11 вересня
Завантажити ще

Харківські сапери отримали першу вітчизняну машину для підготовки ґрунту за 5 млн гривень

Харківські сапери отримали першу вітчизняну машину для підготовки ґрунту за 5 млн гривень
Фото: kharkivoda.gov.ua

Харківським рятувальникам передали першу сертифіковану вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування. Її розробили харківські науковці на противагу дорогим закордонним аналогам. Про це розповіли в Харківській ОДА.

- Особливою перевагою є те, що ця техніка проста у використанні, обслуговуванні та ремонті. За кошти обласного бюджету ми придбали два такі екземпляри вартістю 5,6 мільйона гривень кожний. Для порівняння: ціна аналогічних закордонних механізмів стартує від 500 тисяч євро. Машина нашого виробництва не поступається закордонним аналогам ані за ефективністю, ані за швидкістю, ані за якістю проходження ділянок, де відбувається розмінування, – розповів голова регіону Олег Синєгубов. 

Вітчизняний автомобіль коштує 5 млн 600 тис. грн. Це відносно недорого, тому що закордонні аналоги продають від 500 тисяч євро (19 млн 259 тис грн).

Прототип чотири місяці проходив випробування у бойових умовах. З моменту початку використання машина підірвала понад 300 протипіхотних мін різного зразка. Перевагою техніки вітчизняного виробництва є доступність деталей. При ушкодженнях середньої тяжкості ремонт машини триватиме від 3 годин до однієї доби. Якщо ж машина зазнає значних пошкоджень або її повністю розірве, то відновити обіцяють впродовж трьох діб.