Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
25 квiтня
Завантажити ще

У НАТО заявили, що Росія атакувала Румунію дронами не навмисне (оновлено)

У НАТО заявили, що Росія атакувала Румунію дронами не навмисне (оновлено)
Фото: facebook.com/oleg.nikolenko.50

Румунія поінформувала НАТО про інцидент з уламками дрона, який Росія запустила по Україні, на своїй території. Про це заявив виконувач обов'язків офіційного представника альянсу Ділан Вайт, повідомив “Інтерфакс-Україна”.

- Румунська влада розслідує інцидент. Румунія поінформувала союзників з НАТО про цей інцидент на сьогоднішньому засіданні Північноатлантичної ради (6 вересня. - Авт.), і союзники висловили рішучу солідарність із Румунією, — наводить слова Вайта пресслужба НАТО.

Виконувач обов'язків офіційного представника альянсу зазначив, що з минулого року у відповідь на агресивну війну Росії проти України НАТО значно збільшило свою присутність у Чорноморському регіоні. 

- Ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією і підтримуємо тісний контакт з нашим союзником Румунією, — додав Ділан Вайт.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив 7 вересня, що немає даних, що Росія навмисно атакувала територію Румунії. Про це він сказав під час спільного засідання комітету з питань закордонних справ і підкомітету з питань безпеки і оборони в Європарламенті, повідомив УНІАН.

- Ми не маємо жодної інформації, яка б вказувала на якусь навмисну атаку зі сторони Росії. Ми чекаємо на результати розслідування, яке триває. Незалежно від цього результату ми, звичайно, побачили багато бойових дій і також повітряних атак поблизу кордонів НАТО. І у нас теж були інші інциденти у Польщі, і не тільки. З цієї причини ми посилили нашу пильність. Ми уважно стежимо, що відбувається поблизу наших кордонів, і ми ще збільшили нашу присутність у східній частині Альянсу, - сказав Столтенберг.

Про падіння уламка дрона на територію Румунії 4 вересня повідомив речник МЗС Україні Олег Николенко. Міноборони Румунії та президент Румунії Клаус Йоганніс це спростували. Румунія визнала падіння уламків на березі Дунаю недалеко від кордону з Україною тільки 6 вересня. За версією України, дрони типу Shahed впали та здетонували на території Румунії під час масованої повітряної атаки Росії на Одещину у ніч на 4 вересня.