Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Amnesty International оприлюднили дані про злочини РФ проти українських дітей

Amnesty International оприлюднили  дані про злочини РФ проти українських дітей
Фото: hvylya.net​

Ті українські діти, що залишились в тимчасово окупованих Росією населених пунктах, змушені ховатися, щоб їх не вивезли до РФ або до закладів «перевиховання». Про це йде мова у дослідженні правозахисної групи Amnesty International.

За даними АІ, вони отримали докази від 23 працівників освіти та 16 сімей з дітьми шкільного віку. Правозахисники виявили, що деякі вчителі та батьки, незважаючи на ризик репресій, намагалися організувати навчання за українською програмою.

- За словами обласного освітянина, вчителі, учні та батьки перетворилися на "партизанів, які риють ями на городах, щоб сховати ноутбуки та мобільні телефони, або ховаються на горищах і старих сараях, щоб зловити мобільний сигнал, - йдеться у розслідуванні правозахисників.

Так, місцева шкільна бібліотекарка розповіла Amnesty International, що їй доводилося таємно влаштовувати зустрічі з учнями, щоб передати їм книги, незважаючи на російські військові патрулі на вулицях їхнього села, які часто проводили свавільні обшуки.

Мати двох дітей Поліна  розповіла, що за дев’ять місяців російської окупації її діти лише кілька разів виходили з дому через страх, що їх вивезуть до Росії.

Мати 15-річного Кирила Поліна з окупованого села на Херсонщині своєю чергою  розповіла AI про візит вчителя додому навесні 2022 року. Він запитав хлопця, чи піде той до школи у вересні. Коли Ксенія відповіла, що син до школи не піде, до них  приїхали люди в російській військовій формі і почали загрожувати вивезти дитину у дитячий будинок у Росії. Кирило повернувся до школи, але побачив, що вона прикрашена російською державною символікою, а біля дверей і всередині будівлі стояв озброєний персонал.

У Бердянську вчителька виїхала з окупованих територій у липні 2022 року, але продовжує проводити онлайн-заняття з дітьми, які проживають в окупованій громаді. За її словами,  дітей змушують вчити російську мову та співати гімн. Тим, хто відмовиться, погрожують відібрати від батьків для "перевиховання в російських дитячих будинках".

За свідченнями сімей з окупованих Росією територій, школи відкрилися без кваліфікованого педагогічного персоналу. Дітей залишають в класах самих і наказують їм читати підручники. Це означає погіршення якості навчання та дисципліни.

Правозахисники підсумували, що єдиним способом допомогти Україні «одужати та зробити сьогодення та майбутнє українських дітей менш болючими —припинити Росією війну в Україні, що є актом агресії за міжнародним правом".

Новини по темі: Amnesty International Діти