Почалася третя чверть, і багато школярів та вихованців дитячих садків стали харчуватися за меню, яке розробляв Євген Клопотенко під патронатом Олени Зеленської.
Здавалося б, є привід для радості: тепер у дитячому харчуванні менше шкідливих солі та цукру, більше корисних овочів, фруктів та м'яса. Проте замість подяки батьки почали обурюватись. Найпоширеніші претензії – прісна низькокалорійна їжа та неякісні інгредієнти.
У чому причина невдоволення батьків? Багато хто скаржиться на те, що їхні діти відмовляються від їжі або не наїдаються низькокалорійними стравами.
«Мій прилітає додому на борщ, наче на мітлі, голодний. Від чебрецю та інших бобів відбило на все життя», - пише Олена Скідан.
«Обладнання немає. Кухарі не підготовлені. Завезена продукція страшна. Половини з того, що потрібно для нового меню, взагалі не возитимуть. Дорого», - обурений ще один батько.
«Степан сказав, що це їсти не буде! Дали боби геть несмачні, з гумовою котлетою, солоні огірки кінського розміру та несолодкий узвар. Підсумував: «Тату, ти Рону кашу смачніше варив», - пише Євген Лаптєв.
«Все класно: і ідея, і меню! Але коли справа доходить до реалізації – починається лихо! На етапі закупівель - не завжди поставка вчасно, не завжди якісна продукція. Шкільні кухарі найчастіше без профільної освіти. "Потрібні" продукти - додому. Ось і виходить, що на дитину перепадає ложка макаронів (без перебільшення), вода з двома шматочками картоплі (це суп), половина яйця і так далі. Чому? Тому що немає контролю!" - скаржиться Марина Некрасова.
Ще одна прикрість для батьків - подорожчання обідів. Щоправда, за словами Євгена Клопотенка, вартість його меню лише на 2-3 грн перевищила суму, яку виділяли на харчування одного учня раніше.
Не залишилися осторонь конфлікту і шкільні кухарі. Головна претензія кулінарів – відсутність нормальної техніки.
«Працюю кухарем у сільській школі. Устаткування немає. Добре, що є плита та духовка. А загалом меню непогане. Я думаю, мене підтримають колеги: спочатку забезпечте обладнанням, а потім вимагайте та надсилайте перевірки», - пише Олена Сарапін.
«А де обладнання брати? Хто його дасть сьогодні і зараз? Держава подумала про це? А поки що робити – вилочкою суфле збивати?» - обурена ще одна співробітниця шкільної їдальні.
«Постачання обладнанням не входить у сферу наших компетенцій, – парирує у себе на сторінці Євген Клопотенко. – Але вже три роки в Україні діє програма субвенцій на переобладнання шкільних харчоблоків. У Держбюджеті на 2022 рік передбачено субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень на модернізацію харчоблоків у школах».
Ми зі свого боку можемо порадити звертатися до керівництва школи. А воно вже має звертатися до органів місцевої влади, за якими закріплено вашу школу.
Розробник нового шкільного меню Євген Клопотенко порадив незадоволеним батькам переконатися, що кухарі дотримуються стандартів та мають достатню кваліфікацію. У разі невідповідності законодавству та технологічним картам шеф-кухар рекомендує звертатися до Держпродспоживслужби через чат-бот у Телеграмі.
"Перше. Подивіться на стандарти. Якщо їжа не співпадає з прописаними тезами, це порушення.
Друге. Якщо школа вже повністю відмовилася від цукру та солі, то це некоректно. Ми з командою спеціально пройшли перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру потрібно зменшувати поступово.
Третє. Ситуація: у вашій школі оголосили, що наразі є меню Євгена Клопотенка. Ви можете побачити, які страви я розробив, і перевірити, чи вони схожі на вашу шкільну їжу. Якщо є невідповідність, це порушення. Щоб ви могли проаналізувати це, моя команда створила докладні техкарти. Є фото страв, покрокове приготування та інші деталі. Все у вільному доступі, ось посилання: znaimo.gov.ua/techCards.
Четверте. При виявленні порушень можна запитати роз'яснення в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, ви маєте право звертатися до ДПСС. Для цього створили спеціальний чат-бот у Телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot
Але навіть за всіх цих обставин я розумію, що деякі кухарі недостатньо кваліфіковані», - пише шеф-кухар.
