Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
24 квiтня
Завантажити ще

Обліпиха для потенції, калина – від депресії: топ-5 осінніх ягід

Обліпиха для потенції, калина – від депресії: топ-5 осінніх ягід
Фото: Дмитро Володимирович із сайту Pixabay

Кінець фруктово-ягідного літнього сезону не означає, що «живі» вітаміни закінчилися. Нам пощастило: безцінні своїми цілющими властивостями ягоди ростуть в Україні просто під ногами, прикрашають двори та парки, продаються бабусями на ринках за смішні гроші. Потрібно тільки знати, від чого вони, навіщо і як зберегти ягоди, щоб усю зиму користуватися щедрими дарами природи.

Чорниця покращує пам'ять та настрій. Фото: yaskravaklumba.com.ua

Чорниця покращує пам'ять та настрій. Фото: yaskravaklumba.com.ua

Чорниця

Цариця карпатських лісів, де її називають яфіною, і один із найпотужніших натуральних антиоксидантів. Найбільш відома в лікуванні хвороб зору, оскільки каротиноїди, що містяться в ній, покращують кровопостачання зорових шляхів і зорову функцію, відновлюють клітини сітківки, загострюють нічний зір. Пік збирання цієї ягоди припадає на середину літа, але збирають її до кінця вересня.

Чим корисна:

  • виводить радіонукліди, шлаки, солі металів;
  • зміцнює стінки кровоносних судин, нормалізує роботу серця;
  • має протизапальні, бактерицидні, болезаспокійливі, сечогінні та жовчогінні властивості;
  • уповільнює старіння нервових клітин;
  • нормалізує процеси обміну речовин та травлення, рівень цукру в крові;
  • позитивно впливає на розумову діяльність, покращує пам'ять та настрій;
  • містить вітаміни А, В1, В6, РР, З, вуглеводи, клітковину, білок, калій, селен, залізо, органічні кислоти.

Застосовується в лікуванні:

  • подагри та ревматизму;
  • запалення слизових оболонок носоглотки;
  • ангіни, фарингіту, запальних процесів ротової порожнини;
  • хвороб нирок та сечового міхура;
  • печії та гастритів зі зниженою кислотністю;
  • серцево-судинних хвороб, у тому числі інфаркту міокарда та тромбозів.

Крім того, чорниця – відмінна профілактика онкології, простудних захворювань, хвороб Паркінсона та Альцгеймера і просто старіння організму.

Протипоказання:

Насамперед надмірне захоплення - навіть найкориснішої ягоди не варто з'їдати більше 200 - 300 г на день. І, звичайно, індивідуальна непереносимість. Обережним потрібно бути при:

  • підвищеній кислотності;
  • алергії на вітамін С;
  • поганому згортанні крові;
  • хворобах підшлункової залози та жовчовивідних шляхів;
  • сечокам'яній хворобі;
  • вагітності та годуванні груддю.

Способи заготівлі:

  1. Консервування: варення, джеми, компоти, мармелад. Причому при виготовленні варення для максимальної користі ягід їх рекомендують проварювати всього 5 хвилин. Крім того, чорниці консервують і без цукру, зберігаючи натуральний смак.
  2. Перетерті чорниці з цукром у пропорції 1:2, збиті блендером і розкладені по банкам, що зберігаються в холодильнику.
  3. Заморозка - найбільш перевірений спосіб збереження корисних властивостей чорниці. Спочатку сухі чисті ягоди розкладаються на листі в один шар, після 1-2 годин у морозильній камері зсипаються в пакети або контейнери.
  4. Сушіння – причому всіма відомими способами. І на повітрі, і в духовці, і в сушарці. Втрати «товарного вигляду» не варто боятись: ягоди хоч і зморщуються, практично нічого цінного не втрачають.

Важливо: за будь-якого способу заготівлі не повинно бути жодної зіпсованої ягоди, інакше вся праця буде зіпсована.

Обліпиха – справжній еліксир краси та молодості. Фото: zelenasadyba.com.ua

Обліпиха – справжній еліксир краси та молодості. Фото: zelenasadyba.com.ua

Обліпиха

Незаслужено обійдена увагою ягода, що є справжнім еліксиром краси та молодості і чемпіоном із вмісту каротину. А сфера застосування обліпихи простягається від догляду за шкірою та волоссям до відновлення тканин органів дихання. До речі, у розпал пандемії коронавірусу лікарі рекомендували своїм пацієнтам чай із заморожених ягід: дві чайні ложки на склянку окропу з додаванням меду. Курцям для відновлення після перенесеної пневмонії або бронхіту обліпиха – засіб №1.

Чим корисна:

  • позитивно впливає на еластичність судин та роботу серця;
  • підтримує пружність шкіри, бореться зі зморшками, стимулюючи вироблення колагену та еластану, знімає шкірні запалення;
  • має гепатопротекторні властивості, захищаючи печінку та стимулюючи оновлення її клітин;
  • нормалізує рівень цукру в крові та роботу ендокринної системи;
  • зміцнює імунітет;
  • покращує мозковий кровообіг, активізує пам'ять;
  • містить серотонін, що покращує настрій;
  • має антиоксидантну дію, попереджаючи старіння тканин та ураження їх вільними радикалами;
  • заліковує рани та знімає запалення тканин;
  • активізує репродуктивну систему, збільшує потенцію.

