Майже рік 37-річна блогерка Юлія Малекс – «Юля з хутора» - успішно справляється з господарством одна: її чоловік на фронті. Юля доглядає тварин - овець, кіз, курей, собак, котів, продає смачне молоко з горіхово-пломбірним присмаком і саморобне масло гхі. У планах – виробництво сиру, але поки що з цим невеликі складнощі.
А ще вона - успішний блогер із великою кількістю підписників. В Instagram і TikTok вона підкорює серця тим, з якою любов'ю піклується про своїх вихованців. Улюбленець підписників – баранчик на прізвисько Джонсонюк. Характер у нього впертий, і з цією ж упертістю він постійно вимагає ласки від господині. А ще ревнивий - варто Юлі погладити іншу кізку або овечку, Джонсонюк тут як тут, тицяє свою морду в руки - гладь давай! Овечки Лілі та Сью, кізочки Ляля та Валя, собаки, кури – усі вимагають ласки та турботи.
Дивуєшся, як з такою кількістю тварин Юля встигає ще й працювати. Від сусідів на допомогу чекати не доводиться, найближчі - за два кілометри. Але Юля та її чоловік таке життя обрали свідомо: тут гарно і багато свободи. Місце, де уродженці Львова мешкають уже 5 років, пара назвала хутір "щасливі люди", а незмінні теги під її відео - #щасливежиттятварин.
Подивитися цю публікацію в Instagram
Незважаючи на страшенну зайнятість та самотність, Юля запевняє, що щаслива. З KP.UA вона поділилася, чому залишила місто заради хутора, хто їй допомагає і як їй вдалося приручити норовливих кіз та полохливих овець.
- Дивлячись на ваші відео, і не скажеш, що ви міські, так органічно у вас все виходить. Що вас змусило виїхати з міста та перебратися на хутір?
– Ми з чоловіком – зі Львова, там і познайомилися. Я працювала юристом близько 7 років. Потім, відчувши, що вигоріла, відкрила з подругою студію манікюру. Потім почалися локдауни – захотілося жити на природі, мати свою хату. Вирішили з чоловіком зупинитись на хуторі, тут розвиватись та заробляти.
У своєму блозі Юля пише, що у дитинстві часто жила в селі, де виконувала нескладну роботу: то корів пасла, то рвала траву, то полола грядки. А ось чоловік село сприймав лише як відпочинок. Проте пара вирішила переїхати. І обрали не просто сільський будинок, а хутір – найближче село за 7 кілометрів.
– У селах Львівської області продається багато будинків, можна придбати який завгодно, на будь-який гаманець, - продовжує Юля. - Але ми не хотіли жити у класичному селі біля школи, церкви, зупинки, асфальту, мати за парканом сусідів. Нам хотілося зупинитися у гарному місці, де багато своєї землі – таких місць дуже мало.
Ми також хотіли, щоб до міста було не більше 50 кілометрів: спочатку не знали, як усе піде, чи зможемо заробляти. Нам було важливо підстрахуватися, мати можливість їздити до міста на роботу, доки не встанемо на ноги.
Шукали відокремлене місце, де є хороша транспортна розв'язка – знайшли хутір, що знаходиться далеко за селом, хоча офіційно ми належимо до нього. До села я їжджу рідко: свої питання вирішую у місті.
Подивитися цю публікацію в Instagram
- А чому звичне село вас не влаштовувало?
- У селі ти дуже обмежений: купуєш будинок та 25 соток землі. Ми хотіли мати велику територію: де пасти кіз та овець? На 25 сотках цього робити не будеш. Коли землі замало, тварин потрібно ганяти на пасовище. Або в тебе буде земля, але не цілим шматком, а десь подалі від дому. Ми хотіли більше землі для випасу.
- Ваша діяльність пов'язана з козами та вівцями. Ви раніше стикалися з тваринництвом? Чи, може, захоплювалися сироваренням?
