегетаріанці.
А ще мигдаль допоможе:
Не рекомендують вживати мигдаль:
Якісний горіх має ледь відчутний приємний аромат. Форма горішків повинна бути ідеальною, а забарвлення однорідним. Якщо мигдаль у шкаралупі, то важливо, щоб вона була цілою, без тріщин.
Найдовше зберігаються неочищені горіхи - більше року. Якщо мигдаль без шкаралупи, то кращий варіант довгого зберігання в морозильній камері. Так мигдаль зберігатиметься рік. При кімнатній температурі горіхи можна тримати до пів року у скляній банці, яка щільно закривається. Не забудьте поставити банку у темне місце. І ніяких поліетиленових пакетів! У такій упаковці мигдаль швидко згіркне.