Застосовується в лікуванні:

  • гінекологічних хвороб;
  • опіків, обмороження, пошкодження шкіри;
  • запалень шлунка та кишечника;
  • застуди, пневмонії та грипу;
  • анемії та виснаження організму;
  • захворювань крові та серцево-судинних патологій;
  • гастритів, виразковій хворобі шлунка.

У якості профілактики обліпиха застосовується для нормалізації роботи нервової системи, сну та поведінки, зменшення ризиків виникнення пухлин, зміцнення імунітету.

Протипоказання:

Обліпиху не рекомендують давати дітям віком до 12 років, дуже дозовано можна вживати її вагітним. Зовсім не потрібно в період загострення хвороб шлунка та кишечника, виразки, холециститу, панкреатиту. І у разі каменів у жовчному чи сечовому міхурі, а також у нирках.

Способи заготівлі:

  1. Консервування: сік, варення та джеми, які робляться і з кісточками, і без них. Перед варінням з кісточками ягоди краще перемолоти у блендері, щоб кісточка не заважала. Варення з обліпихи має дуже гарний колір, запах ананаса і оригінальний смак.
  2. Перетерта з цукром у однаковій пропорції у блендері чи м'ясорубці. Коли готова маса розлита у банки, зверху обов'язково кладеться ще кілька ложок цукру. Зберігається у холодильнику близько трьох місяців.
  3. Заморозка: найпростіший і найкращий спосіб, з обов'язковим попереднім висушуванням ягід і швидкою заморозкою в один шар.

У брусниці корисні як ягоди, а й листя. Фото: diapason.com.ua

У брусниці корисні як ягоди, а й листя. Фото: diapason.com.ua

Брусниця

У цій ягоді корисні не тільки плоди, а й листя, вона довго зберігається у свіжому вигляді і «працює» як заспокійливий засіб, знижує тиск.

Чим корисна:

  • має дезінфікуючі, протимікробні, сечогінні, в'яжучі, антиоксидантні властивості;
  • покращує зір;
  • зміцнює стінки судин;
  • виводить токсини;
  • має проносну, жовчогінну та глистогінну дію;
  • знижує рівень цукру в крові при діабеті;
  • покращує метаболізм;
  • захищає від інфекцій сечовивідних шляхів;
  • знімає біль та запалення;
  • виявляє інгібуючу активність проти лейкемії, раку товстої кишки та шийки матки.

Застосовується в лікуванні:

  • цукрового діабету;
  • сечокам'яної хвороби;
  • ішемічної хвороби серця;
  • порушень роботи ШКТ;
  • артриту та остеохондрозу;
  • гіпертонічної хвороби;
  • високої температури та лихоманки;
  • авітамінозу та анемії;
  • набряків;
  • похмілля.

Протипоказання:

  • діти до 12 років;
  • низький артеріальний тиск;
  • ниркова недостатність;
  • підвищена кислотність та виразкова хвороба;
  • холецистит та жовчнокам'яна хвороба.

Способи заготівлі:

  1. Консервація: варення, джеми, узвари, соуси до м'яса. Особливість брусниці - здатність зберігати корисні властивості навіть після термічної обробки. При виготовленні варення до ягід додають яблука, апельсини, корицю, мед. Класика: брусниця, цукор у рівних пропорціях та волоські горіхи.
  2. Брусниця з цукром без варіння: шари повністю висушених ягід чергуються з рівними шарами цукру, зверху обов'язково цукор. Зберігається в холодильнику протягом року під кришкою.
  3. Заморозка: ягоди повинні бути абсолютно сухими та цілими, попередня заморозка не потрібна.
  4. Сушіння: на відкритому повітрі без доступу сонячних променів або в духовці за температури не більше 60 градусів.
  5. Мочена брусниця: на 1 кг ягід – 1 склянка цукру, 2 склянки води, паличка кориці, лимонна цедра. У стерилізовані банки на 1/2 або 1/3 викладається брусниця і заливається сиропом. Він попередньо вариться трохи більше 7 хвилин і проціджується. Зберігати у холодильнику.

Горобина здатна нормалізувати тиск і гіпертонікам, і гіпотонікам. Фото: kray-kp.org.ua

Горобина здатна нормалізувати тиск і гіпертонікам, і гіпотонікам. Фото: kray-kp.org.ua

Горобина

В Україні цю цілющу рослину можна зустріти всюди, але зривати ягоди чомусь мало кому спадає на думку. А дарма: у горобині безліч корисностей, особливо для жителів великих міст, оскільки вона захищає від радіоактивного випромінювання, містить калій, залізо, магній, фосфор та йод.

