28501
0
19 квiтня
Завантажити ще

Кінокритик Долін пояснив, що обурило Рідлі Скотта: В іншій ситуації я був би делікатнішим

Російський кінокритик та головний редактор журналу "Мистецтво кіно" Антон Долін обурився тим, яку увагу ЗМІ приділили його діалогу з голлівудським режисером Рідлі Скоттом, де з вуст кіносправи пролунали лайки. У своєму Фейсбуці Долін заявив, що оголошує байкот низки російських видань. На його думку, журналісти мали безліч інших інфоприводів, більш примітних, ніж уривок його інтерв'ю зі Скоттом.

- Але ЗМІ та соцмережі захлиналися з іншого приводу: сер Рідлі Скотт послав Антона Доліна. САМ РІДЛІ САМОГО ДОЛИНА! Подумати тільки. Fuck indeed. Дорогі Коммерсант, Афіша-дейлі, Газета.ру - вас для мене більше не існує. Ну ладно нетверезі артисти поганих російських блокбастерів, але ви типу професіонали, м? Живи ми в США, я міг би припустити, що за мене заступилися – треба ж показати кузькіну матір зарвався оскарівському лауреату, який нагрубіянив журналісту. Але оскільки за межами Росії ніхто про казус не дізнається, а в нас такі речі викликають тільки криву усмішку, дозволю собі зробити припущення: єдина причина того, що ця "новина" була так ганебно роздута, - повальна радість тисяч людей від того, що хтось (причому дуже знаменитий) поставив на місце цього Долина, - написав критик.

Долін також розповів свою версію подій. На його думку, у цьому оповіданні немає "нічого особливо цікавого".

- Справа була ще у вересні. Мені дуже сподобався фільм "Остання дуель", і я запросив у своїх друзів із Disney інтерв'ю з Рідлі Скоттом. На жаль, зум-інтерв'ю випало на час "Кінотавра", коли маю купу інших справ та показів, між двома фільмами. Дуже незручно та дискомфортно. Плюс вайфай у готелі "Перлина" так собі. На додачу до всього, щось наплутали з часом, і я тільки починав готуватися до інтерв'ю, призначеного за годину, коли мені зателефонували з Лондона з криками "у вас інтерв'ю через п'ять хвилин!". Переполошений я терміново кинувся налагоджувати зв'язок і встановлювати комп'ютер, до ладу не встигнувши підготувати питання. До того ж, мені анонсували п'ятихвилинний діалог, а він чомусь тривав удвічі довше. Запитання закінчилися, і відразу я запитав про реалістичність нового фільму в порівнянні з попередніми. Скотт, здається, образився. Якби ситуація була трохи іншою, я був би обережнішим і делікатнішим. Але вийшло, як вийшло. Втім, ми обидва звели це на жарт, діалог тривав ще кілька хвилин. Рідлі навіть доброзичливо розпитав мене у фіналі, де я перебуваю, що це за "Sochi" та "Kinotavr", - описав Долін.

Долін вважає, що сам спровокував режисера на лайку.

- Нікому скаржитися на те, що трапилося мені не спало на думку - в моєму розумінні, я сам нарвався на грубість. Ну а людина похилого віку (83 роки), інтерв'ю по зуму неприємні і незручні для всіх. У будь-якому випадку це дрібниця. Ніякого уявного багатьма підґрунтя у інциденту не було. І Скотт не послав "Антона Долина", він послав анонімного для нього інтерв'юера - одного з десятків інших. Він не знав і не знає, що у своїй країні я критик (в англомовному світі взагалі рецензії пишуть одні люди, а інтерв'ю беруть зовсім інші). Зараз, коли ми записували і збирали випуск "Радіо Долин" про Рідлі Скотта, сплив відеозапис інтерв'ю, давним-давно мною розшифрованого та опублікованого – природно, без "факів", - у "Медузі". Вирішили вставити цей фрагмент як особливо виразний. От і все. Нічого більше. Немає жодної події та новини в тому, що Антона Доліна послав Рідлі Скотт.

Історія питання

Антон Долін оприлюднив на YouTube епізод програми "Радіо Долін", присвячений роботам режисера Рідлі Скотта (творець "Чужого", "Гладіатора", "Того, що біжить по лезу", "Марсіаніна").

У випуску показали уривок інтерв'ю Долина зі Скоттом, де критик наголосив, що фільм "Остання дуель" більш реалістичний, ніж попередні роботи режисера - "Робін Гуд" та "Царство небесне". Почувши це, Скотт вибухнув лайкою англійською на адресу Долина: "Sir, fuck you, fuck you, thank you very much, fuck you. Go fuck yourself, go on, sir, go on".