Через регулярні відключення світла в будинках, де підключені електроплити, мешканці стикаються з тим, що неможливо не те що борщ зварити, а навіть підігріти вже готову їжу або закип'ятити воду.
Тому багато хто звернув увагу на пальники – такі собі мініатюрні плитки. Вибір цих пристроїв великий. Розбираємось, на що слід звернути увагу, підбираючи товар для себе.
Пальники бувають не тільки газові, а ще мультипаливні, рідкопаливні та твердопаливні.
Найдорожчі з перерахованих вище, їхня вартість близько 8-10 тисяч гривень. Але ціна виправдана: такі пальники створені для роботи за низьких температур. Вона горітиме навіть у пристойний мороз на вулиці, їх використовують у своїх походах альпіністи.
Такі горілки можна заправити зрідженим газом, рідким і твердим пальним, та хоч ракетним паливом. А ось гас та дизель використовувати не рекомендують.
Ще один плюс – низький рівень витрати палива.
Працюють лише на одному виді палива і за принципом роботи практично нічим не відрізняються від мультипаливних пальників.
Ціна від 3 до 8 тисяч гривень.
Відмінно підходять для підігріву води, чаю чи кави, приготування їжі на сковорідці чи в каструлі. В них зазвичай використовують таблетоване паливо, наприклад, сухий спирт.
Ціна: від 1000 грн.
Працюють на зрідженому газі з пропану, бутану та ізобутану. Такі пальники мають недолік - балон охолоджується при спалюванні газу, через що падає тиск та потужність пальника. За умов міської квартири це не критично, але на вулиці вже проблематично. Оптимальні умови їхнього використання – коли тепло.
Ціна: у середньому 500-2000 гривень
Найчастіше зустрічаються та використовуються саме газові пальники. Пальник має розсікач, до якого підведено газ із балона. Потужність подачі газу регулюється за допомогою вентиля, а він нагвинчується відразу на балон. Від розсікача відходять "пелюстки", на які ставиться посуд. При транспортуванні пальника їх можна скласти. Розмір "пелюсток" вказує на діаметр конфорки, від нього залежить об'єм рідини, який можна закип'ятити. Зазвичай до 2 літрів, але є й потужніші пальники.
Газові пальники конструкційно поділяються на два типи - зі шлангом і без шланга.
Пальники без шланга компактніші, але менш стійкі. Тому будьте з ними акуратнішими. Вони не мають опори для утримання ваги посуду.
Пальники зі шлангом більші і можуть справлятися з нагріванням посуду понад 2 літри. Габарити такого пальника більші, він більш стійкий. Шланг дозволяє використовувати балони різних типів, якщо підібрати до них перехідник. Але при його експлуатації слід бути уважним – у місцях з'єднання з часом може бути порушена герметичність, а сам шланг може отримувати фізичні пошкодження внаслідок природного зношування.
На перший погляд, може здатися, що все просто – береш найпотужніший пальник. Але це не зовсім так. При покупці слід рахувати кількість осіб, на яких потрібно готувати їжу. На високопотужних пальниках не вигідно готувати їжу на одну-дві людини, тому що більша частина тепла буде витрачатися неефективно і йти в повітря.
За потужністю пальники діляться на три види: малопотужні (до 1500 Вт), середньопотужні (від 2000 до 3000 Вт), суперпотужні (понад 3000 Вт). Перші використовувати оптимально для однієї чи двох осіб. Другі підійдуть для сім'ї із чотирьох осіб. А треті - здатні нагодувати групу з 6 чоловік.
Щоб максимально раціонально використовувати пальник, слід дотримуватись правил – 1 літр їжі на 1000 Вт. Крім цього, слід порахувати приблизний раціон кожного із членів сім'ї. Це дасть розуміння того, кому скільки потрібно їжі на добу. Отже, розрахувати потужність на всю сім'ю. У результаті це дозволить правильно сформувати запас балонів так, щоб газу вистачило на якомога більший період часу.
Середній показник витрат газу в пальниках – 230 г на 14 літрів води. Це близько 50-60 чашок чаю. Щоб їжу приготувати, зазвичай потрібно до чотирьох чашок води, крім цього, ще частина енергії йде на кип'ятіння води. У результаті один балон ємністю 230 грам здатний приготувати 15-20 порцій їжі залежно від виду та обсягу.
На відміну від паливного пальника, в якому можна або відкрити флягу та оцінити запас палива, або просто порахувати кількість твердого палива, з газовим є нюанси. Газовий балон можна хіба що струснути і визначити по звуку, скільки газу там залишилося, що, звичайно, дуже неточний метод вимірювання. Тому краще завжди мати деякий запас балонів, щоби не довелося запивати сирі макарони холодною водою.
Зверніть увагу, що наведені вище дані – усереднені. Це означає, що якісь пальники можуть надати більше можливостей, а якісь і менше. Тому ретельно вивчайте ТТХ пальника перед покупкою.
У Києві вже були випадки, коли легковажні мешканці встановлювали газовий пальник прямо на електричні плити, які при цьому не завжди відключали на період відсутності світла. Коли поновлювалася подача електрики, плита автоматично вмикалася, нагрівала газовий балон – і ставався вибух.
Щоб не повторилося такої чи іншої пожежонебезпечної ситуації, у ДСНС рекомендують дотримуватися техніки безпеки:
Чи є витік газу, можна перевірити за допомогою мильного розчину. Його потрібно нанести на місця з'єднань з балоном і повернути вентиль на включення, якщо є витік – з'явиться мильна бульбашка.