- Ні, у нас не було ні овець, ні кіз, та й сир ми робити не вміли – просто нам із чоловіком подобалося його їсти. Думали, що класно було б навчитися робити сир. Тому я поїхала до подруги в Івано-Франківську область вчитися його варити. У неї багато кіз - до речі, ми думали, що в нас будуть лише вівці. Кіз не хотіли.
Але наприкінці навчання подруга каже: я тобі подарую козу. Кажу: та не хочу я козу! А вона: поки ти купиш собі овечок, візьми козу, спробуй... Домовилися, що козу вона мені привезе за місяць. Ближче до цього часу зателефонувала і сказала: слухай, моя коза має доньку, не хочу їх розлучати, вони нудьгуватимуть одна за одною. Як ти дивишся на те, що я привезу тобі дві кози? Я погодилась. Подруга привезла нам кіз, потім купили овечок. Через деякий час кози та овечки народили дітей – і пішло-поїхало...
Вирішила, що можна готувати і козячий, і овечий, і змішаний сир. Ми прикинули, скільки можемо тримати тварин: в Україні гостро стоїть питання з випасом, у людей немає пасовищ. Якби я хотіла завести 100 кіз, зробити цього не можу: їх ніде буде пасти, агрохолдинги все розорали. Є варіант тримати тварин на сіні та кормах, але це – банкрутство. Ми зрозуміли, що можемо комфортно утримувати 20 дорослих тварин та молодняк. На хуторі для них вистачить випасу та кормів.
- Як ви вибирали своїх тварин?
- Читала, спілкувалася зі спеціалістами, сиділа на форумах, у ютубі дивилася якісь відео. Насправді, в Україні не так багато порід кіз і овець - це або прості сільські тварини, або породисті. У нас є кілька господарств, які ними займаються, і ти дивишся, що тобі підходить за ціною та якістю.
У нас нубійські кози, гарні, з довгими вушками. Їхнє молоко має горіхово-пломбірний присмак. Дуже смачне та жирне, з нього виходить чудовий сир. Також у мене є порода молочних овечок, їхнє молоко не має специфічного присмаку.
– Як налагоджували бізнес?
- Зараз я виготовляю масло гхі, і з нього маю дохід. Таке масло готується з коров'ячого масла чи іншої сировини. Воно перетоплюється на дуже повільному вогні. Білок, цукор та інші речовини відокремлюються – залишається чистий жир. Моє масло теж має горіховий присмак. З весни планую готувати сири. Для себе – точно, на продаж – поки не знаю.
- Чому не поспішаєте готувати багато сиру?
- Ситуація така: ми купили старенький будинок, йому потрібен ремонт. Зайвих засобів наймати на роботу людей у нас немає – мій чоловік усе робить сам.
Насамперед відремонтували ванну кімнату, туалет, перекрили дах, провели в будинок воду. Далі чоловік збирався робити кухню, де я варитиму сир. У нас уже були закуплені матеріали, але почалася війна. Чоловік із березня – у ЗСУ. Я сама на господарстві – кухню мені ніхто не зробить. Викликати чужих людей не можу: вони не знають, що та як він собі планував. Залучати когось під його розрахунки неможливо.
Не знаю, чи повернеться чоловік додому цієї весни, яка ситуація буде в країні, але якщо в мене не буде кухні, то й умов виготовлення сиру не буде теж. Також потрібен холодильник. Сир потрібно не лише приготувати, його потрібно фасувати – це дуже багато роботи. Поки що мій час забирають тварини. Тому, якщо чоловік не повернеться до весни, сир на продаж не робитиму.
Інша річ - молоко. У мене були люди, які купували козяче молоко, я вожу його до міста. Тому продаватиму молоко, масло і, можливо, трохи сиру. Тим, хто сильно попросить.
