Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Завантажити ще

Консалтингова група «А-95» заявляє про незаконне переслідування з боку органів прокуратури

Консалтингова група «А-95» заявляє про незаконне переслідування з боку органів прокуратури
Фото: Obraz Alexey Fedenkov z Pixabay

ТОВ «Консалтингова група «А-95» заявляє про тиск із боку Подільської окружної прокуратури м. Києва, яка вже пів року розслідує інспіровану кримінальну справу проти власника й менеджменту компанії. В «А-95» упевнені в замовному походженні цієї справи, ініційованої у відповідь на активну роботу експертів «А-95» з висвітлення роботи нелегального ринку нафтопродуктів.

Пізно ввечері 30 грудня 2021 року співробітники департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України за дорученням прокурора Подільської окружної прокуратури Дмитра Сезонова вручили директору Консалтингової групи «А-95» Сергію Куюну та його брату Артему Куюну повістки на допит на 5 січня 2022 року за «податковими» статтями. Аналіз матеріалів справи однозначно вказує на замовний і протизаконний характер даного розслідування.

Зокрема, приводом для початку розслідування минулого літа стала скарга невідомої особи, у матеріалах фігурують свідки, які нам також невідомі. Розслідування ведеться в рамках старої кримінальної справи, в якій фігурує кілька десятків компаній, із якими Консалтингова група «А-95» ніколи не мала відносин.

Найабсурднішим є звинувачення у «заволодінні бюджетними коштами» шляхом мінімізації податкових зобов'язань. Слідчі й прокурори вважають весь податковий кредит з ПДВ за 2019-2020 роки обсягом 3,7 млн грн «фіктивним» і несплаченим в бюджет шляхом проведення безтоварних операцій.

Офіційна звітність «А-95» показує: за вказаний період «живими грошима» було сплачено 3,1 млн грн ПДВ, що склало 70 і 77% від суми зобов'язань у 2019-2020 роках відповідно. У 2021 році цей показник склав 88%. Решту зобов'язань було перекрито виробничими витратами, про що серед іншого свідчать документи, які було вилучено під час обшуків улітку 2021 року.

«Ми відкриті, але «податкову» статистику прокурори у нас не вимагають, хоча вона могла б дати відповіді на всі питання. Натомість вони проводять обшуки, розсилають запити нашим контрагентам, викликають на допити. Це однозначно свідчить про цілеспрямований тиск на компанію», – заявив Сергій Куюн.

За його словами, незважаючи на виграні суди й численні клопотання, прокурори Подільської окружної прокуратори відмовляються повертати вилучені під час обшуків техніку й документи, що не дає змоги відновити повноцінну діяльність і ставить під загрозу підготовку звітності компанії за 2021 рік.

В «А-95» впевнені, що причиною активності прокурорів є активна робота компанії з висвітлення діяльності тіньового ринку нафтопродуктів – імпорту безакцизних октанопідвищуючих компонентів як розчинників, нелегального виробництва нафтопродуктів на міні-НПЗ і нафтобазах із застосуванням забороненої в Європі й США речовини ММА (монометиланілін), порушень касової дисципліни на АЗС під час продажу пального за готівку за допомогою видачі фіктивних чеків.

У 2021 році на основі даних Державної податкової служби України ТОВ «Консалтингова група «А-95» склало рейтинг сплати податків найбільшими мережами АЗС, показавши мережі з мінімальним податковим навантаженням: «БРСМ-Нафта», Avantage 7, Sun Oil і Motto.

«Наша активна робота з профільними асоціаціями, парламентським Комітетом з питань фінансової, податкової та митної політики, робочою групою з детінізації ринків підакцизних товарів при МВС дала результат у вигляді відчутного збільшення податкових надходжень від торгівлі нафтопродуктами. Тільки за мережею «БРСМ» у 2021 році зростання бюджетних виплат становитиме 100%, або понад 150 млн грн.

Але це лише початок, потенціал нелегального паливного зростання величезний – щонайменше 20 млрд грн на рік, і «тіньовики» робитимуть усе, щоб ця робота зупинилася. На жаль, для цього використовуються методи із незаконним залученням силовиків, від яких платники податків чекають на іншу роботу», – заявив Сергій Куюн.

Консалтингова група «А-95» заявляє про свою відкритість для будь-яких запитів державних органів і відданість курсу подальшої детінізації ринку нафтопродуктів. Ми закликаємо Генеральну прокуратуру України дати оцінку діям Подільської окружної прокуратури м. Києва й не допустити подальшої компрометації правоохоронної системи країни.

Новини по темі: Бензин Прокуратура Києва