21 листопада
Завантажити ще

Великодній кошик у 2023 році подорожчав на 24%

Великодній кошик у 2023 році подорожчав на 24%
Фото: pixabay.com

У 2023 році українцям доведеться викласти за великодній кошик із традиційним набором продуктів на сім'ю з чотирьох осіб близько 1209 грн, що на 24,4% дорожче, ніж торік. Такі підрахунки зробив Інститут аграрної економіки (ІАЕ).

За розрахунками науковців, 2023 року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на родину з 4-х осіб близько 1208,78 грн, тобто на 24,4 % дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 972 грн.

При цьому вартість домашньої випічки за традиційним рецептом (700 г борошна, 6 шт. яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів, 200 г ізюму) становитиме 169,88 грн за 1 кг, що на 26,8% більше вартості паски 2022 року. Це зумовлено різким зростанням цін на основні складові: яйця (+92%), цукор (+20,5%), масло вершкове (21,9%) та ізюм (+16,7%), пояснив науковець. Ціни на борошно і дріжджі залишилися на рівні минулого року. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться ще дорожче.

У 2023 році, на відміну від попередніх років, ціна на яйця зросла на рекордні 92% і становила в середньому 68,15 грн (65-75 грн за десяток), тоді як ціни на решту складових святкового кошику зросли на 9,4%–38,4% порівняно з рівнем цін початку квітня минулого року.

Найдорожчими складовими великоднього кошика традиційно залишаються м’ясні продукти:

  • домашня ковбаса (0,5 кг) – 175 грн (340-400 грн за 1 кг),
  • буженина (0,5 кг) – 219,50 грн (425-459 грн за 1 кг),
  • сало (0,5 кг) – до 110 грн з розрахунку 210-300 грн за 1 кг.

Порівняно з 2022 роком вартість буженини збільшилася на 31%, домашньої ковбаси – на 9,4%, а сала – на 38,4%.

Серед молочних продуктів найдорожчими є:

  • твердий сир (0,5 кг) – 189,50 грн (375-457,50 грн за 1 кг),
  • вершкове масло (0,5 кг) – 171,25 грн (68,50-72,38 грн за пачку 200 г)
  • м’який сир (0,5 кг) - 87,50 грн (30-38 грн за пачку 200 г).

Ціна хріну (250 г) складе 16 грн (14–22 грн) і буде залежати від виробника і смакових складових, також символічною є вартість солі (100-150 г) – 2 грн.

Якщо доповнювати великодній кошик такими продуктами, як помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 1463,28 грн. Це на 20,9% перевищує вартість минулорічного кошику такого ж складу у 1210 грн.

Пляшка церковного вина «Кагор» на початок квітня в середньому коштує 120 грн (80-135 грн за пляшку).

- Зростання вартості великоднього кошика однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, здорожчанням енергоносіїв, ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах, - наголосив Лупенко, - пояснив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

Академік вважає, що  більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів – хтось на зменшенні кількості продукту у кошику, інші – за рахунок відмови від дорожчої його частини (домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру) або використання більш дешевої продукції, а дехто – обмежиться традиційними крашанками та паскою, принаймні для освячення.