Традиційний обрядовий хліб Вінниччини визнали нематеріальною культурною спадщиною України. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.
- У кожному селі є господині, які печуть хліб, короваї. Але саме на Вінниччині збереглись унікальні традиції випікання короваїв, паляниць та інших видів хліба, - написав він.
Згідно з наказом міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, до міністерства щороку повинні подавати звіт про виконання планів охорони елементів нематеріальної культурної спадщини.
Борзов зазначив, що в селі Білопілля Козятинського району є народний музей хліба. Директор Вінницького обласного Центру народної творчості Тетяна Цвігун розповіла «Голосу України», що жоден масовий захід, який проводиться в області, не обходиться без обрядових хлібів.
Одна з коровайниць із села Сугаки Могилів-Подільського району сказала, секрети і традиції випікання хліба вони знають від бабусь та матерів. В Українському центрі культурних досліджень попередили, що через поважний вік носіїв елементу є загроза його побутуванню.
В результаті досліджень на Вінниччині виявили понад 100 видів обрядової випічки. Серед них пиріжки з гречаною кашею та сиром, пиріг-рід (багато пиріжків зліплених в один пиріг), калач з каченятками (вужиками), сончата (солодкі коржики у вигляді сонечка), розори (солодкі пироги з яблучним повидлом, маком та ягідним варенням).