Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

В Україні немає випадків холери, але епідконтроль посилили

В Україні немає випадків холери, але епідконтроль посилили
Фото: pixabay.com

За два тижні червня Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України обстежили 545 пацієнтів із гострими кишковими інфекціями на холеру. У жодному з досліджених зразків не було виявлено холерних вібріонів. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

- З 1 червня розпочався посилений епіднагляд за холерою. Так відбувається щоліта, адже це сприятливий час для поширення цього захворювання. За перші два тижні з 1874 пацієнтів із гострими кишковими інфекціями на наявність холери було обстежено 545 осіб. Холерних вібріонів у обстежених не було, — запевнив Кузін.

Також, за його словами, окрім обстеження хворих проводиться і дослідження зразків довкілля.

За цей період було досліджено понад 550 проб прісної води, 47 проб морської води та 215 проб стічної води. За результатами досліджень холерних вібріонів не виявлено.

За другий тиждень червня вдалося дослідити майже вчетверо більше проб об'єктів довкілля, ніж тижнем раніше.

У МОЗ нагадали, що джерелом збудника холери є людина, яка сама є носієм вібріонів. Найчастіше вона передається при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, їжі, яку готувала інфікована особа, при купанні у заражених водоймах і через побутові контакти.

Холерний вібріон може довго зберігати життєдіяльність: у воді та харчових продуктах при кімнатній температурі – протягом 2-5 днів, на поверхні плодів та овочів в умовах сонячного освітлення – протягом восьми годин, при низьких температурах та у морській воді – понад два тижні.

У той же час збудник холери гине протягом хвилини кип'ятіння води, малостійкий до висушування, дії прямого сонячного опромінення і дуже чутливий до дії звичайних дезінфектантів.