Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
1 травня
Завантажити ще

Цукрозамінник проти цукру – що корисніше

Цукрозамінник проти цукру – що корисніше
Фото: Shutterstock

Цукор – це єдина їжа для нашого мозку. Він харчується виключно глюкозою. А звичайний цукор – пісок чи шматковий – складається з глюкози та фруктози.

Коли ми поїдаємо солодке, мозок дає сигнал про ситість, виробляє гормони задоволення та радості. Але якщо повністю прибрати насолоду, наш «командний пункт» починає бити на сполох: «Наступає голод! Терміново потрібні цукерки!», і руки самі собою тягнуться до цукорниці. Чи можна підсолодити життя чимось іншим?

Перехід на цукрозамінники багато хто вважає одним із кроків у бік ЗОЖ. Мовляв, це дозволить набирати менше калорій, а отже, схуднути. Але чи це так? Розглянемо, чим люди намагаються замінити звичайний рафінад:

  • природні цукрозамінники: фруктоза, стевія, ксиліт, сорбіт;
  • штучні - тобто хімічно синтезовані речовини: цикломат, сукралоза, аспартам, сахарин тощо.

Але найголовніше розподіл – за калорійністю. Ми сприймаємо цукрозамінники як некалорійну альтернативу цукру. Але природні замінники цукру в основному дуже висококалорійні! Фруктоза має 399 ккал, ксиліт – 367 ккал, сорбіт – 233 ккал. І тільки стевія – 0 ккал! При цьому вона в 300 разів солодша за цукор. Тобто, щоб досягти такого ж рівня солодощі, потрібно використовувати мінімум цього речовини.

Штучні цукрозамінники мають нульову калорійність, при цьому в сотні разів солодші за цукор.

Чи можна схуднути, якщо замінити весь цукор на нульовий замінник цукру?

Однозначну відповідь дати складно. Адже рафінад, який ми додаємо в їжу, та напої – не єдині вуглеводи, які ми споживаємо. До них відносяться і макарони, картопля, крупи і т. д. А їх калорій теж можна набрати з великим перебором.

Крім того, потрібно мати на увазі результати одного експерименту. Дві групи добровольців досліджували на функціональному МРТ, що дозволяє побачити процеси, що протікають усередині організму. Одна група отримала напій, підсолоджений звичайним цукром. Друга – цукрозамінником. З'ясувалося, що ті, хто випив дозу із цукрозамінником, продовжували відчувати голод. І, коли під час експерименту їх відправили разом із першою групою до буфету, з'їдали більше тих, хто пив напій із звичайним цукром.

Це підтверджують і епідеміологічні спостереження: вживання замінників цукру само по собі не призводить до зниження ваги!

Що робити: на жаль, працює лише один спосіб - повністю відмовитися від додавання цукру в напої та обмежити їх у їжі.