Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

Водохреще 2021: як святкують цей день православні українці

Водохреще 2021: як святкують цей день православні українці
Фото: pixabay

19 січня православні українці святкуватимуть велику церковну дату - Водохреще-2021. Ми розповімо вам, що потрібно робити в цей день, а що заборонено. 

Історія свята

Коли Ісус Христос досягнув 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Хрестив його Іоан Предтеча. Коли Ісус вийшов на берег, то з небес почувся голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси пішла ще одна назва цього свята  – Богоявлення. Православні та греко-католики стверджують, що це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. За християнським вченням, 19 січня з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець – в голосі, Син Божий – у плоті, Дух Святий – у вигляді голуба.

Суть Хрещення Господнього полягає у тому, що безгрішний Син Божий взяв на себе людські гріхи і показав, що весь шлях людський він хоче пройти чесно і до кінця.

Водохресні традиції

У християнській свідомості свято Водохреща асоціюється з очищенням душі від гріхів. Ритуал очищення був відновлений у водохресних купаннях. Особливу увагу в християнстві приділено вечору перед Хрещенням – Хрещенському святвечору. Він відомий в Україні як Бабин вечір, Голодна кутя. У цей день християни готуються до очищення та освячення святою водою у свято Хрещення. За Статутом Православної церкви дозволяється вживати в їжу тільки одну страву – кутю. Але традиційно на землях України на Голодну кутю готували ті ж страви, що і на Святий вечір, тільки в меншому асортименті. 

Прикмети на Водохреща

Згідно з однією з них, ясна погода 19 січня буде означати неврожайний рік. За іншим переказом, всі ті, кого хрестимуть саме в день Богоявлення, проживуть щасливе життя. Ще однією позитивною прикметою є сніг, що йде - це свідчить про продуктивний хліборобний рік. Молодим парам в цей день рекомендують домовлятися про весілля - здавна вважається, що це стане запорукою міцної і щасливої родини. Південний вітер на Водохреща означав раніше, що майбутнє літо буде з грозами, а туман на воді - вдалий сезон для хліборобів.

Привітання зі святом Водохреща

Хай ангел торкнеться вас ніжно крилом, 

Зігріє щедрівка вам сердце теплом, 

Хай радість, достаток наповнять ваш дім, 

Оселяться щастя та спокій у нім! 

Христос хрещається!

***

На річці на Йордані 

Мати Сина купає,

Гріх і біль наш змиває.

Освятив Йордан воду на щастя, 

На здоров’я, на вашу вроду.

Цілий світ звеселився, 

Христос охрестився.

***

З вечерею усіх смачною, з

Йорданською святою водою!

Щоб Ісус, що охрестився,

Завжди в потребі заступився.

За весь ваш рід і за родину,

За нашу неньку Україну,

Щоб гості з'їхались бажані,

Христос хрестився у Йордані!

***

Водохреща на порозі,

Вас від серця я вітаю,

Миру, злагоди і віри

Вам сьогодні я бажаю.

День чудовий хай дарує

Силу, міцність і добро,

А вода холодна дасть вам

Хай очищення й тепло.

***

В ополонку вскочити сьогодні

Вас запрошую сердечно.

Водохреща хай відкриє

Путь у щастя безкінечний.

Змиє хай вода священна

Смуток, горе і образи,

Хай світлішим стане шлях

Після купелі одразу.

Що можна і не можна робити

В народі існує прикмета, за якою будь-яка вода, на яку в ніч на Водохреща потрапило місячне сяйво, вважається свяченою самими небесами. Тому здавна в цю ніч заздалегідь набрану воду спеціально залишали на підвіконнях. Освячену на Водохрещу воду зберігають увесь рік. Її можна пити в разі нездужання, наносити на хворі місця або бризкати на речі. Також існує традиція освячувати житло святою водою. 

Як і в будь-яке інше свято, 19 січня заборонено прибирати, в'язати, шити чи виконувати будь-яку іншу домашню роботу. Також на Водохрещу категорично не можна ворожити, адже це – гріх. На Хрещення Господнє не можна прати.

Категорично заборонено, набираючи святу воду або п'ючи її, сваритися і лаятися. На Водохрещу не можна занурюватися у воду без сповіді та причастя. Також не можна вживати спиртне перед зануренням в ополонку. У день свята не можна плакати. 

Чи можна хрестити дитину на Водохреща 19 січня

Церква не тільки не забороняє хрестити дітей у свято Водохрещі, але і навпаки рекомендує. Назва цього свята говорить саме за себе - саме в  цей день хрестили маленького сина Божого.

- Багато батьків задають таке запитання - чи можна в свято Водохреща хрестити дитину. Так, звичайно можно. А чому ні? Для цього обряду не існує заборон або спеціального дня. Хрестити дитину можна в будь-який час і день, навіть, якщо дата співпадає з постами або святами. Найголовніше для проведення таїнства хрещення - це відповідальність і свідомість майбутніх хрещених батьків, які будуть промовляти замість свого маленького похресника під час обряду обіти, - говорить святий отець Іван церкви Святого Миколая.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Разрушители мифов: в ПЦУ рассказали, можно ли очиститься от грехов купанием в речке на Крещение