Щодо продажів, з ними немає проблем: завдяки розвиненим соцмережам у мене є постійні покупці. Масло розбирають відразу, на нього навіть черга. Якщо ти робиш якісний продукт, ще й натуральний, крафтовий, його точно куплять.
- У вас є кози та вівці, а хто ще?
- Два песики з нами живуть. Одного, Тайсона, залишив господар, який продав нам будинок. Він уже старенький. Другого песика, Кая, люди викинули у мішку. Його знайшла моя подруга, намагалася влаштувати собаку у Львові, але його ніхто не хотів брати. Він великий та психологічно травмований, на людей кидається. Подруга сказала: так його шкода, нікуди подіти - може, візьмете?
І мені теж шкода стало цього пса через те, що його в мішку викинули... Тепер у нас дві собаки. Важко з ними. Вони хоч на прив'язі, але з ними треба гуляти. Собакам важливо побігати, виконувати команди…
Крім собак, у нас є п'ять котиків та курочки. П’ятий кіт - дикий зовсім, перейшов до нас жити, як його господиня, старенька сусідка, померла.
- Як ви все встигаєте? Тварин доглядати, масло робити ще й блог вести.
- Якось встигаю. Не встигаю відповідати на всі повідомлення в соціальних мережах: їх стало дуже багато.
- А на відпочинок час лишається?
- Я вже казала чоловікові: хочу, щоб ти хоч на один день приїхав, а я б відпочила. Зараз у нас почали народжуватись овечки - і я вже не можу виїхати. Я часто буваю в місті: треба щось купити, посилку надіслати. Але поїхати на цілий день до Львова тепер не можу: хвилюватимуся, думатиму, що мої тварини роблять, поки мене немає – не зможу розслабитися. Я можу вирватись на кілька годин - на манікюр, до косметолога, кави попити з друзями. Але не на день і тим більше не на ніч.
- Значить, ви встигаєте і по господарству впоратися, і з друзями зустрітися.
– Якось відповіла на запитання друзів, що я робила. Вони запитали: це що, за тиждень? Сказала: ні, це лише за сьогодні. Щоби до них приїхати, треба було все переробити.
Хоча, коли в тебе все продумано, господарство не забирає надто багато часу. Просто я зараз одна, тож мені важко. А коли ми з чоловіком удвох, все встигаємо. Звичайно, якщо розвиватимемося, розглянемо якусь найману працю. Тоді можна було б фермерство відкрити. Але для цього треба, щоб чоловік повернувся.
- Отже, зараз вам ніхто не допомагає?
- Ніхто. Не можу знайти помічника. Ще влітку його шукала, але виходить так: люди, які добре справляються з господарством, мають своє і їм ніколи. Багато чоловіків пішли на війну. Залишилися ліниві – і мені не потрібні такі, і вони не хочуть працювати. Найняти когось не так просто. Я можу попросити щось екстрене - один із сусідів приїжджав порубати дрова і то тільки ті, що чоловік заготовив на зиму.
Собака, якого хтось нелюдяно хотів викинути, тепер насолоджується життям на природі. Фото: instagram.com/yulia_z_hutora
- А хто з ваших тварин найулюбленіший? Можливо, Джонсонюк?
- Вони всі добрі, але характер у всіх різний. Коли ти з ними спілкуєшся, любиш, не б'єш – вони тебе не бояться та довіряють. Джонсонюк – баран, а барани за характером складні. Я купила його маленьким, щоб він не бився.
Тим не менш, Джонсонюк дуже сильний і може вдарити, коли відчуває небезпеку. Якщо він боїться чи панікує, може стукнути навіть мене. Якщо я надумала подоїти овечок, він може подумати: щось Юля затіяла проти овець – і вдарити. Я вже знаю, що треба його закрити, щоб спокійно подоїти овець.
Подивитися цю публікацію в Instagram
Таких ручних овечок, як у мене, майже ніхто не має. Взагалі вівці полохливі. Вони собі спокійно бігають у череді - і все. Але я постійно гладила їх, розмовляла з ними, і вони в мене стали такими добрими.
