Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
19 квiтня
Завантажити ще

Готуємося до блекауту: що можна приготувати без газу та електрики

Готуємося до блекауту: що можна приготувати без газу та електрики
Фото: УНІАН

Скажемо відразу: війна – це не найкращий час для того, щоб ставати прихильником ЗОЖ та ПП. В умовах форс-мажору підвищений попит мають, як правило, найшкідливіші продукти з купою консервантів, зате і з тривалим терміном зберігання. Тож про забаганки забудьте! Цієї зими ми просто виживаємо. Але відразу після війни перейдемо на ЗОЖ.

Найважливіша частина продуктових запасів на майбутню зиму - це їжа, готова до вживання: хлібці, сухарі, сушіння, солодке та несолодке печиво в пачках, крекери, сало, майонез, гірчиця (або будь-який улюблений соус в м'якій упаковці з кришкою, що закручується) сири з великим терміном придатності, консерви, мед, цукерки, вафлі, випічка тривалого зберігання (круасани, бісквіти, рулети тощо), згущене молоко, цукати, горіхи та насіння, каші та супи швидкого приготування.

Ці продукти можуть бути як самостійною їжею, так і важливими інгредієнтами простих страв, які можна приготувати без газу та електрики та ще й використовуючи мінімум води.

1. Бутерброди

Улюблена їжа багатьох українців, тим паче, що варіантів бутербродів – десятки, якщо не сотні. З м'ясом, сиром, ковбасою, рибою, овочами тощо. Напевно, "свій" бутерброд є у кожного.

Очевидно, що бутерброди – це те, що при вимкненні світла доведеться їсти насамперед. По-перше, це швидко та смачно. По-друге, холодильник поступово перестає тримати холод, а це означає, що сир та ковбасу треба «рятувати» за короткий термін. (Щоправда, справа до зими, на балконі вже прохолодно – можна ковбасу якийсь час потримати там. – Ред.)

Порада «КП»:

Порятунок продуктів починайте з тих, що зіпсуються найшвидше (сир, варена ковбаса, відварене м'ясо, овочі). І подбайте про те, щоб у вас був запас на бутерброди на випадок, якщо відключення світла триватиме тиждень і більше. Це хлібці та крекери, а також плавлений сир у запечатаних коробках, сирокопчена або сиров'ялена ковбаса, сало, пара банок ікри мінтаю або тріски, шпроти тощо.

2. Закуски в лаваші

З того часу, як у наших магазинах почали продавати тонкі вірменські лаваші, на столах українців з'явилися яскраві та смачні закуски, які готуються лічені хвилини: розклав лаваш, намазав м'яким сиром чи майонезом, притрусив чим бог послав (від крабових паличок та тертого сиру і до зеленої цибулі), закрутив у рулет. Тепер залишається почекати пів години, нарізати готовий рулет - і смакота готова!

Блекаут - саме час виявити фантазію і робити "святковий рулет" з будь-яких продуктів, які у вас є в холодильнику. Я, наприклад, якось зробила його всього з двома інгредієнтами – м'яким сиром та пекінською капустою. Дуже смачно. (І можна готувати разом з дітьми – зближує та розвиває фантазію. – Ред.)

Порада «КП»:

Для того, щоб ця страва у вас завжди була «в запасі», купіть кілька упаковок лаваша і покладіть їх в морозилку. Також подбайте про «намазку» - пачку запечатаного м'якого сиру або майонезу.

3. Салати

Салат з огірків і помідорів – не найзимовіша страва: дорога і, чесно кажучи, не дуже ситна. Тому взимку ми готуємо важчі салати на кшталт «шуби» та олів'є. Правда, в блекаут ні те, ні інше не приготуєш: яйця та овочі варити нема на чому.

Але ніхто не заважає нам приготувати ситні салати на основі зеленого горошку, кукурудзи чи консервованої квасолі. Все, що вам потрібно зараз зробити, - це знайти в інтернеті відповідні рецепти, виписати або роздрукувати і прикріпити на холодильник.

Для тих, кому ліньки шукати, у мене є парочка простих смачних пропозицій:

  • консервована кукурудза, сир, свіжий огірок, сухарики, зелень;
  • консервована квасоля, болгарський перець, цибуля тонкими півкільцями;
  • консервований горошок, свіжий чи солоний огірок, ковбаса, часник, сухарики.

Заправляйте на свій розсуд: можна просто майонезом, а можна зробити смачну заправку з меду, гірчиці, соєвого соусу та олії.

Порада «КП»:

Додайте в продуктові запаси квасолю, кукурудзу і горошок – ці продукти точно не пропадуть.

4. Каші

Здавалося б, крупи під час блекауту є марним баластом – як їх зварити, коли плита не працює? Можливо, для деяких кашеварів це стане новиною, але приготувати кашу можна без нагрівання. Для цього достатньо залити крупу холодною водою (приблизно на два пальці вище насипаної в каструлю крупи) і залишити на ніч. На ранок у вас будуть готові до вживання гречка або рис.

За бажання трохи підігрійте кашу на будь-якому вогні - у тому числі на сухому спирті або навіть на свічці. Можна додати тушонку або інші консерви, а можна зробити «солодкий плов», посипавши рис цукатами та горішками і додавши трохи меду. Це дуже смачно.

Порада «КП»:

Для такого приготування купуйте якісні крупи, запечатані в пакети. У крупах на вагу занадто багато сміття, перебирати та промивати їх в умовах тотальної економії води – це зайве.

5. Гарячі страви

Навіть якщо у вас немає ніякої спеціальної грубки-буржуйки, нагріти склянку води цілком можна хоч на пігулці сухого спирту. А це означає, що вам стають доступні каші та локшина швидкого приготування, супи у брикетах тощо.

Порада «КП»:

Подбайте не тільки про їжу в брикетах, для приготування якої достатньо склянки окропу, а й як мінімум про запас сухого спирту.

6. Консервовані заготівлі

Цього року осінніми заготівлями зайнялися навіть ті мої друзі, які не робили цього багато років. А у деяких полки та антресолі зараз зайняті не лише банками з традиційними огірками, помідорами, кабачками, лечо, аджикою та грибами, а й із власноруч зробленою тушонкою! Тепер точно голод їм не загрожує.

Порада «КП»:

Якщо приготування тушонки для вас – це щось схоже на політ у космос, вирушайте за готовими консервами в магазин. Згрібати всі полиці до себе в візок точно не варто, але кілька банок готового м'яса та риби, які можна їсти холодними, дуже знадобляться довгими зимовими вечорами.

7. Заморожені готові страви

Заморозити можна майже будь-яку готову страву – відбивні, котлети, голубці, фарширований перець, зрази, млинці з начинками тощо. У міру того, як без світла морозильна камера буде розморожуватися, страви будуть розморожуватися, і їх можна буде їсти без додаткової обробки. У крайньому випадку, як і каші, про які йшлося вище, той самий фарширований перець можна буде трохи погріти на сухому спирті.

Порада «КП»:

Навіть якщо вам зараз зовсім не до заморожувань, на блекаут, якого може і не бути, спробуйте зробити те, що не займе багато часу. Наприклад, сьогодні ввечері посмажте на кілька котлет більше та покладіть їх у морозилку. Так ви забезпечите собі зайву вечерю на період форс-мажору. Або просто на будь-який спокійний вечір, коли не захочеться нічого готувати.