Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
Загрузить еще

Лаборанти, які працюють з COVID-19, зможуть отримати доплати до зарплати

Лаборанти, які працюють з COVID-19, зможуть отримати доплати до зарплати
Фото: Pixabay

За словами парламентаря, ухвалений 18 грудня Верховною Радою законопроект № 4464 "Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я)" розширює коло суб’єктів, на яких поширюються передбачені законодавством соціальні пільги та доплати для медичних працівників.

"Передусім, мова йде про працівників лабораторій, які щодня проводять тисячі тестувань на коронавірусну інфекцію, однак, з незрозумілих причин, до сьогоднішнього дня були залишені поза увагою держави" - зазначив нардеп.

"Прийняттям законопроекту 4464 ми виправили дану соціальну несправедливість й тепер біологи, бактеріологи, вірусологи, імунологи, біохімікии та інші спеціалісти, які задіяні в тестуваннях на Covid-19, зможуть розраховувати на "ковідні" доплати й інші соціальні пільги, які сьогодні мають медичні працівники" - зауважив політик.

Однак, на думку законодавця, одного лише прийняття Закону недостатньо, оскільки Уряд та профільне Міністрество охорони здоров’я, у свою чергу, повинні забезпечити внесення відповідних змін у свої підзаконні акти.

Політик наголосив, що саме від оперативності дій профільного Міністерства залежить, чи зможуть вже найближчим часом біологи, які сьогодні разом з лікарями перебувають на передовій боротьби з Covid-19, почати отримувати доплати до своїх заробітних плат.

"Знаю, що дане питання на своєму особистому контролі тримає моя колега Галина Янченко, яка, власне, й виступила ініціатором законопроекту 4464. За що їй та ще більш як півсотні народним депутатам – співавторам даного законопроекту велика вдячність" - резюмував І. Абрамович, який є одним з 70-ти підписантів ухваленого Закону.

На переконання Абрамовича, прийняття Закону є першим важливим кроком до зупинення відтоку кваліфікованих кадрів з системи охорони здоров’я, що вкрай негативно позначається на роботі галузі в цей важкий період пандемії.