Лілі в мене дуже класна лагідна овечка, нещодавно у неї народилися ягнята.
- І що ви робитимете з ягнятами?
– Зараз у мене 10 тварин – це не дуже багато. Хочу довести їхню кількість до 20-ти. Дівчаток залишу собі, а хлопчика, баранця, продам. Скоро народжуватимуть кози – їх я теж продам. Собі хочу залишити нубійських.
- Усіх кіз та овець ви доїте самостійно…
- Так, у мене зараз їх небагато.
- У ваших відео ви кажете про те, що в житті на хуторі немає мінусів, хіба що дорого щось зробити. А чи не страшно вам самій? Особливо ночами, коли довкола - нікого.
- Мені не страшно. В принципі, я по життю людина не полохлива. Ми з чоловіком у гори ходили, я можу розвести вогонь – адаптована до такого життя. Звичайно, на майбутнє було б добре мати зброю: будь-що може статися. Поки що зброї немає, але є собаки. Пес, якого викинули в мішку, мене дуже захищає. Він вважає мене доброю, а інших – ні. На подвір'я нікого не пустить. По ньому я бачу: він сам загине, а мене захищатиме до останнього.
Звісно, собаки не завжди можуть урятувати. Але багато жителів села, а також підписники мого блогу, знають, що тут така Юля живе, тримає кіз, її чоловік – у ЗСУ.
За 5 років, що ми тут живемо, ми не мали такого, щоб хтось хотів нашкодити. Траплялися конфлікти з мисливцями – на цьому все. До нас і дістатися не так просто. Ну і, у крайньому випадку, можна викликати поліцію чи покликати сусідів - вони нормальні адекватні люди.
– А гості у вас бувають?
- До мене часто хочуть прийти у гості підписники. Але, чесно кажучи, багато людей не розуміють, скільки часу і ресурсів потрібно, щоб приготувати на стіл, зустріти їх, показати їм тварин. Я не шанувальник таких екскурсій: тварин це турбує. Насамперед думаю про них. Люди – це люди. Вони поїхали, а ти із цими тваринами живеш. Вони не завжди хочуть іти на контакт.
А друзі хочуть до мене приїхати завжди. І якщо погода хороша, то приїжджають.
Якось у мене були мої підписники з Харкова. Вони єдині, хто запитав: "Юлю, а чи можна ми приїдемо до вас, щоб допомогти? У вас багато роботи". Кажу: приїжджайте! І вони справді приїхали. Ми з ними переробили багато роботи. Зараз бувають раз на місяць.
- Ваші тварини здаються такими ручними та ласкавими, як вам вдалося добитися від них такої любові?
- Тварини дуже зчитують настрій господаря, за інтонацією розуміють, що ти від них хочеш - просто на все потрібен час. За один день овечка не стане ручною. Потрібен час, щоб вона почала тобі довіряти.
Козу я можу прогнати ціпком: вони хитрі, завжди хочуть щось з'їсти. Але бити їх не буду. Тому вони мені довіряють: знають, що я до них ставлюсь добре. Тварини не обов'язково повинні бути такими зачуханими, як у мене, але хороше ставлення обов'язкове (у коментарях у Юлі – ні-ні, та й промайне від «доброзичливців», мовляв, а чого ваші тварини такі брудні? Ну а які ще можуть бути тварини на більш-менш вільному вигулі? То в болото влізе, то реп'яхів набере. Втім, Юля вміє відповісти гідно навіть хейтерам. – Ред.).
Тварина має стояти в чистому стійлі, бути нагодованою і обробленою від усіляких кліщів - тоді це нормальна доглянута тварина. Її не можна бити, тримати без води. За гарне ставлення тварина буде тобі вдячна.
Юля із чоловіком Русланом купили цей хутір 5 років тому. Втілити усі плани завадила війна. Фото: instagram.com/yulia_z_hutora
- А як ви ставитеся до хейтерів у коментарях?
