Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
4 травня
Завантажити ще

Фермер із Житомирщини: Артишок почала вирощувати, бо це красиво

 Фермер із Житомирщини: Артишок почала вирощувати, бо це красиво
Фото: instagram.com/elenka_helenka

В Україні вже кілька років набирає популярності спаржа і, відповідно, її вирощування. А ось інша середземноморська екзотика на наших столах та городах - артишок - ще рідкість. Тому, побачивши в Інстаграмі  дивовижну рослину, родина фермерів з Житомирської області – Олена та Сергій Панчук - вирішили розпитати, як артишок приживається у наших широтах. А заразом дізналися більше про спаржу, яку подружжя вирощує ще з 2018 року.

Про те, чи складно вирощувати екзотичні культури в Україні та наскільки це користується попитом, Олена розповіла KP.UA.

"Шкода, що посадили мало артишоків"

- Олено, чому саме спаржа та артишок? А не звична картопля чи помідори? Екзотика, напевно, складна у вирощуванні.

- Артишоки для нас – експеримент. Поки що ми займаємося ними лише один рік, проте вже можу сказати – це не суперскладна культура. У лютому ми посіяли насіння артишоку – на початку травня посадили розсаду – у середині липня дозріли перші плоди.

За минулий період, особливо у спеку, стало зрозуміло, що їм не вистачає вологи. Зробили висновок: потрібний полив. Плануємо його закласти наступного року – це 100%.

Що стосується хвороб, зустрічається пошкоджене листя. Але якщо плід виглядає добре та має товарний вигляд, навіщо його обробляти? Я нічим артишоки не обробляю і в майбутньому не планую. Думаю, ми й без цього обійдемося в наших умовах.

- Як ви дізналися про артишок?

– Познайомилася з ним, коли працювала у сфері флористики. Тоді я не знала, що їх можна їсти. Пошукала інформацію, зрозуміла, що вони використовуються у кулінарії, і вирішила: потрібно спробувати.

– І як перший урожай артишоку?

- Підбивати підсумки я планую пізніше, тоді розумітиму за кількістю врожаю та вагою. Але загалом ми задоволені. Єдине, шкодуємо, що посадили мало артишоків. Але то був пробний варіант.

Думала, їх важче вирощувати – виявилося, зовсім не складно. Складно лише на етапі пророщування насіння, а вже на етапі розсади - легко. Головне, вчасно звільняти землю від бур'янів і давати їм рости. Ну і, звісно, ​​полив, який плануємо організовувати наступного року.

Поки що більшість артишоків продаю на кулінарію. Також вони цікаві для дівчат-флористів. Однак для композицій потрібна довша ніжка – я продавала їх без “ноги”. Артишоки красиво засихають як сухоцвіт, підходять на виготовлення декору, ваз.

Якби не було попиту у кулінарії, я запропонувала б артишоки флористам: вони цікавляться. Не продала б флористам - засушила б на сухоцвіт, який можна продавати цілий рік: коли артишок відкривається – усередині фантастична фіолетова квітка! Також артишок можна консервувати, маринувати і після цього реалізовувати - безвідходна реалізація.

Так зростають артишоки. Фото: instagram.com/elenka_helenka

Так зростають артишоки. Фото: instagram.com/elenka_helenka

- Цікаво, артишок у букети... А на смак як? Вам сподобалось?

- Так. Їх ми вперше скуштували зі свого врожаю, так було і зі спаржею. Вперше поїли спаржу після того, як посадили у 2018 році. Я навіть не знала, як правильно розібрати артишок. Перша кулінарна проба мене не надто вразила, хоч смак цікавий - щось є і від авокадо, і від спаржі. А ось друге приготування мене просто полонило – дуже сподобалися артишоки!

– Чому ви взагалі вирішили їх вирощувати? Може, вони якісь особливо корисні?

– Артишок використовують у фармацевтиці: він дуже корисний для печінки. Крім того, артишоки багаті на безліч вітамінів і покращують метаболізм. Але особисто мене більше приваблює смак артишоку. І взагалі я почала їх вирощувати, бо вони мені естетично приємні. Дивлюся на них – душа радіє, настрій піднімається, настільки вони гарні та досконалі. Поки що артишоки багато в чому залишаються для мене загадкою.
Окрім експерименту з артишоками, ми давно вирощуємо спаржу. Коли сезон починається, не можу на неї намилуватися.

