Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

В Україні з’явиться реєстр видавців та всеукраїнської цифрової електронної бібліотеки

В Україні з’явиться реєстр видавців та всеукраїнської цифрової електронної бібліотеки
Фото: vmpdu.edu.vn.ua

В Україні буде створений реєстр видавців та всеукраїнської цифрової електронної бібліотеки. Наразі ведеться робота над його складанням, повідомила агентству «Інтерфакс-Україна» заступниця міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

Наразі розроблено необхідне програмне забезпечення для реєстру видавців та розповсюджувачів друкованої продукції, а відповідна постанова перебуває на етапі узгодження.

- Це лише перший крок у створенні об'єднаної цифрової електронної бібліотеки на рівні країни. Наступним етапом буде автоматизація системи ISBN (міжнародних кодів книг) з прив'язкою до видавців, - зазначила Бондар.

За її словами, на цей час це окремі державні служби, але міністерство планує синхронізувати їхню роботу для створення єдиного електронного реєстру всіх книг, виданих в країні.

Процес створення реєстру передбачає взаємодію з Книжковою палатою, яка виділяє коди, та Держкомтелерадіо, яке відповідає за реєстрацію видавців і розповсюджувачів.

Згідно з відомостями від Бондар, подальшим етапом буде автоматизована робота з ISBN, яка дозволить отримувати єдиний опис для кожної книги, спрощуючи процес для бібліотек та розповсюджувачів.

Наразі  поки що залишається відкритим питання електронних видань, враховуючи аспекти авторських прав. Анастасія Бондар зауважила, що вирішення питання фінансування електронних примірників для бібліотек - завдання Українського інституту книги. Також обговорюється можливість державного фінансування придбання паперових книг для бібліотек, оскільки це новий спосіб розповсюдження та доступу до літератури.

Новини по темі: бібліотека Книги