Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

Хліб з бессарабського села увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини

Хліб з бессарабського села увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини
Фото: Топор

Міністерство культури та інформаційної політики України розширило Національний перелік одиниць нематеріальної культурної спадщини України на один новий елемент - «Традиція приготування та споживання обрядових хлібів до Дня святого Георгія села Криничне», повідомляє пресслужба Мінкульту. Відповідний наказ підписано 17 лютого.

Йдеться про те, що традиція випікання пʼяти обрядових хлібів з одного замісу та святкового ритуалу їхнього вживання на День святого Георгія практикується болгарською етнічною меншиною майже 200 років.

Виготовленням хліба займається старша з жінок в родині. У маленькій кімнаті з піччю, яка за необхідності з вечора трохи топиться для підтримки потрібної температури, вона замішує тісто y прикрашеному квітами деревʼяному кориті з додаванням солі та води. З тіста господиня виготовляє пʼять хлібів: Боговіца (на честь Бога і св. Богородиці), Рангель (на честь св. архангела Михаїла), Коровай (на честь св. Георгія) і дві Ушчарки (символ свята).

О пʼятій годині дня кожна господиня приносить на колективну трапезу на вулиці обрядові хліби власного виготовлення, сковороду з курбаном, зелену цибулю, часник (який до цього часу не використовується в їжу) і вино. Їжу розкладають на столах, розташованих вздовж вулиці, за якими збираються всі мешканці.