- Складається враження, що ви вирощуєте артишоки та спаржу насамперед тому, що це красиво.

- Як то кажуть, робота має бути в кайф. Так і я прагну одержувати насолоду від того, що роблю.

 

– У вас уже є клієнти, які купують артишоки?

- Так. Люди почали повертатися за ними. З лохиною та спаржею звикла, що після відправки через тиждень клієнти знову їх замовляли – з артишоками спочатку було не так. Думала: мабуть, не сподобалося. І помилилася. Люди почали замовляти артишок повторно, почали рекомендувати його друзям. І я, щиро кажучи, вже не встигаю з ними: артишоків на всіх не вистачає. Намагатимемося виростити наступного року більше.

– А коли ви почали вирощувати спаржу? І як вдалося вийти на сімейний агробізнес?

- Спаржу ми почали вирощувати 2018 року. Згодом вирішили розширюватися – досадили спаржу, додали артишок.

Спаржу ми вирощуємо з кінця квітня і до червня. Це не складно. Крім спаржі, пропонуємо людям посадковий матеріал. Вирішили, що це теж потрібно: багато хто сьогодні перебрався з міст у села.

– А чим відрізняється вирощування спаржі від артишоку?

- У спаржі є особливість - ти не можеш висіяти насіння і одразу зібрати врожай, як із артишоком. Це можливо, якщо посадити дорослий саджанець. Наші клієнти так і робили: напровесні садили спаржу – у червні збирали врожай.

Фермерство – це сімейний бізнес. Олена із чоловіком Сергієм та донькою. Фото: instagram.com/elenka_helenka

Фермерство – це сімейний бізнес. Олена із чоловіком Сергієм та донькою. Фото: instagram.com/elenka_helenka


"Мій фаворит - смажена спаржа на вершковому маслі"

– А хто ваші клієнти?

- Наші рослини пропоную своїй аудиторії в Instagram. Мої підписники об'єдналися зі мною, я з ними – нам це все цікаво.

- І куди ви відправляєте свій урожай?

– Здебільшого це Київ, а також міста на заході України. Куди скажуть, туди й пошлемо.

– Війна якось вплинула на ваш бізнес?

- З 2020 року ми збирали приблизно по тонні спаржі щосезону. Зі збутом проблем не виникало - ні після карантину, ні після повномасштабного вторгнення. Єдине, що частіше відправляли спаржу до Києва - тепер більше відправок припадає на захід України.

- Ваша сторінка в Instagram нагадує гламурний журнал: все дуже естетично та вишукано. Хто вигадує ідеї для фото, хто вас знімає?

- У мене не було мети зробити сторінку для заробляння грошей. Спочатку вела Instagram для себе, потім вирощувала квіти та викладала фото з ними – тому все виглядає органічно.
Хотілося б більше фотографій, але часу не вистачає. А так мене знімає чоловік: вболіває за нашу справу, хоч більше займається полем. Але якщо потрібно фото для Instagram, він допомогає з контентом. Знає, що це наша основна точка збуту, а отже, треба щось фотографувати та виставляти. Ну а для замовлень ми зробили сайт, хоча поки що його не рекламуємо. Додаткової реклами, крім Instagram, у нас немає.

А так выглядають паростки спаржі. Фото: instagram.com/elenka_helenka​

А так выглядають паростки спаржі. Фото: instagram.com/elenka_helenka​

- А що ви вирощуєте ще, на яких рослинах заробляєте?

- Ще є лохина та квіти для моїх колег-флористів із минулої роботи. Реалізуємо квіти, сухоцвіти, ягоди та саджанці.

- Що особливо охоче купують?

- Спаржу, вона має максимальний попит. Через неї ми розширювалися.

- Спаржа також корисна, як артишок?

- Спаржа суперкорисна! І для дітей, і для дорослих. Вживати її можна і в сирому, і в тушкованому, і в смаженому вигляді. Пюре – універсальна їжа зі спаржі.

- Який у вас улюблений рецепт із рослинами, які ви вирощуєте?

- Спаржу я більше люблю на сніданок. Підсмажую її на вершковому маслі з яйцем або омлетом - так мені найсмачніше. Плюс вона мені дуже подобається у сирому вигляді: нагадує молодий зелений горошок, дуже приємний смак.

