Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

Арт-сообщество спорит, имел ли право музей Гончара устраивать выставку картин Порошенко

Арт-сообщество спорит, имел ли право музей Гончара устраивать выставку картин Порошенко
Фото: Фото: пресс-служба Порошенко

Украинское арт-сообщество и пользователи Фейсбука поспорили, имел ли право государственный музей Ивана Гончара предоставлять Петру Порошенко площадку под выставку. Противники такого решения отмечают, что ее устроили аккурат в день допроса пятого президента по делу о перемещении ценных картин через границу и во время карантина, а раньше Порошенко уже "приручил" Мистецький арсенал. Защитники говорят, что, как бы там ни было, ГБР не имело право выламывать двери музея и не пускать в помещение его же директора Петра Гончара. "КП" в Украине" собрала, что пишут по этому поводу обе стороны.

"За" музей Ивана Гончара

Музей Івана Гончара: Мы всегды были открыты для художественных произведений из частных коллекций, а выставку Порошенко хотели открыть после карантина

- Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара” з часів свого створення є осередком демократії. Головне завдання нашої діяльності - служити суспільству, належно зберігаючи та достойно презентуючи українську культурну спадщину. За роки свого існування з 1993 року ми завжди були відкритим простором для представлення не лише музейної збірки, а й мистецьких творів з приватних колекцій.

26 травня 2020 року в Музеї Івана Гончара відбулася презентація для преси колекції картин родини Петра та Марини Порошенків, що буде представлена на виставці для громади після завершення карантинних обмежень у Києві.

…Мистецькі твори були описані, визначені речовим доказом та передані директору НЦНК “Музей Івана Гончара” Петру Івановичу Гончару як відповідальному зберігачеві. Вони будуть зберігатися в музеї до вирішення їх юридичної долі, як і зберігались до свавільного вторгнення слідчих ДБР.

Украинский национальный комитет Международного совета музеев (ICOM Ukraine): Требуем от руководства ГБР принести извинения Петру Гончару

-…Співробітники Державного бюро розслідувань під час проведення слідчих дій у рамках одного з кримінальних проваджень застосували силу для проникнення у виставкове приміщення музею – зламали двері, виштовхнули директора – Петра Івановича Гончара, і заблокували вхід. Що відбувалося в цей час у приміщеннях музею – невідомо, оскільки співробітників Музею Гончара, народних депутатів, які прибули на місце, та журналістів всередину не пропускали.

…ІКОМ України не вважає можливим давати оцінку змісту кримінального провадження і діям його фігурантів, це – компетенція правоохоронних органів. Водночас подібні дії працівників ДБР підважують принцип верховенства права та підривають суспільну довіру.

Музеї є публічним простором, місцем зберігання спільної спадщини і діалогу. Вони очікують від правоохоронних органів захисту і підтримки, а не агресії і насильства на межі актів вандалізму. Останній раз правоохоронці вдиралися до приміщення музею силою у січні 2014 р. Ця практика має бути назавжди викорінена. Вимагаємо від керівництва ДБР принести вибачення Петру Гончару і провести службове розслідування даного інциденту.

Депутат 8 созыва от БПП Александр Черненко – в комментариях к посту журналиста Дмитрия Литвина: Лучше дать заработать "Арсеналу" или Музею Гончара, чем "Парковому" с мутными владельцами

.…Я знаю керівництво Арсеналу і деяких кураторів виставок. Ці люди живуть мистецтвом. Але приміщення потрібно гріти і освітлювати, музей розвивати. Але наша дискусія в нікуди. У вас бувають слушні аргументи, але цього разу - штанга.

Міг би довго дискувати по багатьох пунктах, але зупинюся на двох. 1. Документи, які так доблєсно конфіскувала ДБР є у відповідних митних реєстрах і для цього не обов’язково виламувати двері в музеї. 2. З приводу "юзалі Арсенал". Всі партійні і непартійні заходи в Арсеналі проводилися через офіційну аренду. І це прекрасно, коли партія дає можливість заробити музею. Бо інша партія дає заробити, наприклад, КЦ "Парковий" з мутними власниками. Якщо взагалі платить.

…музеї у всьому світі дають приміщення під заходи. Це нормальна практика. І концерти в музеях проводять. І урочисті прийняття…

…Сам "Мистецький Арсенал" був створений завдяки політикам (в конкретному випадку - завдяки Ющенку"). І якраз сучасні художники часто там виставляються. І я буду стояти на своєму: краще дати заробити Арсеналу чи Музею Гончара, ніж "Парковому".

"Против" музея Гончара

Арт-критик и куратор современного искусства Константин Дорошенко: Музей показал себя пиар-конторой Порошенко

- Вандальство ДБР не мусить перекривати факту сервільної позиції Музей Івана Гончара (Ivan Honchar Museum), який продемонстрував себе піар-конторою Порошенка. Mystetskyi Arsenal на івент-територію влади перетворила ще Наталія Заболотна, Olesya Ostrovska довела цю обслуговуючу функцію до галицької перфектності (щоправда, лише стосовно родини Порошенків). Проте Арсенал - не музей. Кейс Музею І. Гончара - ляпас усій музейній галузі України. Враховуючи ще й невелику мистецьку цінність (на відміну від аукційноі) робіт художників країни-агресора з колекції Порошенка, що поспіхом там виставили. Окремої уваги вартує Ілля Глазунов, російський шовініст, король кітчу, улюблений художник Жана-Марі Ле Пена. Чудово римується з доповіддю про Опричнину, яку пан Порошенко в часи Януковича виголошував в салоні посла РФ в Україні Зурабова.

