Підготуйте баночки та кришки – помийте, простерелізуйте (хочете у духовці, хочете на паровій бані).
Огірки теж добре промийте і замочіть у холодній воді на 3 години. Краще брати маленькі огірки, їх легко вкласти в банки.
Складаємо у баночки всі спеції, зверху укладаємо огірки. Двічі заливаємо окропом, і тільки на третій раз розсолом (у гарячу воду додаємо цукор, сіль і оцет).
Огірки з кетчупом
Складові:
1,3 л води
2 кг огірків, пачка кетчупу Чилі
2 ст.л солі, 1 ст.л цукру
перець горошком
оцет 9%
хрін, зелень, часник
Приготування:
Огірки помийте та обріжте кінчики. Залийте водою та залиште на пару годин.
На дно 3-літрового булька покладіть зелень, часник, перець горошком і хрін.
Викладіть огірки. Намагайтеся, щоб не було порожнеч.
Воду закип'ятіть, залийте огірки у банці. Накрийте кришкою та залиште на 10-15 хвилин.
Злийте воду назад у каструлю. Додайте туди кетчуп, перемішайте та доведіть до кипіння.
Огірки замочіть у холодній воді на -3 години. Добре вимийте та обсушіть на рушник.
Листя смородини та кріп промийте та обсушіть. Часник очистіть.
У стерилізовані банки укладайте на дно листя смородини, кріп, часник, горошок, лавровий лист і гвоздику.
У огірків обріжте кінчики з двох сторін, покладіть у банки, залийте окропом і залиште на 20 хвилин.
на 1 л розсолу: 1 ст.л солі, 2 ст.л цукру. Розсіл вилийте в банку і закип'ятіть.
Залийте розсіл у банки, додайте оцет 1/3 ч.л на літрову банку. закатайте залізними кришками та переверніть.
Які огірки обрати
Вибирайте невеликі огірки - маленькі, молоді огірки мають кращий солодкуватий смак. Усередині них немає порожнеч, тому вони будуть хрумкішими.
Шкірка огірків має бути негладкою, з пухирцями і чорними шипами. Гладкою шкіркою і білими шипами мають огірки для салатів.
На дотик огірки мають бути твердими, не надто темними. Світла частина не повинна бути жовтуватою.
Важливо, щоб огірки для засолювання були гіркими.
Шкірка огірків має бути товстою, тоді огірки вийдуть хрусткими.
Корисні поради, як маринувати огірки на зиму
Підготовка
Перед тим, як консервувати огірки, їх необхідно замочити мінімум на 2-3 години, а краще на півдня. У цьому випадку огірки стануть більш пружними та міцними.
Прянощі
Кожна господиня, як правило, має свій особливий рецепт. Але є і класичний набір: смородинове листя, листя хрону, парасольки кропу, перець горошком. також додають дубове, вишневе листя, ягоди смородини, часник, гірчицю, шматочки кореня хрону, зелень селери та кропу, м'яту, естрагон, любисток, базилік (трохи), кмин, коріандр - варіантів безліч.
Підготовка банок
Перед закладкою огірків банки необхідно натерти розчином соди, потім ретельно промити теплою мильною водою, обполоснути та обдати окропом. Висушити. Для стерилізації банки можна прожарити в духовці - 25-30 хвилин або в мікрохвильовій печі - 10-15 хвилин, кришки прокип'ятіть.
Сіль
Найкраще використовувати звичайну кам'яну сіль великого помелу без домішок. Вона дає найбільш насичений та повний смак. Ще одна небезпека від дрібної солі: огірки можуть стати м'якими.
На 1 л води зазвичай використовують 50-60 г солі (2-2,5 ст.л). Розсіл може бути як гарячим, так і холодним. Якщо використовується оцет, лише гарячий.
Гарячий спосіб
Сіль розчиніть у окропі, додайте в розсіл трохи стебел кропу та хрону, кілька дубових листків. Поваріть кілька хвилин і залийте огірки розсолом. Залишіть незакатаними на тиждень. Потім долийте розсіл і закатайте.
Холодний спосіб
Такі огірки повинні зберігатися у погребі чи холодильнику. Спосіб простий: огірки укласти разом із прянощами в банки. Сіль розмішати у холодній воді, залити розсолом огірки. Закрийте банки поліетиленовими кришками, розігрітими в гарячій воді. Огірки просоляться приблизно за місяць.
Вибирайте невеликі огірки - маленькі, молоді огірки мають кращий солодкуватий смак. Фото: pixabay.com/photomix-company-1546875/
Хитрощі
Щоб банки не вибухнули, додайте в розсіл дрібку гірчичного насіння.
Декілька тонких скибочок кореня хрону, покладені під кришку, захистять огірки від плісняви. оберігає від вибуху також 1 ст.л спирту чи горілки.
Шматок кори дуба зробить огірки більш хрусткими.
Щоб огірки швидше засолити, обріжте їм хвостики або наколіть їх вилкою.
Щоб не вибухали банки
Перед закруткою мийте тару харчовою содою, добре промивайте водою та стерилізуйте.
Стерилізувати велику кількість банок зручно в духовці (25-30 хвилин) або в мікрохвильовій печі (10-15 хвилин). У разі необхідно налити в банки по 1/2 склянки води.
Безпосередньо перед закочуванням додайте столову ложку горілки, дві жмені червоної смородини або чайну ложку лимонної кислоти.
Після закрутки переверніть банку, щоб кришка краще притягнулася.
Цей веб-сайт використовує cookies для покращення взаємодії з користувачем під час відвідування веб-сайту. Користування веб-сайтом означає згоду з його політикою cookies