Він упевнений - не всі шкільні та дитсадкові кухарі мають достатній ступінь кваліфікації для приготування його страв, тому він та його команда найближчим часом почнуть проводити кулінарні заняття.
"У лютому-березні моя команда "Культура їжі I Cult Food" спільно з українсько-швейцарським проектом Act for Health запустить офлайн-навчання кухарів в обласних центрах, - пише про плани на майбутнє Клопотенко. – Перші тренінги відбуватимуться у Херсонській, Полтавській, Рівненській, Львівській та Дніпропетровській областях у лютому-березні 2022 року».
Крім того, переможець кулінарного шоу «МайстерШеф-5» нагадав, що вводити його меню необов'язково.
«Кожна школа може взяти страви, що повністю або частково рекомендуються... Обов'язковим є лише виконання нових норм харчування, розроблених МОЗ», - повідомив Євген Клопотенко.
Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко заступився за нове шкільне меню, оскільки «не зміг пройти повз».
«13,3% дітей до 17 років страждають на ожиріння. Щороку в Україні фіксується приблизно 15,5 тис. нових випадків дитячого ожиріння, - наводить Ляшко сумну статистику на своїй сторінці у Фейсбуці. - Можна довго обговорювати в чатах несолодкий чай і несмачні буряки, а в сім'ї можна почати зміни вже сьогодні: день без солодкого, чай без цукру, різнокольорові овочі та фрукти на столі та спільні сімейні прогулянки на свіжому повітрі».
Чому багатьом не зайшло оновлене меню? Про це ми запитали директора Черкаського вищого професійного училища Сергія Воронова. На думку педагога, Клопотенко - один із законодавців сучасних трендів кулінарного мистецтва, а проблема зі шкільним харчуванням не триватиме довго: дітям та батькам потрібен час, щоб звикнути до корисної їжі.
- На мою думку, меню Клопотенка критикують за те, що він стимулює покинути зону комфорту. Рано чи пізно людям доведеться це зробити. Так, кухарям зі шкіл доведеться вчитися готувати нові страви, а батькам більше звертати увагу на здорове харчування дітей удома.
Багато хто припускав, що з новим меню кількість відходів у школах збільшиться. І це справді так, оскільки у дітей ніхто не виховував культуру харчування – ані вдома, ані у школі. Вважаю, що питання відходів тимчасове. Спочатку діти відмовлятимуться їсти корисні страви з буряка чи гарбуза, але потім ситуація врегулюється. Я в цьому певен, – переконаний наш співрозмовник.
ДО РЕЧІ
Окрім претензій до їжі та її вартості, багато батьків звернули увагу на вельми екзотичні назви страв.
Так, у меню є суп авголемоно, чилі кон карне з куркою/чилі кон карне з яловичиною, пан де калатрава, бланманже, кіфлик, болоньєзе, фритата.
На запитання батьків, навіщо у дитячому меню така екзотика, Євген Клопотенко пояснив свою ініціативу бажанням показати різноманітність кухонь світу:
- Меню складається із відомих світових страв. Наприклад, у ньому є пастуший пиріг, сінабон з корицею, чилі кон карне, манний пудинг з ягодами, пан де калатрава, бефстроганів з вареної яловичини, лобіо з квасолі, фритата, курячі нагетси, ньокі та мак енд. Мета - показати дітям різноманітність кухонь світу, щоб вони не боялися під час подорожі пробувати щось нове.
Водночас у меню також додані традиційні українські рецепти. Тепер у школах можна смакувати банош, шпундру, вертуту, полтавський борщ, товчанку, львівський сирник, куліш із курячим м'ясом. Таким чином, діти з дитинства вживатимуть українську їжу, вивчатимуть українську культуру та знатимуть, яка Україна на смак.
Нагадаємо, рік тому Олена Зеленська повідомила, що в оновленому меню для шкіл та дитячих садків планують збільшити кількість м'яса та фруктів, а ось кількість цукру, солі, борошняного, смаженого, навпаки, зменшити. Крім того, з дитячих тарілок «пішли» сосиски, ковбаси та рибні консерви.
Навесні минулого року команда Євгена Клопотенка спільно з дієтологами, технологами та представниками МОЗ розробила 160 нових рецептів, що складаються з традиційних українських страв та найпопулярніших страв різних кухонь світу.
У підсумках року перша леді повідомляла, що її завдання – підвищити поінформованість серед школярів та батьків про здорове харчування та вплинути на харчову поведінку всіх поколінь.