Экс-заместитель министра культуры Ирина Подоляк: В приличном музее есть выставочная деятельность и планы

- Якщо ти український Президент, то можна прийти в музей і за кілька днів зробити позапланову виставку своєї колекції. Мені не цікава тут цінність, ціна, законність набуття у власність робіт, їх провенанс чи гіпотетичні махінації з придбанням - не про це мова. Мене цікавить і вражає той снобізм, з яким наші музейники говорять про музеї, про свій професіоналізм, про світові приклади управління музеями, а паралельно угодовськи дають себе використовувати, як вітрину у Амстердамському De Wallen, хоча претензії мають на Віденський MuseumsQuartier. У пристойному музеї є виставкова діяльність і плани. Запитайте в кого хочете. Все погано. І в "п‘ятого", і в "шостого". Ні секунди не шкодую, що не підтримала жодного. Дуже соромно за все. P.S. Господи, та ясно, шо я засуджую незаконні дії ДБР, бо, як я того не додам, то точно комусь забракне розуму здогадатись))))

Директор киевской галереи "Ирэна" Ирина Осадчая – в комментариях к посту Дорошенко: Порошенко подставил директора музея

- Костя, абсолютно згодна із тобою з приводу Музею. Вважаю знущанням над колекцією старожитностей, залишених нам, Місту, Іваном Гончаром, а дирекція Музею невідповідна своїй професійній діяльності. Про афери колишнього президента навіть набридло не тільки писати, а й чути. Бо і тут він підставив директора Музею.

Журналист Дмитрий Литвин: Музеи в их понимании – это что-то типа банкетных залов

- …Мало того что музеи в их понимании – это что-то типа банкетных залов, ивент-площадок и мест для агитации. Мало того что это же сам Пётр своими руками, а не какой-нибудь Янукович, запускал ГБР и проводил так называемую судебную реформу, после чего нужно и перезапускать ГБР и перепроводить судебную реформу. Так вообще любую сферу после них можно взять – а там бардак, рулит бабло и всё очень отстало от западных практик. Вот даже с музеями – состояние такое, что директора рады любой копейке и реально боятся обидеть влиятельных персон отказом, даже когда те просто хотят поюзать музей для пиара и политической борьбы. Вот в штангу – это про этих людей, про всё их политическое поколение… Примерно так же они юзали, например, Мистецький Арсенал – как площадку для пиарных и агитационных ивентов.

Версия: Порошенко устроил выставку, чтобы не пришли домой

Бывший депутат Сергей Лещенко предположил, что Петр Порошенко устроил выставку, чтобы ГБР не пришло домой. А там якобы можно увидеть не только Репина, но и Боттичелли.

- События со "штурмом" музея Гончара - это результат успешной пиар-защиты Порошенко. Экс-президент получил утечку о готовящемся обыске у него во дворце, в котором живет. Как вы помните, он построился в Козине на месте базы отдыха "Чайка", которая принадлежала фабрике Карла Маркса (сейчас "Рошен"). Так вот, чтобы сыграть на опережение, Порошенко вывез часть своих картин в музей Гончара, чтобы отвадить ДБР от обыска дома.

Прихода ДБР домой Порошенко опасался больше всего. Ведь тогда был бы высокий риск утечки видеофиксации обыска в прессу. И все бы увидели, что бывший президент окружил себя "пшонка-стилем", а на стенах у него висят, кроме Шишкина и Репина, еще и оригиналы работ Рубенса и даже Сандро Боттичелли, за которую он выложил восьмизначную сумму в долларах на мировом аукционе.

Сам музей Гончара с 17 марта находится на карантине. Более того, сайт музея сообщает, что они закрыты на реконструкцию и работает только один зал временных экспозиций. В авральном порядке за несколько дней в музее Гончара, которых находится через дорогу от офиса партии “Европейская солидарность”, была организована так называемая "выставка из коллекции Порошенко". Таким образом, Порошенко решил при помощи музея прикрыться от проблем, которые у него возникли с ДБР, - заявил он на своей странице.

СПРАВКА

Выставка картин Порошенко

ГБР вызвало Петра Порошенко на допрос 26 мая по делу о перемещении через границу 43 картин всемирно известных художников. Вместо допроса пятый президент открыл выставку из 43 картин в музее Ивана Гончара. Пятый президент отметил, что это его семейная коллекция художников, которые связаны с Украиной. Днем спецназ ГБР ворвался в музей. Сотрудники бюро описали картины и изъяли таможенные декларации, который Порошенко выставил в музее как экспонаты вместе с картинами. В семейной коллекции Порошенко оказались работы Айвазовского, Репина, Глазунова и Бенуа. Этих художников экс-президент назвал связанными с Украиной – кто-то здесь родился, а кто-то "вдохновлялся".

Всего Петр Порошенко декларировал 65 картин украинских и российских мастеров XIX-XX века, 15 картин старых мастеров, четыре картины современных художников-импрессионистов и сюрреалистов, шесть скульптур XIX-XX века, а также скульптуры Гуглиельмо Пуги "Мальчик-рыбак" из белого мрамора стоимостью 210 тысяч гривен.

Фото
Фото
27 Мая 202020:16

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ

В разгар "картинного" скандала Порошенко купил скульптуру за три миллиона гривен