Кінець фруктово-ягідного літнього сезону не означає, що «живі» вітаміни закінчилися. Нам пощастило: безцінні своїми цілющими властивостями ягоди ростуть в Україні просто під ногами, прикрашають двори та парки, продаються бабусями на ринках за смішні гроші. Потрібно тільки знати, від чого вони, навіщо і як зберегти ягоди, щоб усю зиму користуватися щедрими дарами природи.
Чорниця покращує пам'ять та настрій. Фото: yaskravaklumba.com.ua
Чорниця
Цариця карпатських лісів, де її називають яфіною, і один із найпотужніших натуральних антиоксидантів. Найбільш відома в лікуванні хвороб зору, оскільки каротиноїди, що містяться в ній, покращують кровопостачання зорових шляхів і зорову функцію, відновлюють клітини сітківки, загострюють нічний зір. Пік збирання цієї ягоди припадає на середину літа, але збирають її до кінця вересня.
Чим корисна:
виводить радіонукліди, шлаки, солі металів;
зміцнює стінки кровоносних судин, нормалізує роботу серця;
має протизапальні, бактерицидні, болезаспокійливі, сечогінні та жовчогінні властивості;
уповільнює старіння нервових клітин;
нормалізує процеси обміну речовин та травлення, рівень цукру в крові;
позитивно впливає на розумову діяльність, покращує пам'ять та настрій;
ангіни, фарингіту, запальних процесів ротової порожнини;
хвороб нирок та сечового міхура;
печії та гастритів зі зниженою кислотністю;
серцево-судинних хвороб, у тому числі інфаркту міокарда та тромбозів.
Крім того, чорниця – відмінна профілактика онкології, простудних захворювань, хвороб Паркінсона та Альцгеймера і просто старіння організму.
Протипоказання:
Насамперед надмірне захоплення - навіть найкориснішої ягоди не варто з'їдати більше 200 - 300 г на день. І, звичайно, індивідуальна непереносимість. Обережним потрібно бути при:
підвищеній кислотності;
алергії на вітамін С;
поганому згортанні крові;
хворобах підшлункової залози та жовчовивідних шляхів;
сечокам'яній хворобі;
вагітності та годуванні груддю.
Способи заготівлі:
Консервування: варення, джеми, компоти, мармелад. Причому при виготовленні варення для максимальної користі ягід їх рекомендують проварювати всього 5 хвилин. Крім того, чорниці консервують і без цукру, зберігаючи натуральний смак.
Перетерті чорниці з цукром у пропорції 1:2, збиті блендером і розкладені по банкам, що зберігаються в холодильнику.
Заморозка - найбільш перевірений спосіб збереження корисних властивостей чорниці. Спочатку сухі чисті ягоди розкладаються на листі в один шар, після 1-2 годин у морозильній камері зсипаються в пакети або контейнери.
Сушіння – причому всіма відомими способами. І на повітрі, і в духовці, і в сушарці. Втрати «товарного вигляду» не варто боятись: ягоди хоч і зморщуються, практично нічого цінного не втрачають.
Важливо: за будь-якого способу заготівлі не повинно бути жодної зіпсованої ягоди, інакше вся праця буде зіпсована.
Обліпиха – справжній еліксир краси та молодості. Фото: zelenasadyba.com.ua
Обліпиха
Незаслужено обійдена увагою ягода, що є справжнім еліксиром краси та молодості і чемпіоном із вмісту каротину. А сфера застосування обліпихи простягається від догляду за шкірою та волоссям до відновлення тканин органів дихання. До речі, у розпал пандемії коронавірусу лікарі рекомендували своїм пацієнтам чай із заморожених ягід: дві чайні ложки на склянку окропу з додаванням меду. Курцям для відновлення після перенесеної пневмонії або бронхіту обліпиха – засіб №1.
Чим корисна:
позитивно впливає на еластичність судин та роботу серця;
підтримує пружність шкіри, бореться зі зморшками, стимулюючи вироблення колагену та еластану, знімає шкірні запалення;
має гепатопротекторні властивості, захищаючи печінку та стимулюючи оновлення її клітин;
нормалізує рівень цукру в крові та роботу ендокринної системи;
зміцнює імунітет;
покращує мозковий кровообіг, активізує пам'ять;
містить серотонін, що покращує настрій;
має антиоксидантну дію, попереджаючи старіння тканин та ураження їх вільними радикалами;
У якості профілактики обліпиха застосовується для нормалізації роботи нервової системи, сну та поведінки, зменшення ризиків виникнення пухлин, зміцнення імунітету.