Чим корисна:

  • підвищує гостроту зору;
  • допомагає впоратися з депресіями;
  • є полівітамінним засобом;
  • знижує кількість жиру в печінці та холестерину в крові;
  • має жарознижувальну, протизапальну, антибактеріальну, сечогінну властивість;
  • нормалізує тиск та зміцнює стінки судин;
  • підвищує імунітет;
  • сприяє регуляції травлення та підвищує апетит.

Застосовується в лікуванні:

  • вітамінної недостатності;
  • зниженої кислотності;
  • запорів;
  • захворювань щитовидки;
  • гіпертонії та гіпотонії;
  • проблем із ШКТ;
  • атеросклерозу;
  • порушень менструального циклу та проявів клімаксу.

Протипоказання:

  • підвищений рівень зсідання крові;
  • варикозне розширення вен та тромбофлебіт;
  • виразка шлунка та гастрити з підвищеною кислотністю;
  • діарея;
  • перенесений інфаркт чи інсульт;
  • вагітність;
  • ішемічна хвороба серця.

Способи заготівлі:

1. Консервація: варення, джеми, конфітюри, компоти, соки. У складі горобини є природні консерванти, тому зберігатися може довго. Перед консервуванням слід врахувати кілька моментів:

  • не потрібно збирати ягоди під час заморозків або після них – вони будуть в'ялими і втратять смак та запах;
  • перед варінням варення ягоди потрібно пробланшувати три хвилини в окропі;
  • Перед виготовленням соку або компоту ягоди варто трохи розігріти в духовці.

2. В'ялення: на 3 хвилини ягоди заливаються окропом, потім холодною водою, в якій потрібно вимочувати їх 12 годин, кілька разів змінюючи воду. Обсушити, засипати цукром із розрахунку 2 склянки на 1 кг ягід та витримати добу при кімнатній температурі. Потім злити сік, який можна відразу закрити в банку, ще раз засипати 2 склянками цукру. За добу знову злити сік, а ягоди залити гарячим цукровим сиропом. Варити, не доводячи до кипіння, 7 хвилин. Сироп процідити і знову злити в банку, а плоди викласти в розігріту до 70 градусів духовку. Витримати 30 хвилин, дати охолонути і ще на 30 хвилин відправити до духовки. Після чого залишити на добу при кімнатній температурі, потім скласти в скляний посуд з кришкою. Зберігати в коморі або в кухонній шафі.

3. Заморозка: тут все, як і з іншими ягодами, тільки попереднє заморожування має тривати 4 години.

4. Сушіння: вимиті та просушені ягоди викладаються в духовку при 70 градусах, в процесі їх потрібно постійно перемішувати. Можна сушити і на повітрі, але це може тривати довго - 1-2 тижні.

Калина – природний седативний засіб. Фото: hozjain.ua

Калина – природний седативний засіб. Фото: hozjain.ua

Калина

Терпка та гіркувата на смак калина – скарбниця вітамінів та мікроелементів, використовується в кулінарії, косметології, медицині, дієтології.

Чим корисна:

  • зміцнює імунітет та очищає кров;
  • має заспокійливий ефект та допомагає при безсонні;
  • покращує колір обличчя, підвищує пружність шкіри, бореться зі шкірними запаленнями та висипанням;
  • зміцнює стінки судин та підтримує роботу серця;
  • заспокоює тривожність, знімає нервову напругу;
  • підвищує рівень червоних кров'яних тілець;
  • загоює рани;
  • знижує тиск.

Застосовується в лікуванні:

  • серцево-судинних хвороб;
  • патологій ШКТ;
  • нервової, дихальної та репродуктивної систем;
  • гінекологічних проблем;
  • хвороб печінки;
  • набряків;
  • депресії;
  • ниркової недостатності та сечовивідних шляхів;
  • геморою та гострих захворювань кишечника;
  • зниженого гемоглобіну;
  • аритмії;
  • бронхітів та бронхіальної астми.

Протипоказання:

  • подагра;
  • мочекам'яна хвороба;
  • артрит;
  • підвищена кислотність шлункового соку, гастрит та виразка шлунка;
  • гіпотонія.

Способи заготівлі:

Враховуючи гіркий смак калини, перед приготуванням її варто заморозити, це підсолодить ягоди.

  1. Перетерта із цукром: це найпопулярніший спосіб. Підготовлені ягоди укладаються в банки і приминаються, щоби пустили сік. Дві частини цукру висипаються в ягоди та перемішуються, третя кладеться зверху. Перетерти калину можна і з медом у пропорції 1:1.
  2. Желе із калини: плюс у тому, що нічого не потрібно варити. Ягоди спершу мнуть, потім перетирають через сито, щоб позбутися кісточок. В отриманий сік додається цукор з розрахунку 1:2, перемішується та розфасовується у банки. Калина в холодильнику дуже швидко перетворюється на «холодець».
  3. Сушіння: ягоди викладаються на лист так, щоб не торкалися одна з одною, і відправляються в відкриту духовку при температурі 55 - 60 градусів. Готові, як тільки зморщаться.
  4. Заморожування: попереднє заморожування повинно тривати 2-3 години, ягоди в процесі не повинні торкатися.
Новини по темі: Здоров'я осінь харчування