– Спочатку всі повідомлення пропускала через себе. Зараз розумію, що понад 90% моєї аудиторії – адекватні добрі люди. 2% - незадоволені життям або заздрісні. Вихована людина, навіть якщо побачить те, що їй не сподобається, пройде повз або запитає, чи можна дати вам пораду. Тому я не звертаю на хейтерів уваги. Іноді можу відповісти. Коли мені пишуть щось із серії: з цієї кози буде непоганий шашличок – ігнорую. Вже неодноразово пояснювала, що мої тварини не на шашлик.
Ставлення до хейтерів таке: пишеш собі, то й пиши. Такі повідомлення мене не чіпають.
- За що найбільше любите ваш хутір?
– Це свобода. Ми з чоловіком не ліниві, працюємо, заробляємо і могли б купити квартиру в місті, але ми цього не хотіли. Хату на хуторі ми придбали не від злиднів, а тому, що тут відчувається простір. Це своя земля!
У мене є паркан, біля якого я саджу сосни. Хейтери на ютубі писали: краще посадила б черешню, була б якась ягода, а сосни виростуть у небо, толку нуль. Я думаю: і класно! Нехай ростуть сосни у небо. Мені цінне відчуття, що тут мій простір, я роблю те, що хочу. Знаю, що ніхто моє дерево не зрубає. Є відчуття свободи, простору, своєї землі – тут можна пустити коріння.
- Чим ви займаєтеся вечорами, якщо у вас лишається вільний час?
- Дивлюсь якийсь класний фільм чи читаю. Ще я маю замовлення від видавництва написати книгу: я класні історії писала в Інстаграмі. Але поки що ця справа закинута: з відключеннями світла немає на це ресурсу. Раніше писала вечорами.
А ще в мене з овець залишається шерсть. Її забирала жінка, плела хлопцям із ЗСУ шкарпетки. Я дуже хотіла б навчитися її обробляти. Хочу вивчити цей цикл від початку до кінця. Було б цікаво сплести якісь шкарпетки чи камізельку.
- Ваші відео сповнені теплом, любов'ю, позитивом. Як ви зберігаєте душевний спокій у такі неспокійні часи?
- Я не чую сирен, мало спілкуюся з людьми, які можуть розповісти мені щось негативне. В принципі, тут гарна енергетика: тварини та природа.
Коли живеш у місті, постійно кудись поспішаєш. То тобі треба заплатити за оренду житла, то за комунальні послуги. Усі пішли після роботи до спортзалу – і ти записався. У Zara або Mango акція - всі побігли, і ти побіг. У місті ти дуже залежиш від матеріального світу - на хуторі такого немає.
Якщо я втомилася, можу годину каву пити. На якій роботі я можу собі це дозволити? Немає такої роботи. Поганий настрій? Пішла обняла овечок, погладила - вони подякували мені, поцілували. Дуже важливо, що тут ти керуєш своїм часом.
Мені пишуть: ось складно вам, з ранку до вечора треба працювати. А ви у місті хіба не з ранку і до вечора працюєте? Добре, якщо звільнилися о 17-18.00 годині. Годину добиратися з офісу до дому, ще до супермаркету зайти. Прийшли додому – треба щось приготувати та думати, що вранці знову йти на роботу. Добре, якщо робота подобається. Якщо ні – взагалі жах.
Щоб у селі було комфортно, важливо вкласти зусилля, гроші, час, підготувати базу. А далі вже все рухається органічно.
Я люблю своє життя тут. Мені подобається пасти кіз, овечок. Так, я цілий день щось роблю, але воно мені не набридає: картинка перед очима змінюється. То я масло готую, то тварини, то курочки, то із собаками погуляла, то блог. Увечері двері зачинила – і все. Тут я незалежна, на хуторі мені комфортно.
Подивитися цю публікацію в Instagram