Протипоказання:
Обліпиху не рекомендують давати дітям віком до 12 років, дуже дозовано можна вживати її вагітним. Зовсім не потрібно в період загострення хвороб шлунка та кишечника, виразки, холециститу, панкреатиту. І у разі каменів у жовчному чи сечовому міхурі, а також у нирках.
Способи заготівлі:
Консервування: сік, варення та джеми, які робляться і з кісточками, і без них. Перед варінням з кісточками ягоди краще перемолоти у блендері, щоб кісточка не заважала. Варення з обліпихи має дуже гарний колір, запах ананаса і оригінальний смак.
Перетерта з цукром у однаковій пропорції у блендері чи м'ясорубці. Коли готова маса розлита у банки, зверху обов'язково кладеться ще кілька ложок цукру. Зберігається у холодильнику близько трьох місяців.
Заморозка: найпростіший і найкращий спосіб, з обов'язковим попереднім висушуванням ягід і швидкою заморозкою в один шар.
У брусниці корисні як ягоди, а й листя. Фото: diapason.com.ua
Брусниця
У цій ягоді корисні не тільки плоди, а й листя, вона довго зберігається у свіжому вигляді і «працює» як заспокійливий засіб, знижує тиск.
Чим корисна:
має дезінфікуючі, протимікробні, сечогінні, в'яжучі, антиоксидантні властивості;
покращує зір;
зміцнює стінки судин;
виводить токсини;
має проносну, жовчогінну та глистогінну дію;
знижує рівень цукру в крові при діабеті;
покращує метаболізм;
захищає від інфекцій сечовивідних шляхів;
знімає біль та запалення;
виявляє інгібуючу активність проти лейкемії, раку товстої кишки та шийки матки.
Застосовується в лікуванні:
цукрового діабету;
сечокам'яної хвороби;
ішемічної хвороби серця;
порушень роботи ШКТ;
артриту та остеохондрозу;
гіпертонічної хвороби;
високої температури та лихоманки;
авітамінозу та анемії;
набряків;
похмілля.
Протипоказання:
діти до 12 років;
низький артеріальний тиск;
ниркова недостатність;
підвищена кислотність та виразкова хвороба;
холецистит та жовчнокам'яна хвороба.
Способи заготівлі:
Консервація: варення, джеми, узвари, соуси до м'яса. Особливість брусниці - здатність зберігати корисні властивості навіть після термічної обробки. При виготовленні варення до ягід додають яблука, апельсини, корицю, мед. Класика: брусниця, цукор у рівних пропорціях та волоські горіхи.
Брусниця з цукром без варіння: шари повністю висушених ягід чергуються з рівними шарами цукру, зверху обов'язково цукор. Зберігається в холодильнику протягом року під кришкою.
Заморозка: ягоди повинні бути абсолютно сухими та цілими, попередня заморозка не потрібна.
Сушіння: на відкритому повітрі без доступу сонячних променів або в духовці за температури не більше 60 градусів.
Мочена брусниця: на 1 кг ягід – 1 склянка цукру, 2 склянки води, паличка кориці, лимонна цедра. У стерилізовані банки на 1/2 або 1/3 викладається брусниця і заливається сиропом. Він попередньо вариться трохи більше 7 хвилин і проціджується. Зберігати у холодильнику.
Горобина здатна нормалізувати тиск і гіпертонікам, і гіпотонікам. Фото: kray-kp.org.ua
Горобина
В Україні цю цілющу рослину можна зустріти всюди, але зривати ягоди чомусь мало кому спадає на думку. А дарма: у горобині безліч корисностей, особливо для жителів великих міст, оскільки вона захищає від радіоактивного випромінювання, містить калій, залізо, магній, фосфор та йод.
Чим корисна:
підвищує гостроту зору;
допомагає впоратися з депресіями;
є полівітамінним засобом;
знижує кількість жиру в печінці та холестерину в крові;
має жарознижувальну, протизапальну, антибактеріальну, сечогінну властивість;
нормалізує тиск та зміцнює стінки судин;
підвищує імунітет;
сприяє регуляції травлення та підвищує апетит.
Застосовується в лікуванні:
вітамінної недостатності;
зниженої кислотності;
запорів;
захворювань щитовидки;
гіпертонії та гіпотонії;
проблем із ШКТ;
атеросклерозу;
порушень менструального циклу та проявів клімаксу.
