21 листопада
Завантажити ще

Індекс олів'є: як змінилися ціни напередодні 2022 року, та що поставити на святковий стіл

Індекс олів'є: як змінилися ціни напередодні 2022 року, та що поставити на святковий стіл
Фото: Фото MariaPolna з PxHere

Ось уже другий Новий рік світ зустрічає по-новому. Через коронавірус під питанням виявилися не тільки подорожі, а й новорічні корпоративи, відзначення в кафе-ресторанах і навіть походи в гості. Отже, більшість із нас знову чекає «домашній Новий рік», а це означає, що питання щодо організації святкового столу актуальні як ніколи.

Свято по-домашньому

Новий рік «по-домашньому», звичайно, набагато бюджетніший за похід до ресторану в новорічну ніч і, тим більше, подорожі. Тим не менш, у багатьох українців на другий рік перманентних карантинів виникають фінансові труднощі навіть з тим, щоб накрити святковий стіл  вдома.

Від себе зазначу, я не прихильник того, щоб напередодні новорічного свята наготувати, як на весілля, а потім все це «добро» тиждень доїдати. Але проти традицій не попреш, а наші традиції такі, що святковий стіл має буквально ломитися від їжі. Причому з огляду на непросте фінансове становище багатьох українців бажано накрити стіл «дешево та сердито».

Найдопитливіші вже знають, що 2022 рік - це рік Чорного (Блакитного) Водяного Тигра. А оскільки тигр - тварина-одинак, астрологи вважають, що великі компанії цього року будуть зайвими. Може, вони змовилися з МОЗ? У будь-якому випадку вийшло вдало і дуже по-карантинному.

Накриваємо стіл

Оскільки тигр – це хижа тварина, неважко здогадатися, що головною стравою на святковому столі-2022 має бути м'ясо. Чим більше м'ясних страв та закусок буде на столі, тим краще. І не так вже й важливо, що це буде – кролик, курка, індичата, яловичина чи свинина – тигру все одно.

Вітаються м'ясні та сирні нарізки, м'ясні та зелені салати, та й взагалі: на будь-якому «м'ясному» столі сиру та зелені багато не буває. Так що сміливо додавайте у свої страви зелені фарби, прикрашаючи їх гілочками петрушки, кропу та кінзи.

Також на столі обов'язково мають бути фрукти – хурма, апельсини, мандарини.

Щодо напоїв думки цього року розходяться. Одні кажуть, що цілком доречними будуть традиційні шампанське та коньяк, інші виступають за легкі коктейлі, а треті нагадують про безалкогольні домашні напої - морси, компоти, лимонади. Словом, вітається все, що ллється і п'ється, головне - знати міру.

Готуємо страву №1

Салати є неодмінним атрибутом будь-якого новорічного столу, і рік Тигра – не виняток. Причому готувати можна як легкі овочеві салати з великою кількістю зелені, так і ґрунтовніші. Так що новорічна страва №1 якнайкраще вписується в рекомендації цього року.

Щороку рідкісна господиня не обіцяє собі, що олів'є на новорічний стіл більше не готуватиме нізащо і ніколи. Але ближче до грудня втриматися важко, і ми починаємо підшукувати нові рецепти головного новорічного салату, тим більше що їх на кулінарних сайтах десятки: з яблуками та куркою, вареним язиком і печерицями, рябчиками та раковими шийками.

Втім, погодьтеся: салат з раковими шийками хоч і хороший, але навряд чи в ньому можна впізнати класичний «радянський» рецепт, в якому, крім ностальгічної принади, є і економічна доцільність. Адже якщо в народну страву йдуть звичайні повсякденні продукти, а салат ми незмінно готуємо рік у рік, то за вартістю олів'є дуже легко підрахувати, як змінилася вартість нашого життя. Тож уже дванадцятий Новий рік «КП» в Україні» підраховує «індекс олів'є».

