Продуктові ціни в Україні б'ють усі рекорди, але й європейські цінники не відстають. Вартість продуктів у Європі зашкалює, причому як на півночі, так і на півдні. А дефіцит овочів у Великобританії і зовсім змусив усіх трохи напружитися і бути напоготові. Невже й решті європейців, як і британців, запропонують задовольнятися ріпою, поки чиновники та фермери не знайдуть вихід із ситуації?
Якщо вірити новинам, у Великобританії почалася справжнісінька продуктова криза. Полиці з овочами та фруктами у місцевих супермаркетах практично порожні, а постачальники лише розводять руками. У дефіциті опинилися помідори, цибуля, перець, салат, броколі, огірки та навіть звичайна білокачанна капуста. Покупці скаржаться, що в деяких магазинах уже запровадили обмеження на продаж овочів – не більше ніж 2-3 штук в одні руки.
Винних знайшли швидко. Основними причинами продовольчої кризи британські ЗМІ назвали екстремальні погодні умови, які тривали останні півроку – від аномальної спеки та посухи до заморозків. Не забули і про різке зростання цін на електроенергію, через яке опалювати теплиці стало просто нерентабельно.
Журналісти цитують Терезу Коффі, радника Міністерства навколишнього середовища, за словами якої для вирішення проблем із поставками потрібно щонайменше кілька тижнів. А поки що британцям запропонували перейти на ріпу та інші сезонні овочі, які залишилися на полицях магазинів.
Але все ж таки глобальною причиною дефіциту в Британії багато хто називає Brexit. Мовляв, європейські фермери вважають за краще продавати свою продукцію до місцевих супермаркетів, а не до Великобританії, яка перестала бути частиною «великої європейської родини».
Учасники ринку звинувачують Brexit у «жахливих збитках» для британських супермаркетів у зв'язку зі скороченням постачання фруктів та овочів, а уряд – у повній відсутності підтримки для фермерів, для яких економічно невигідно вирощувати несезонні овочі та фрукти «за склом». Витрати на комуналку для них зросли у рази, тому великі британські супермаркети сьогодні більше покладаються на імпорт продукції з південної Іспанії та північної Африки. Але там зараз теж не найсприятливіша погода, тож ефективно боротися з дефіцитом свіжих овочів та фруктів поки не виходить.
- У той час як країни в ЄС отримують аграрні дотації, Британія вийшла з ЄС і відпустила ціни на енергоносії, - коментує ситуацію експерт Світового Банку Оксана Руженкова. – Електрика також суттєво позначається на ціні овочів не лише взимку, а й улітку – адже вона потрібна, наприклад, для роботи поливних систем, ліній сортування, миття, охолодження. Фермери Великобританії неодноразово мітингували, вимагаючи виділення підтримки та дотацій галузі, але британський уряд, мабуть, чекає, коли економіка після всіх потрясінь «устаканиться». Проте, знаючи, як європейці вміють відстоювати свої права, можу припустити, що це ще не кінець. Тож чекаємо від британських фермерів на нові кроки.
Щодо країн Євросоюзу, то там про дефіцит поки не йдеться. Але дорожчає все не щодня, а щогодини.
Скажімо, в Естонії ціни на овочі та фрукти останнього місяця зросли щонайменше на третину. Наприклад, мінімальна ціна на свіжі огірки підскочила з 1,99 до 2,99 євро, морква – з 0,49 до 0,59 євро, яблука – з 0,59 євро до 0,89 євро. Але, повторюся, йдеться про мінімальні ціни – на полицях естонських супермаркетів удосталь лежать і яблука по 4 євро, і огірки по 6.
Серйозно подорожчали овочі та фрукти в Австрії.
- Тут багато позицій продаються поштучно, і ціни зашкалюють, - розповідає подруга, яка зараз живе у Відні. – Один жовтий перець коштує 1,69 євро, один огірок – 1,99 євро. Кілограм картоплі у бюджетному магазині продається по 0,90 євро, кілограм яблук – 1,69 євро, бананів та апельсинів – 1,79 євро, моркви – 1,29 євро. Але дефіциту я не помітила.
Аналогічна ситуація у Польщі, Чехії, Італії, Німеччині.
– Наскільки мені відомо, проблем із дефіцитом у Європі немає, – зазначила у розмові з KP.UA заступник директора в ProAgro Марія Колесник. - Ні у Франції, ні в Нідерландах, ні в Люксембурзі я не бачила, щоб щось зникло з полиць. Все є, щоправда, все дорого – ціни значно зросли. Причому дорожчають не лише овочі та фрукти, а буквально все довкола. Інфляція зараз добре відчувається, але при цьому магазинні полиці буквально ломляться від товару.
На думку Оксани Руженкової, незважаючи на те, що зростання цін на ті чи інші товари найчастіше пов'язують із їхнім дефіцитом, у цьому випадку ці речі не взаємопов'язані. Нинішні подорожчання продуктів пов'язані з подорожчанням ресурсів.
- Покупці бачать тільки цінник у магазині і не замислюються про те, що до нього вже включено все: нові ціни на електроенергію та газ, зростання цін на добрива та пестициди, перехід на сучасніші і, відповідно, дорожчі холодоагенти в овочесховищах, - каже експерт. - Крім того, не варто забувати про зміну клімату, яка для фермерів – не пусті слова. Сьогодні відбувається зміщення теплих поясів на північ і пристосуватися до цього досить складно, адже кожна овочева культура по-своєму реагує на кліматичні зміни.
Наприклад, продовжує Руженкова, Німеччина та Франція протягом кількох сезонів зіткнулися з падінням урожайності картоплі, яка потребує вологи. У цих країнах немає зрошувальних систем, як, скажімо, в Італії, Іспанії та Греції. І не такий вологий дощовий клімат, як у Польщі та країнах Балтії.
Ще одна причина подорожчання пов'язана з тим, що європейці вживають багато допрацьованих овочів – помитих, порізаних, розфасованих. Тут покупці не несуть величезні сумки свіжих овочів із ринку. Вони звикли купувати нашатковану капусту, вже порізану кубиками або колечками цибулю, готові мікси на салати та супи – все це є у широкому асортименті. І ось саме цей сегмент сьогодні серйозно подорожчав.
Отже, підсумувала Оксана Руженкова, зростання цін поки що не зупинилося. Європу чекає подальше подорожчання, але дефіциту продуктів не буде.