Завантажити ще

Підрив Каховської ГЕС: у трьох областях заборонили ловити рибу та попередили про загрозу ботулізму

Підрив Каховської ГЕС: у трьох областях заборонили ловити рибу та попередили про загрозу ботулізму
Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

У затоплених районах Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей ввели заборону на лов риби, її продаж та споживання через загрозу захворювання на ботулізм. Про це було оголошено Міністерством охорони здоров'я та головою Снігурівської місцевої виконавчої адміністрації Іваном Кухтою.

Так, у Миколаївській області була проведена районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у зв'язку з наслідками підриву дамби Каховської ГЕС. За словами Кухти, на території Снігурівської та Горохівської громад вже виявлено масове вимирання риби. У зв'язку з цим заборонено ловити та продавати рибу в цих громадах. Місцевим жителям рекомендується утриматися від споживання риби.

- Не піддавайте себе небезпеці, оскільки деякі безвідповідальні мешканці вже почали реалізацію мертвої риби, - попередив глава місцевої виконавчої адміністрації.

У Міністерстві охорони здоров'я при цьому наголосили, що наступні 3-5 днів у затоплених районах на півдні України буде спостерігатись мор риби через стрімке падіння рівня води. Збирати таку рибу та вживати її категорично заборонено.

- Є ризик захворювання на ботулізм. В областях формуються запаси антибіотиків та сорбентів для лікування гострих кишкових інфекцій, - кажуть у МОЗ.

Фахівці нагадали, що серед симптомів ботулізму - болі в животі, блювання, діарея, підвищена температура тіла.

Що робити жителям затоплених регіонів: поради МОЗ. Фото: t.me/khersonskaODA

Що робити жителям затоплених регіонів: поради МОЗ. Фото: t.me/khersonskaODA

В МОЗ радили не пити та не використовувати воду з річок і криниць. Воду потрібно кип'ятити, навіть для миття фруктів та овочів. Також Жителям постраждалих територій рекомендують:

  • не споживати продукти, які були підтоплені (навіть консервацію);
  • пити лише бутильовану воду;
  • термічно обробляти всі продукти: варити, смажити чи пекти;
  • ретельно мити руки з милом;
  • не вдягати одяг, який був забруднений під час підтоплення.