Олів'є ми традиційно готуємо з куркою і впевнені, що господар Нового року залишиться цим вибором цілком задоволений. Втім, за бажання курку можна замінити на ковбасу, індичку, язик або будь-яке інше нежирне м'ясо.

А що на десерт?

Той факт, що Тигр любить поїсти, не викликає жодних сумнівів. Звичайно, печиво і торти - це не найулюбленіша їжа Тигра, але ж можна спекти смугасте печиво. Або взяти, наприклад, усім відомий пиріг «Зебра». Усі, хто його готували, знають: темні смужки у пирозі чергуються не з білими, а скоріше з жовтими. То яка ж це зебра? Справжній тигр!

Користуємося тим, що Тигра важко назвати фахівцем із солодощів, і, отже, солодкі страви не обов'язково мають бути складними. Головне, щоб було смачно та красиво. Можна приготувати «смугасте» желе або інший не менш смугастий десерт – трайфл (шматочки бісквіту, мармеладу, фруктів, сухофруктів, горіхів та всього, що є вдома, викласти шарами та залити заварним чи сметанним кремом). Можна подати штрудель з морозивом (за бажання випічку можна купити в магазині і красиво подати), фруктову нарізку, різдвяне печиво та улюблені фірмові рецепти. Поле для діяльності практично безмежне. А можна просто купити торт у магазині і тим самим підтримати вітчизняного виробника, який у передноворічні дні працює не покладаючи рук.

Головна порада залишається незмінною: експериментуйте, фантазуйте і накривайте стіл «з душею»: нові цікаві рішення обов'язково припадуть до душі господареві 2022 року.

РАЗОМ

Отже, новорічний стіл з ікрою та шампанським, мандаринами та олів'є, а також іншими різноманітними та цілком пристойними закусками для сім'ї з чотирьох осіб коштуватиме 1361,80 грн (див. таблицю). Цифра ця досить умовна через розкид цін навіть у одному магазині. Наприклад, оливки у столичних супермаркетах продаються по 34-160 грн., консервована кукурудза – по 18-60 грн., 450-грамові торти – по 120-280 грн.

Як видно з таблиці, протягом року практично всі продукти подорожчали. Виняток у нашій таблиці склали коньяк та зелений горошок. Зрозуміло, коньяк за рік теж подорожчав, але того дня, що ми робили нашу «закупівлю» для складання таблиці, чимало коньяків продавалися зі знижками. Щодо горошку, то сьогодні практично кожна торгова мережа пропонує зелений горошок під власною торговою маркою, і ігнорувати це неможливо. А як відомо, продукти під своїми ТМ мережі продають набагато дешевше.

Але навіть незважаючи на це, зроблені розрахунки показують, що наш «новорічний кошик» за рік додав понад 5%.

Графіка «КП в Украине»

Графіка «КП в Украине»

ІНДЕКС ОЛІВ'Є

За аналогією з « індексом бігмаку », що прижився в американців, і «популярним у нас « індексом борщу » «КП в Україні» регулярно підраховує найноворічніший індекс – «індекс олів'є», який показує, як змінилася вартість продуктів, необхідних для приготування салату, цього року порівняно з минулим.

Виявилося, що відповідно до цього індексу ціни на продукти за рік зросли на 10%. Для порівняння: минулого року вони знизилися на 4% і це сталося вперше за всю історію наших підрахунків. Роком раніше ціни зросли на 2,3%, у 2018-му «індекс олів'є» становив лише пів відсотка, у 2017-му - 23,3%. Раніше подорожчання становили: у 2016-му – 9,2%, у 2015-му – 35,5%, у 2014-му – 34,4%, у 2013-му – 2,1%, у 2012-му – 3,7%, у 2011-му - 19,2%, а у 2010-му – 16,4%.

Цього року наш звичний тазик олів'є коштуватиме майже 100 гривень, що за нинішніх часів відносно недорого. Новорічна страва «номер один» знову показала, що недарма має статус всенародно коханої.

Графіка «КП в Украине»

Графіка «КП в Украине»