Ці поради – з книги канадського журналіста Шонессі Бішоп – Столла «Похмілля». Протягом десяти
років автор шукав ідеальні ліки від добре знайомої багатьом недуги.
З його забавної книги ми витягли кілька рецептів, які, здається, не завадять читачам напередодні новорічних канікул.
Люди з найдавніших часів вживали вино разом із сиром. По-перше, це дуже смачно. А по-друге, виявляється, може бути корисним.
Бішоп-Стол поспілкувався з британським генетиком та епідеміологом Тімом Спектором. Він розповів, що алкоголь дуже негативно впливає на кишкову мікрофлору. «При вживанні алкоголю окремі види бактерій активують імунну систему, ніби вона зазнала нападу. І це більше і частіше людина п'є, тим жорсткіше відповідає мікрофлора кишечника.
Було проведено безліч дослідів на мишах, яких примушували до запоїв. З'ясувалося: коли разом із алкоголем дослідники давали тим же запійним мишкам «пробіотики, які містять корисні бактерії, такі як лактобацили» (витриманий сир по-науковому), жодних руйнівних наслідків у мишей практично не спостерігалося». Зауважимо, втім, що лактобацили, вони молочнокислі бактерії, містяться не тільки в сирі, але і в йогурті, кефірі, квашеній капусті.
Капусту Бішоп-Стол згадує як один з найдавніших засобів профілактики та лікування похмілля. Причому не лише квашену, а ще й мариновану, сушену, сиру та особливо варену. «Грецький ритор Афіней у III столітті нашої ери писав: «Про те, що єгиптяни справді - великі любителі випити, свідчать і звичаї, що існують до наших днів, а саме, першою з усіх страв за обідом вони їдять варену капусту». Пояснюється це, мабуть, хелатуючими властивостями капусти. Це означає, що вона може вступати у зв'язок із токсичними речовинами та виводити їх із організму. До інших натуральних хелаторів відносяться розторопша, листя гуави, коріандр, вугілля та N-ацетилцистеїн - всі вони є основними діючими інгредієнтами в антипохмільних продуктах, що недавно з'явилися на ринку. Власне, ера сучасних ліків заводського виробництва почалася з таблеток під назвою Chaser, які, по суті, були простим активованим вугіллям.
«У німців навіть є старий евфемізм для тих, хто страждає на похмілля: «Йому потрібний оселедець». І до цього дня шведські столи в Європі, Скандинавії та інших країнах вранці не обходяться без цієї риби, а її неймовірна жирність покликана нейтралізувати кислотну дію алкоголю на шлунок». (Швидше за все, це про оселедця під шубою.)
На Заході велику популярність користувалася мікстура від похмілля, яка називається NoHo. «У ній головною активною діючою речовиною був екстракт опунції. Опунція, відома так само, як індіанська фіга і колюча груша, містить беталаїни - рідкісний і яскравий вид антиоксидантів, які надають буряку (ще одному давньому засобу від похмілля) її майже неземну почервоніння. Опунцію сотні років вживали в їжу та використовували для лікування в Мексиці.
І ось приблизно десять років тому виробники NoHo проспонсували подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження похмілля, яке дало результати обнадійливі... або типу того. Хоча було встановлено, що екстракт опунції не знімав усі симптоми, він все ж таки знижував ймовірність серйозного похмілля на 50%. Випробувані «рідше скаржилися на нудоту і сухість у роті», але «головний біль, болючість, слабкість, тремтіння, діарея та запаморочення спостерігалися з тією ж частотою, що й у контрольної групи. Вчені пояснили позитивний ефект не лише антиоксидантними якостями опунції, а й її сильними протизапальними властивостями».
Ще Бішоп-Стол виявив багато статей про «південнокорейське морозиво від похмілля». Головним його інгредієнтом стала речовина, виділена з рослини з неблагозвучною для слуху назвою «говіння солодка» (друга назва симпатичніша – «цукеркове дерево»). З нього виділили речовину дигідромиріцетин. Припустили, що він нейтралізує рецептор нейромедіатора ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти), який складним чином реагує на алкоголь. І в продаж незабаром надійшло не лише корейське морозиво з додаванням дигідромирицетину, а й «антипохмільні» кошти з ним.
Проте це все комерція. Самі дослідники чарівної говені зовсім не думають, що ця речовина реально допоможе.
В ТЕМУ
А що ще?
Що більше води, то краще: вона вимиває з організму токсини. А мінеральна вода відновлює водно-сольовий баланс. Тільки з мінералки краще випустити бульбашки та пити по півсклянки тричі на день. Найкраще підійдуть води столово-лікувальні, гідрокарбонатно-натрієві.
Наркологи кажуть, що рідкі вітаміни – справжній порятунок для змученого організму. Але якщо відчуваєте, що шлунок роздратований, соки, особливо апельсиновий, яблучний та мультифруктовий, краще наполовину розбавляти водою. Оптимальний варіант – овочеві соки, які наповнюють організм не лише вітамінами, а й мінералами.
Розсіл з-під кислої капусти та солоних (не маринованих!) огірків - споконвічний засіб від похмілля. А все тому, що в них – оптимальний склад мінералів та солі, який відновить нестачу витрачених на веселощі речовин.
Мед багатьма вченими визнаний одним із кращих засобів від похмілля, оскільки містить фактично ідеальний склад фруктози, калію та магнію. А зелений чай наповнений антиоксидантами, що допомагають організму позбутися токсинів. Мед, до речі, можна їсти і вприкуску. Не лякайтеся, якщо після цього вас кине у піт: так через шкіру виводяться продукти розпаду алкоголю. Чашка чаю з розмарином приведе в норму вегетативну систему і допоможе впоратися з нудою завдяки корисним ефірним маслам. Трав'яний відвар, ромашки та м'яти заспокоїть шлунок.
Французький коктейль: трохи лимонного соку та дві рівні частини білого вина та газованої води. Змішати, випити залпом. Завдяки газировці вітамін С всмоктується швидше, а розбавлене вино допомагає м'яко зняти симптоми похмілля. Головне – не продовжити потім алкогольні виливи.
Кисломолочні продукти – відмінний засіб для перевантаженого надмірностями шлунка та кишечника. Йогурти, до речі, віддають перевагу з похмілля в Туреччині, вважаючи їх найкращим засобом від поганих відчуттів.
Два банани, склянку молока та дві ложки меду змішати у блендері, пити повільно та зі смаком. Випробуваний британський рецепт. Молоко – чудовий сорбент, мед – вуглеводи, а банан відновлює запас калію.