У дніпровській школі № 1 харчування в їдальні адаптували за принципом вільного вибору страв. Меню повністю відповідає новим нормам, а обладнання і процес приготування – за міжнародним стандартом виробництва безпечної харчової продукції HACCP. Загалом різні варіації рецептів, зовнішнього вигляду і навіть запаху страв дозволяють уникнути ситуацій, коли дитина відмовляється від шкільних наїдків, адже ті не схожі на їжу, яку готують вдома. «Мені це подобається, вдома їм таке. Зараз краще, адже можна обирати все на свій смак. Взагалі смачно», – ділиться враженнями від сніданку другокласник Кирило. Він сьогодні ласує квашеною капустою з морквою, яйцем, макаронами і апельсинами.
Однокласник Кирила Владик також обрав схожі страви, однак свою порцію урізноманітнив хлібом із омлетом. «Я люблю таке їсти. І мені тут подобається. Я чув хороші відгуки. Кажуть (друзі, – ред.), що їм подобається, бо можна самим обирати», — коментує школяр.
Як відомо, сніданки у школах Дніпра безкоштовні для учнів з 2 по 4 клас. За декілька тижнів пілотний проєкт уже зібрав чимало схвальних відгуків як самих дітей, так і батьків.
Завідувачка виробництва Тетяна підбиває перші підсумки ранку у шкільній їдальні. Каже: у сьогоднішньому меню гарнірів з рисом, гречаною кашею з овочами та пастою з твердим сиром фаворитом стали макарони: «У дітей різні смаки. Полюбляють різне, і це нормально. Зараз їм подобається, що дали право вибору. Для порівняння, раніше вони часто залишали щось на тарілках. Зараз же все з’їдають». Загалом тут тепер їдальня завжди готує по три варіанти страв. Їжа міститься у посуді, що підігрівається, а діти беруть її у спеціальні таці з нержавійної сталі з поглибленнями.
Нова система стала спільною ініціативою мерії та компанії, яка забезпечує харчування. Основні умови, яких вона потребує, — модернізований харчоблок, сучасна їдальня та якісне обладнання. У харчоблоці пілотної школи замінили також усі комунікації і зробили перепланування. За словами технічного директора профільної компанії Костянтина Батури, у школі встановили конвектомати. Така техніка є значно ощадливішою та дозволяє готувати страви набагато швидше: «Обладнання має контроль за системою безпеки харчових продуктів. Це автоматичне протоколювання температурного режиму. Якщо є відхилення, спрацьовує сигнал. Це дозволяє уникати людського фактора – недосмажені або пересмажені страви. Переобладнання цієї школи тривало менше ніж пів року».
Персонал шкільної їдальні також консультує фаховий бренд-шеф Тарас Губа: «Я створюю відеоуроки, що дозволяють персоналу готувати за технологіями. Тут завдяки новому обладнанню навчати було значно легше».
Міський голова Дніпра Борис Філатов зазначив: пілотний проєкт школи № 1 дозволяє не лише підвищити якість дитячого харчування, а й дослухатися насамперед до дитячих вподобань.
«Це дозволяє чітко планувати можливість приготування їжі на наступний день – враховуючи побажання дітей – і точно розраховувати кількість продуктів. Ми продовжуватимемо цей досвід і надалі. Екстраполюватимемо його і на інші школи. Нині ми ведемо перемовини з профільними міністерствами на виділення субвенції для ще десятьох подібних проєктів. Дуже сподіваюся, що все вдасться. Та незалежно від того, чи отримаємо ми субвенцію від держави, ми розповсюджуватимемо цей досвід коштом міського бюджету. Адже це — хороший і правильний хід. Тож харчування у школах буде на належному рівні», — прокоментував Борис Філатов під час свого візиту до школи № 1 двадцять першого лютого.