Протипоказання:
підвищений рівень зсідання крові;
варикозне розширення вен та тромбофлебіт;
виразка шлунка та гастрити з підвищеною кислотністю;
діарея;
перенесений інфаркт чи інсульт;
вагітність;
ішемічна хвороба серця.
Способи заготівлі:
1. Консервація: варення, джеми, конфітюри, компоти, соки. У складі горобини є природні консерванти, тому зберігатися може довго. Перед консервуванням слід врахувати кілька моментів:
не потрібно збирати ягоди під час заморозків або після них – вони будуть в'ялими і втратять смак та запах;
перед варінням варення ягоди потрібно пробланшувати три хвилини в окропі;
Перед виготовленням соку або компоту ягоди варто трохи розігріти в духовці.
2. В'ялення: на 3 хвилини ягоди заливаються окропом, потім холодною водою, в якій потрібно вимочувати їх 12 годин, кілька разів змінюючи воду. Обсушити, засипати цукром із розрахунку 2 склянки на 1 кг ягід та витримати добу при кімнатній температурі. Потім злити сік, який можна відразу закрити в банку, ще раз засипати 2 склянками цукру. За добу знову злити сік, а ягоди залити гарячим цукровим сиропом. Варити, не доводячи до кипіння, 7 хвилин. Сироп процідити і знову злити в банку, а плоди викласти в розігріту до 70 градусів духовку. Витримати 30 хвилин, дати охолонути і ще на 30 хвилин відправити до духовки. Після чого залишити на добу при кімнатній температурі, потім скласти в скляний посуд з кришкою. Зберігати в коморі або в кухонній шафі.
3. Заморозка: тут все, як і з іншими ягодами, тільки попереднє заморожування має тривати 4 години.
4. Сушіння: вимиті та просушені ягоди викладаються в духовку при 70 градусах, в процесі їх потрібно постійно перемішувати. Можна сушити і на повітрі, але це може тривати довго - 1-2 тижні.
Калина – природний седативний засіб. Фото: hozjain.ua
Калина
Терпка та гіркувата на смак калина – скарбниця вітамінів та мікроелементів, використовується в кулінарії, косметології, медицині, дієтології.
Чим корисна:
зміцнює імунітет та очищає кров;
має заспокійливий ефект та допомагає при безсонні;
покращує колір обличчя, підвищує пружність шкіри, бореться зі шкірними запаленнями та висипанням;
зміцнює стінки судин та підтримує роботу серця;
заспокоює тривожність, знімає нервову напругу;
підвищує рівень червоних кров'яних тілець;
загоює рани;
знижує тиск.
Застосовується в лікуванні:
серцево-судинних хвороб;
патологій ШКТ;
нервової, дихальної та репродуктивної систем;
гінекологічних проблем;
хвороб печінки;
набряків;
депресії;
ниркової недостатності та сечовивідних шляхів;
геморою та гострих захворювань кишечника;
зниженого гемоглобіну;
аритмії;
бронхітів та бронхіальної астми.
Протипоказання:
подагра;
мочекам'яна хвороба;
артрит;
підвищена кислотність шлункового соку, гастрит та виразка шлунка;
гіпотонія.
Способи заготівлі:
Враховуючи гіркий смак калини, перед приготуванням її варто заморозити, це підсолодить ягоди.
Перетерта із цукром: це найпопулярніший спосіб. Підготовлені ягоди укладаються в банки і приминаються, щоби пустили сік. Дві частини цукру висипаються в ягоди та перемішуються, третя кладеться зверху. Перетерти калину можна і з медом у пропорції 1:1.
Желе із калини: плюс у тому, що нічого не потрібно варити. Ягоди спершу мнуть, потім перетирають через сито, щоб позбутися кісточок. В отриманий сік додається цукор з розрахунку 1:2, перемішується та розфасовується у банки. Калина в холодильнику дуже швидко перетворюється на «холодець».
Сушіння: ягоди викладаються на лист так, щоб не торкалися одна з одною, і відправляються в відкриту духовку при температурі 55 - 60 градусів. Готові, як тільки зморщаться.
Заморожування: попереднє заморожування повинно тривати 2-3 години, ягоди в процесі не повинні торкатися.
Цей веб-сайт використовує cookies для покращення взаємодії з користувачем під час відвідування веб-сайту. Користування веб-сайтом означає згоду з його політикою cookies