Артишок я теж розкуштувала. Головне - звільнити його від пушку, очистити, залишити серцевину, промити, розрізати на чотири частини. З вершковим маслом, часником і розмарином підсмажити - чудово! Тепер це мій лідер. Я виростити - вирощу, а готувати люблю швидше. Мені що простіше - те смачніше.

Хоча зі спаржі багато чого готують, знаю чимало рецептів. Але мій фаворит – смажена спаржа на вершковому маслі. І артишоки також жарю. Відварювала артишок, коли пробувала його вперше, – зовсім інший смак! Смажені мені подобаються більше.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Таня Шкурко (@so_easy_cook)

"Люблю, коли люди надсилають відгуки про те, як все росте"

- А яка ділянка землі, на якій ви вирощуєте рослини?

- Досить компактна, всього три з хвостиком гектари на спаржу та артишок. Ми не замахуємось на великі масштаби. Головне, виростити якісну продукцію та повністю її реалізувати.
Як показує практика, поки що ми не можемо забезпечити всіх бажаючих, але намагаємося. Що встигаємо, те й робимо. Замахуватись на щось велике не збираємося: найманих працівників у нас немає, тільки я, чоловік та тато. Усіх грошей не заробиш. Хочу, щоб усе так і тривало – сімейно, камерно, компактно. Клієнтів та замовлень у нас багато, є над чим працювати.

Мені іноді кажуть: навіщо ти продаєш садовий матеріал та кущі? Ніхто не буде в тебе купувати спаржу, посадять у себе – і все. Але я певна: клієнти будуть. Хочу, щоб люди самі могли вирощувати і спаржу, і артишок. Мене дуже тішить, коли замовники надсилають відгуки та відео про те, як усе росте.

- Рослини забирають у вас багато сил? Чи залишається час на відпочинок?

- Ми відпочиваємо взимку: у цю пору року у полі роботи немає. Восени ми закінчуємо зі спаржею. Артишоки на початку осені потрібно вкрити, щоб вони не змерзли. Якщо ми їх прикриємо, вони будуть підготовлені до зими і наступного року дадуть удвічі, а то й утричі більше врожаю. У лютому треба висівати нову розсаду артишоків. Також взимку починаємо готуватися до спаржі. На початку квітня вже відправляю першу спаржу.

- Я так розумію, чи вся родина допомагає вам?

- Звичайно! Сім'я мене дуже підтримує. Я більше на артишоках і квітах, чоловік - на спаржі: ділянка молода, за нею потрібен особливий догляд. Сергій переважно на тракторі виконує всі польові роботи. Також дуже допомагає тато – він, до речі, надихнув нас на спаржу.
Коли ми тільки-но починали, були зовсім молоді. Сергій займався будівництвом, я – флористикою. Було не до рослин. Із подачі тата вирішили вирощувати спаржу, тепер артишок. Чоловіки роблять великий шматок роботи. І мама нас надихає: вона, як і я, любить усе гарне.

Спаржа на грилі. Фото:instagram.com/elenka_helenka​

Спаржа на грилі. Фото:instagram.com/elenka_helenka​

Довідка Коротко про

АРТИШОК здатний знижувати рівень «шкідливого» холестерину, нормалізує рівень цукру на крові, відновлює печінку. Має сечогінну дію, допомагає виводити з організму надмірну рідину, сприяє роботі кишечника, допомагає при лікуванні запорів.

Крім того, артишок багатий на вітаміни групи В, С, Е, містить вітамін К, який потрібен для синтезу білків та обміну речовин.

СПАРЖА покращує стан кісток, шкіри, волосся, допомагає роботі серця, сприяє загоєнню ран, зміцнює сполучні тканини, підвищує імунітет, полегшує симптоми ПМС та допомагає відчувати себе бадьоріше. Містить вітаміни А, К, С, Е, фосфор, залізо, цинк, рибофлавін, бере участь у процесі згортання крові, підтримує здоров'я кісток.

За словами людей, які займаються спаржею не перший рік, вирощувати її легше, ніж картопля. Достатньо посадити спаржу один раз і можна від 15 до 20 років збирати врожай. З догляду їй потрібно полив, підживлення, також важливо полоти бур'яни.